10/12/2023

Την 3η συνεχόμενη νίκη του επί της πίστας Stade de Olympique Bellevarde της Val d’Isere κατάφερε ο Ελβετός Marco Odermatt (γεν: 1997) κατά το χθεσινό αγώνα γιγαντιαίου σλάλομ (gs), τον εναρκτήριο του Αλπικού αγωνίσματος για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Κυριάρχησε από το πρώτο σκέλος…Σημείωσε 1:10.17 κάτω από πολύ καλές συνθήκες και παρέλαβε το πολύτιμο πλεονέκτημα. Διαχειρίστηκε 50/49 πόρτες, μπλε και κόκκινες. Ο Νορβηγός Christian Mitter, ο χαράκτης του 2ου σκέλους, μείωσε τις πόρτες σε 48 στοχεύοντας να διευκολύνει ολίγον τους χιονοδρόμους γιατί η χιονόπτωση στο ενδιάμεσο «βάρυνε» την πίστα με φρέσκο χιόνι…Ο Marco αποδείχθηκε ξανά ταχύτατος. Τερμάτισε σε 1:03.76 και προστάτεψε το πρωτείο του. Στέφθηκε νικητής με σύνολο χρόνου τα 2:13.93. Μετρά πλέον 15 νίκες gs και συνολικά 25 στον θεσμό του FIS World Cup! Ακολούθησε ως 2ος ο Αυστριακός Marco Shwarz με μειονέκτημα 98/100. Κατέγραψε τελική επίδοση 2:14.91 (1:11.40+1:03.51). Εκεί οι δυτικές πλαγιές των Γαλλικών Αλπεων φέρνουν «γούρι»…

Ο Joan Verdu από την Ανδόρα πέτυχε το δικό του double με την κατάκτηση της 3ης θέσης σε 2:15.25 (1:11.43+1:03.82) = Α. κορυφαία προσωπική επιτυχία και Β. πρεμιέρα βάθρου της ski team της πατρίδας του. Θυμίζω ολίγον βορειότερα, εκεί στο Chamonix, συνέβη η Ελληνική πρωτιά στις Αλπικές επιτυχίες σε αγώνα sl με τον Αλέξανδρο Ιωάννη Γκιννή τον περασμένο Φεβρουάριο. «Λατρεύω αυτόν τον λόφο! Δεν είναι εύκολος…αλλά όταν ξεκινώ εδώ τη σεζόν με την 3η συνεχή νίκη δεν βρίσκω λόγια…» τόνισε ο Odermatt και συμπλήρωσε: «Η ορατότητα ήταν επίπεδη…Δυσκολεύτηκα λίγο στην κορυφή με μικρά λάθη. Επρεπε να πιέσω σκληρά από τη μέση προς τα κάτω. Νομίζω ότι λειτούργησε…».

♦ Οι συνθήκες εκεί στη Val d'Isère δεν επέτρεψαν σήμερα Κυριακή τη διεξαγωγή του 2ου αγώνα SL ανδρών στο πλαίσιο του FIS World Cup. Γι΄αυτό οι 73 εγγραφέντες στο πινάκιο της εκκίνησης χιονοδρόμοι επέστρεψαν στη «βάση» τους. Ενας εξ αυτών με το bib 19 είναι ο Αλέξανδρος Ιωάννης ΑJ Γκιννής. Ο Markus Waldner ως Chief Race Director και ως ο πλέον αρμόδιος δήλωσε: «Το χιόνι ήταν πολύ καλό χθες κατά τη διάρκεια του GS. Αργά το απόγευμα άρχισε να βρέχει. Το χιόνι έγινε πολύ υγρό… Εξήλθαμε όλοι στις 02:00 για την προ – αγωνιστική αυτοψία.  Διαπιστώσαμε ότι σε πολλά σημεία της διαδρομής είχε ελλατωθεί η βάση του χιονιού. Προσπαθήσαμε για βελτιώσεις αλλά η πίστα δεν έδειχνε ασφαλής… Παράλληλα σηκώθηκε δυνατός άνεμος».