04/02/2022

                   

Εντονο Ελληνικό χρώμα είχε η τελετή έναρξης της 24ης έκδοσης των ΧΟΑ «Beijing 2022».  Η εικονική πραγματικότητα, όπως αναμενόταν, μέσω της υψηλής τεχνολογίας κυριάρχησε κατά τα άλλα… Βέβαια υπήρξαν τα σημεία όπου οι Κινέζοι οργανωτές πέρασαν τα μηνύματα τους όπως το  «Ένας κόσμος, μία οικογένεια» ή τον ερχομό της Ανοιξης. Πολλά σχόλια προκάλεσε το άναμμα της φλόγας! Η εθνική αντιπροσωπεία μας, όπως πάντα, άνοιξε την παρέλαση εισερχόμενη πρώτη στην «Φωλιά του Πουλιού», μια είσοδος με συμβολισμούς και αναφορές στο παρελθόν. Τη γαλανόλευκη κρατούσαν και ανέμιζαν με καμάρι δύο πολύπειροι χιονοδρόμοι, η 32χρονη Μαρία Ντάνου του ΕΟΣ Νάουσας και ο 29χρονος Απόστολος Αγγέλης του ΕΟΣ Μετσόβου. Ακολουθούσαν οι τρεις συναθλητές τους, η 19χρονη Νεφέλη Τίτα των δρόμων αντοχής και η 20χρονη Μαρία Ελένη Τσιόβολου με τον 26χρονο Ιωάννη Αντωνίου των καταβάσεων. Παρέλασαν συνολικά 91 εθνικές αντιπροσωπείες με 2871 αθλητές, 1581 άνδρες+1290. Αυτή η παρέλαση συνοδευόταν από 19 αποσπάσματα έργων κλασικής μουσικής γνωστών συνθετών. Δεν φάνηκαν αταίριαστα, αντίθετα θα έλεγα… Οι οργανωτές δικαιολόγησαν την επιλογή τονίζοντας ότι θέλησαν έτσι να επιδείξουν τον σεβασμό του λαού της Κίνας προς τον πολιτισμό όλου του πλανήτη. Πρεμιέρα συμμετοχής σε ΧΟΑ καταγράφουν η Αϊτή και η Σαουδική Αραβία. Εστειλαν εκεί στο Πεκίνο από ένα άνδρα χιονοδρόμο του αλπικού σκι…

Κέρδισαν τις εντυπώσεις,  συγκίνησαν και δημιούργησαν τη σημαντικότερη ίσως στιγμή της τελετής τα 40 παιδάκια, μέλη της χωρωδίας,  που απέδωσαν στα Ελληνικά (!!!) τον Ολυμπιακό ύμνο των Σπύρου Σαμάρα και Κωστή Παλαμά. Απαιτήθηκαν τρεις μήνες μαθημάτων και πρόβας για να προκύψει το εξαιρετικό αποτέλεσμα. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πλημμύρισαν από θετικά σχόλια!

Η Ολυμπιακή φλόγα έρχεται από την Ελλάδα, ανάβει στην Ολυμπία, φωτίζει τους ανά τετραετία ΟΑ ή ΧΟΑ… Η Dinigeer Yilamujiang χιονοδρόμος αντοχής και ο Zhao Jiawen βορεινού συνθέτου ανέλαβαν εντός σταδίου να τοποθετήσουν τη δάδα τους σε ειδική υποδοχή στο κέντρο μιας τεράστιας νιφάδας χιονιού. Αναψαν «φωτιά» σχολίων η απουσία βωμού και οι διώξεις σε βάρος των ομόφυλων της Dinigeer, δλδ των Uyghur της επαρχίας Xinjiang. Σίγουρα η επιλογή της κουβαλά συμβολισμό! Η εφημερίδα The Guardian παρουσιάστηκε ως ο πιο ένθερμος υποστηρικτής του όλου σεναρίου περί του ανάμματος του πολύ πολύ πρωτότυπου βωμού. Γράφει σε μεγάλο τίτλο: «Ένα μοναδικό και εντυπωσιακό άναμμα της φλόγας». Ο πολυβραβευμένος Κινέζος σκηνοθέτης Zhang Yimou ανέλαβε και πάλι την ευθύνη του καλλιτεχνικού μέρους της τελετής. Προσέφερε ρόλο σε 3000 εθελοντές, απλούς πολίτες από το Πεκίνο και την επαρχία Χεμπέι… Απέκλεισε τους επαγγελματίες! Διάλεξε ως πρωταγωνίστρια τη νιφάδα συμβολίζοντας  την αλληλεγγύη και την ευημερία.. Σε αυτή τη νιφάδα ακούμπησε το βασικό μνμ:  «Ένας κόσμος, μία οικογένεια» παρμένο από ένα αρχαίο κινέζικο ρητό που όριζε  ότι «ένας πραγματικά σοφός άνθρωπος βλέπει ολόκληρο τον κόσμο ως οικογένεια». Ολη η «παράσταση» απλώθηκε σε ένα χώρο, ας τον πούμε «σκηνή», 11600τμ. Επί αυτής εφαρμόστηκε η τεχνολογία HD LED. Παρήγαγε συνεχώς την αίσθηση μιας κρυστάλλινης επιφάνειας πάγου. Ο Zhang επίσης χρησιμοποίησε την τεχνολογία λήψης ζωντανής κίνησης.