20/02/2022


To τρίτο χρυσό μετάλλιό της κατέκτησε η Νορβηγή Therese Johaug και αναδείχθηκε ως η κορυφαία προσωπικότητα στον ανταγωνισμό των γυναικών του cross country των ΧΟΑ «Beijing 2022». Νίκησε εύκολα στον αγώνα των 30χλμ ελεύθερης τεχνικής με τελική επίδοση 1ω24:54. Ακολούθησε 2η η Αμερικάνα Jessie Diggins με μειονέκτημα +1:43.3. Προσέφερε έτσι στην team USA το καλύτερο αποτέλεσμα σε ατομικό αγώνα σκι αντοχής από το 1976 και μετά…Συμπλήρωσε το βάθρο η Φινλανδή Kerttu Niskanen με +2:33.3. Υπερίσχυσε κατόπιν εντατικής προσπάθειας στα τελευταία 300μ της Σουηδής Jonna Sundling, πολύ - πολύ διεκδικητικής σήμερα… Η μεταξύ τους διαφορά ήταν μόλις 02.1. Δεν κατάφερε να τερματίσει η Μαρία Ντάνου! Υποχρεώθηκε να διακόψει τον αγώνα της γιατί η Johaug την επικάλυψε κατά μία ολόκληρη στροφή… Αυτό συνέβη όταν εκινείτο ολίγες δεκάδες μέτρα μετά το 18ο χλμ. Κατείχε την 61η θέση, την τελευταία. Εφαρμόστηκε και πάλι ο κανόνας 343.14.1 της FIS (ICR) που ορίζει τα εξής – Overlapping/Επικάλυψη: στους αγώνες Pursuit, Skiathlon, Mass Start, Team Sprint και Relay, οι αγωνιζόμενοι οι οποίοι υστερούν κατά ένα lap υποχρεούνται να διακόψουν τον αγώνα. Οι αγωνιζόμενοι αυτοί κατατάσσονται στα τελικά αποτελέσματα χωρίς επίδοση..». Η χιονοδρόμος μας πέρασε το 15ο χλμ σε 57:49.2 έχοντας μειονέκτημα 04:26, δλδ +1000μ από την 60η, την Dinigeer Yilamujiang, η οποία άναψε την Ολυμπιακή φλόγα κατά την τελετή έναρξης. Αυτή την Κινέζα σκιέρ υποδέχθηκε η Ολυμπιονίκης Johaug στον τερματισμό με ανοιχτή αγκαλιά στο καθιερωμένο tribute προς τον τελευταίο! Ολες οι χιονοδρόμοι «πολέμησαν» με τον άγριο καιρό εκεί στα υψώματα της Zhangjiakou. To θερμόμετρο έδειχνε μείον 14β με ηλιοφάνεια… Ο ισχυρός βοριάς έκανε το κρύο πιο τσουχτερό! H 34χρονη Johaug δεν ενοχλήθηκε όπως είπε… Μετά τον τερματισμό της δήλωσε: «Γεννήθηκα σε ένα μικρό χωριό, το Os περιοχή του Hedmark βόρεια από το Lillehamer όπου επικρατούν οι ισχυροί άνεμοι και οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες…Αυτός ο καιρός εδώ δεν ήταν τίποτα για μένα…». Οι κυρίες διέτρεξαν τέσσερις φορές μια κυκλική διαδρομή μήκους 7500μ. Η Johaug ανέλαβε τον έλεγχο του ρυθμού από την εκκίνηση. Πέρασε τα 2900μ σε 8:59.1 παρέα με την Diggins, τη Σουηδή Ebba Andersson και τη Γαλλίδα Delphine Claudel. Ακολουθούσαν με +08.0 η Rosie Brennan, η Krista Parmakoski και η Niskanen. Εκεί συνέβη η έκπληξη… Αποχώρησε η Natalia Nepryaeva, η πρωτοπόρος της overall του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Το μειονέκτημα ανάμεσα στις δύο «παρέες» τινάχτηκε στα 28.0 με την πρώτη είσοδο στο στάδιο (7500μ). Η Claudel τέθηκε εκτός ρυθμού στα 8800μ. Η Terese επιτέθηκε με τη συμπλήρωση 30 λεπτών αγώνα… Η Diggins και η Andersson προσπάθησαν να καταδιώξουν αλλά χωρίς αποτέλεσμα! Πλεονέκτημα 27 δεύτερα απέκτησε η Ολυμπιονίκης στο 15ο χλμ. Ο δρόμος της 3ης νίκης είχε ανοίξει!  


Τελετή λήξης: σημαιοφόρος ο Γιάννης Αντωνίου
Mε μια τελετή, συνέχεια αυτής της έναρξης, οι Κινέζοι οργανωτές αποχαιρέτησαν τις μετέχουσες εθνικές αντιπροσωπείες στους 24ους ΧΟΑ και παρέδωσαν την Ολυμπιακή σημαία στους εκπροσώπους του "Milan-Cortina 2026". Πέρασαν 16 ημέρες αγώνων και αγωνίας, Ολυμπιακές νίκες, εναλλαγές, εκπλήξεις, κοκ. Όλα αυτά έγιναν μνήμη και συμπυκνώθηκαν σε μια ματιά! Η τελετή λήξης συνεχίστηκε από εκεί που σταμάτησε αυτή της έναρξης καθώς τα παιδιά συγκεντρώθηκαν κοντά στην τεράστια νιφάδα χιονιού γύρω από την Ολυμπιακή φλόγα. Το κέντρο του σταδίου γέμισε τότε με έναν τεράστιο κόκκινο φιόγκο με συμβολισμούς περί της παγκόσμιας ενότητας με όχημα το Ολυμπιακό πνεύμα.
Όπως απαιτεί η παράδοση κατά την τελετή λήξης όλων των ΟΑ, οι σημαιοφόροι κάθε χώρας εισήλθαν στο στάδιο του Πεκίνου κατά μόνας και χωρίς σειρά. Την σημαία μας κρατούσε και ανέμιζε ο σκιέρ των καταβάσεων Γιάννης Αντωνίου. Ακολούθησαν οι αντιπροσωπείες σε ελεύθερη κίνηση, δλδ χωρίς παράταξη, παρέλαση…

 

.