27/03/2024


Εκτός εποχής (!!!) ορίστηκε να διεξαχθεί και αυτό το Παγκόσμιο πρωτάθλημα ανωμάλου δρόμου, το ερχόμενο Σάββατο εκεί στο Βελιγράδι και εντός του Park Prijateljstva ( =Friendship) στις όχθες του Δούναβη σε απόσταση αναπνοής από την παλιά πόλη. Γι΄αυτό σημειώνεται αποχή των σπουδαίων δρομέων κυρίως από τις εθνικές αντιπροσωπείες της Ευρώπης, των ΗΠΑ, της Νέας Ζηλανδίας και του Καναδά. Αυτή (η αποχή) θυμίζει μπουκοτάζ… Προσέξτε: η Νορβηγία δήλωσε μόνο την Κaroline Bjerkeli Grovdal, η Βρετανία προβάλλει ως ταχύτερο τον 20άρη Will Barnicoat, η France Athle έχει ως «αιχμή» τον μαραθωνοδρόμο Mehdi Frere, η Ισπανία προσφέρει ευκαιρία στην Majide Maayouf, την πρόσφατα… αθωωθείσα από τη CELAD για παραβάσεις κανόνων doping, οι ΗΠΑ παρουσιάζουν την πλέον αδύναμη ομάδα τους στην ιστορία του θεσμού, οι Βέλγοι απέχουν πλήρως, κοκ. Δεν μετέχουν Ελληνες δρομείς… Ορθάνοιχτος δείχνει ο δρόμος του θριάμβου για τους αθλητές της Αιθιοπίας, της Κένυα και της Ουγκάντα. Εννοείται ότι πολλά μμε θα υπερ – προσπαθήσουν να καλλωπίσουν το απωλεσθέν γόητρο του…κολοβού πρωταθλήματος με κραυγές υπέρ των Αφρικανών, όπως «φοβερή» ή «τρομερή» εμφάνιση ο/η τάδε…

Ναι, οι δρομείς των τριών αναφερθέντων «σχολών» θα ανταγωνισθούν μεταξύ τους!!! Ο νικητής της κούρσας των ανδρών θα προκύψει από την «κόντρα» των εξ Ουγκάντας Jakob Kiplimo και Joshua Cheptegei, πρωταθλητές του 2023 και του 2019 αντίστοιχα, με τους Κενυάτες Sabastian Sawe, Ismael Kipkurui. Οι Αιθίοπες Berihu Aregawi, Tadese Worku και Boki Diriba θα διεκδικήσουν το δυνατό και όχι αυτό που θα περισσέψει… Το πινάκιο της εκκίνησης περιλαμβάνει 138 δρομείς. Η Κενυάτις Beatrice Chebet θα προσπαθήσει να επαναλάβει την εν πολλοίς ανέλπιστη επιτυχία του 2023. Εχει ως σπουδαιότερη αντίζηλο την teammate Agnes Ngetich, η οποία ταξιδεύει ολόγιομη αυτοπεποίθησης μετά την επικράτησή της στο πρωτάθλημα της AthKe. Ικανότητες επέδειξε σε αυτό το πρωτάθλημα η Emmaculate Anyango. H Lilian Kasait Rengeruk μόλις εξέτισε την ποινή της για παραβίαση κανόνων doping. «Αμείφθηκε» με μία θέση στην πεντάδα της Κένυα! Ναι, η AthKe φαντάζεται ή σχεδιάζει το νέο sweep όπως εκείνο του 2017 (1-2-3-4-5-6). Πιθανό φαίνεται γιατί η EAF, η Ομοσπονδία της Αιθιοπίας, επέλεξε πρωτάρες, την Girmawit Gebrzihair, την Tadelech Bekele, την Sisay Meseret Gola, την Bertukan Welde και την Mebrat Gidey. Υπολογίσιμες στον ανταγωνισμό προβάλλουν η Rachel Zena Chebet από την Ουγκάντα και βέβαια η Karoline Bjerkeli Grovdal. Το πινάκιο περιέλαβε 107 δρομείς ♦ Η διαδρομή εντός του πάρκου Prijateljstva στη νότια όχθη του Δούναβη, φαίνεται ως η πιο επίπεδη και «επιεικής»! Οι οργανωτές πρόσθεσαν…δυσκολίες με λασπωμένα ή γεμάτα άμμο «κομμάτια», τεχνητά εμπόδια, μία γέφυρα, κοκ.

Ο "κλειστός" κύκλος της περιστροφής έχει περιφέρεια 1887μ. Οι δρομείς θα διανύσουν 270μ από το σημείο της εκκίνησης έως τον κύκλο και άλλα 320μ όταν εξέλθουν προς τον τερματισμό ♦ Προβλέπονται υψηλές θερμοκρασίες = έως και 29β. Ναι, θα υπάρξουν γκρίνιες από τους Αφρικανούς για τη ζέστη! Ας λάβουν…παρηγοριά από τις αμοιβές. Ιδού – 1ος $30000,  2ος $15000,  3ος $10000, 4ος $7000, 5ος $5000 και 6ος $3000 ♦ Το πρόγραμμα σε ώρες Ελλάδας - 11:00 6K FK20, 11:35 8K MK20, 12:15 Mixed Relay, 12:45 10K Fsenior και 13:30 10K Msenior. ♦ Ο δρόμος έως αυτή την «έκδοση» του Beograd, θυμίζω, δεν ήταν… ομαλός. Αρχικά το πρωτάθλημα ανατέθηκε στην Κροατία με υποψήφιες πόλεις, την Medulin και την Pula. Η World Athletics διαπίστωσε καθυστερήσεις στην οργάνωση, αφαίρεσε το «δικαίωμα» και όρισε ως νέα «οικοδέσποινα» την Srpski atletski ♦ Ταυτόχρονα αναγνώρισε την ανάγκη μετακίνησης του World XC στο καταχείμωνο…Ορισε η επόμενη έκδοση στην Tallahassee της Φλόριδα να διεξαχθεί την 10η Ιαν του 2026.