07/02/2022


Δεν κατάφερε να ολοκληρώσει η Μαρία Ελένη Τσιόβολου (γεν: 2001) την κατάβασή της στο πρώτο σκέλος του γιγαντιαίου σλάλομ (GS) στην πίστα Ice River του Yanqing κατά την πρώτη αγωνιστική του Αλπικού σκι στους ΧΟΑ «Beijing 2022». H χιονοδρόμος μας όταν συνάντησε την τέταρτη πόρτα (μπλέ χρώμα) άνοιξε την γραμμή της για να πάρει τη δεξιά στροφή, πέρασε σε αστάθεια, έχασε την επαφή του δεξιού πέδιλου με το χιόνι, δεν μπόρεσε να επανέλθει και έτσι υποχρεώθηκε σε έξοδο πριν από την πέμπτη πόρτα (κόκκινη – στροφή αριστερά). Εκεί σε αυτό το σημείο η πίστα ήταν πολύ πολύ απότομη…Η Μένια, πολύ σωστά, για να αποφύγει περαιτέρω απρόοπτα απλώθηκε στο χιόνι και γλίστρησε με την πλάτη για πολλά μέτρα. Όταν αυτή η ύπτια πορεία της διακόπηκε, σηκώθηκε και αποχώρησε από την πίστα με ασφάλεια. Την ίδια τύχη είχαν και άλλες πέντε σκιέρ… Ολες είχαν λάβει bib από τον αριθμό 50 και πάνω. Όταν αγωνίστηκαν ο στίβος είχε «ταλαιπωρηθεί» από το πέρασμα όσων προηγήθηκαν, δλδ είχε αλλάξει φυσιολογία! Βέβαια απαιτητική και δύσκολη χάραξη επέβαλε ο σχεδιαστής της διαδρομής, ο Σλοβένος Sergej Poljsak. Οι σχεδιαστές/χαράκτες στους αγώνες υψηλού επιπέδου προσαρμόζουν τη χάραξη στους κορυφαίους σκιέρ του ανταγωνισμού…«Η Μένια ήταν σε πολύ καλή κατάσταση και πριν τον αγώνα και στο ζέσταμα» δήλωσε ο Αλέξανδρος Τσακνάκης, ο προπονητής της και συμπλήρωσε: «Συνάντησε μια άτυχη στιγμή, σ’ έναν δύσκολο αγώνα με πολλά απρόοπτα, μιας και το χιόνι στο πρώτο απότομο κομμάτι της πίστας ήταν πολύ παγωμένο. Ευτυχώς δεν τραυματίστηκε… Θα είναι έτοιμη την Τετάρτη για το αγώνισμα του σλάλομ».
                         «Χρυσώθηκε» το φαβορί, η Sara Hector
Η 29χρονη Sara Hector από τη Σουηδία, η πρωτοπόρος της βαθμολογίας του Παγκοσμίου κυπέλλου στο αγώνισμα του GS με 462β, πέμπτη της overall με 582β και κατά συνέπεια το βασικό φαβορί, αναδείχθηκε Ολυμπιονίκης ύστερα από σκληρό ανταγωνισμό. Ελαβε προβάδισμα 30/100 κατά τη διεξαγωγή του πρώτου σκέλους. Τερμάτισε σε 57.56. Υπερασπίστηκε την πρωτιά της στη δεύτερη κατάβαση (8η με 58.13). Κατέγραψε έτσι σύνολο χρόνου 1:55.69. Συμπλήρωσαν το βάθρο 2η η Ιταλή Federica Brignone με +28/100 και 3η η Ελβετή Lara Gut-Behrami με +72/100. "Πραγματικά προσπάθησα να πιέσω και να δώσω ό,τι έχω. Είναι απλά καταπληκτικό κατόρθωμα" τόνισε η Hector και πρόσθεσε: «Ηταν κουραστική μέρα με δύο απαιτητικές διαδρομές. Είχα ένα εκνευρισμό αλλά κατάφερα να αφοσιωθώ στον αγώνα…». Ναι, η Σουηδή χιονοδρόμος έδειχνε αγχωμένη και νευρική πριν από την πρώτη διαδρομή. Ο κόουτς Per Jonsson δικαιολόγησε την αθλήτριά του λέγοντας:.
"Όλοι είναι νευρικοί σε τέτοιους αγώνες. Είναι η μέρα που θέλεις να τα κάνεις όλα σωστά. Η Sara τα κατάφερε..». Η εκκίνηση ευρισκόταν στα 1925 υψόμετρο και ο τερματισμός στα 1501. Τοποθετήθηκαν στην α' διαδρομή 47 πόρτες, μπλε+κόκκινες(έστριβαν οι 44). Θερμοκρασία μείον 10, συνεφιά, χιόνι σκληρό...