15/03/2022

Συναυλία αφιέρωμα στο Μίκη Θεοδωράκη οργανώνει ο ΣΕΓΑΣ στο πλαίσιο του 10ου ημιμαραθωνίου της Αθήνας. Οι μελωδικές καμπάνες της μουσικής του θα σημάνουν μία ημέρα πριν από την εκκίνησή του, δλδ, το ερχόμενο Σάββατο στις 17:00 στο σύγχρονο κλειστό και φιλόξενο αμφιθέατρο της Τεχνόπολης του δήμου στο «Αεριοφυλάκιο 1o». Τρεις σπουδαίοι τραγουδιστές ο Κώστας Θωμαΐδης, ο Παντελής Θαλασσινός και η Βιολέτα Ίκαρη ενώνουν τις φωνές τους στη συναυλία, αφιερωμένη στον τεράστιο Μίκη και το έργο του. Θα ερμηνεύσουν τραγούδια του καλωσορίζοντας μουσικά τη νέα εποχή της διοργάνωσης του Athina Half.

Την ορχήστρα θα διευθύνει ο βραβευμένος μαέστρος Γιάννης Παπαζαχαριάκης. Είχε επιμεληθεί και την ενορχήστρωση του μουσικοθεατρικού αφιερώματος “Μίκης Θεοδωράκης: ποιος τη ζωή μου”. Η συναυλία ξεκινά στις 17.00 με ελεύθερη είσοδο (χωρητικότης 300 θεατές). Ο Μίκης Θεοδωράκης έφυγε από τη ζωή πριν από έξι μήνες σε ηλικία 96 ετών. Κληροδότησε το διεθνώς αναγνωρισμένο έργο του μαζί με την σταθερή προσήλωσή του στα ιδανικά του ανθρωπισμού, της ειρήνης, του δικαίου, κοκ. Η Σοφία Σακοράφα, η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, με αφορμή την σπουδαία εκδήλωση τόνισε: «Ο ειρηνιστής και κορυφαίος Έλληνας μουσικοσυνθέτης, Μίκης Θεοδωράκης είναι πάντα επίκαιρος. Πολύ περισσότερο αυτές τις δύσκολες στιγμές που βιώνει η ανθρωπότητα. Στιγμές που διασαλεύεται η παγκόσμια ειρήνη. Ο ΣΕΓΑΣ αφιερώνει από τον περασμένο Σεπτέμβριο και εφεξής στη μνήμη του τον Ημιμαραθώνιο της Αθήνας και γι΄αυτό η συναυλία που προηγείται του αγώνα”.

Δέκα χρόνια πριν, το Νοέμβριο του 2012, ο Μίκης αποδέχθηκε την πρόταση του ΣΕΓΑΣ και παρέλαβε ως πρώτος λαμπαδηδρόμος τη Φλόγα του ΚΜΑ κατά την τελετή της Αφής στον Τύμβο. Ολίγες ώρες πριν σε μήνυμά του ξεχώρισε αυτά τα λόγια: «Ναι, είμαι συνδεδεμένος άρρηκτα με τον αθάνατο μαραθωνοδρόμο, τον Γρηγόρη Λαμπράκη». Εκείνο το «ναι» ταξιδεύει, οδηγεί το μέλλον αλλά αναφερόταν και στο παρελθόν τότε, όταν η Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη γεννήθηκε από την συγχώνευση της Δημοκρατικής Κίνησης Νέων «Γρηγόρης Λαμπράκης» και της Νεολαίας της ΕΔΑ. H ίδρυση αποτελούσε εξέλιξη του αγώνα ενάντια στον πολιτικό αυταρχισμό με την ανοχή του οποίου δολοφονήθηκε ο Γρηγόρης Λαμπράκης.

Το ημερολόγιο έγραφε 8η Ιουνίου 1963, όταν είκοσι προσωπικότητες με πρωτοβουλία του Μίκη υπέγραψαν την ιδρυτική διακήρυξη της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη. Ανάμεσά τους ήταν ο Αντώνης Ποντικάκης, ο Μίνως Αργυράκης, ο Αλέκος Ἀλεξανδράκης, ο Μήτσος Λυγίζος, η Βάσω Κατράκη, ο Νότης Περγιάλης, ο Μέντης Μποσταντζόγλου, ο Γιώργος Χαραλαμπίδης, ο Γιώργος Μανιάτης, ο Νίκος Κούνδουρος, κ.α. Η φωτό του Μίκη πάρθηκαν από το mikisguide.gr. Επάνω ψηλά εικονίζεται σε ομιλία του την 14η Μαίου 1964 μετά τον τερματισμό της τότε μαραθώνιας πορείας Ειρήνης. Κάτω στιγμιότυπο με τον Γιώργο Ζαμπέτα στην Πλάκα. 

Την Πέμπτη σηκώνει αυλαία η Athens Half Expo
Εγκαινιάζεται την Πέμπτη στις 13:00 η Athens Half Marathon Expo στο χώρο της Τεχνόπολης στο Γκάζι με συν – οργανωτές ΣΕΓΑΣ, δήμο Αθηναίων και παραγωγό την εταιρεία Be – Best. Εκεί σε αυτό τον χώρο οι χιλιάδες εγγραφέντες δρομείς θα παραλάβουν το αγωνιστικό «πακέτο» τους και θα έχουν την ευκαιρία να περιδιαβούν από τα περίπτερα των εκθετών με θέματα δρομικής κοινότητας, αθλητικής υπόδησης – ένδυσης, εξοπλισμού, διατροφής, training, υπαιθρίων δραστηριοτήτων, κοκ. Παράλληλα προγραμματίζονται πρωτότυπες σχετικές ενημερωτικές δράσεις. Η έκθεση, όπως πάντα, είναι ανοικτή για όλους με ελεύθερη είσοδο. Διάρκεια και ωράριο - Πέμπτη 13:00 έως 20:00, Παρασκευή 10:00 έως 20:00 και Σάββατο 10:00 έως 18:00.