15/02/2024

Παρουσιάστηκαν ενώπιον των αξιωματικών του ΑΤ της Kaptagat οι τέσσερις άνδρες, οι φερόμενοι ότι επισκέφθηκαν την κατοικία του Samson Cheruiyot, πατρός του Kelvin Kiptum, αναζητώντας τον διάσημο δρομέα προκειμένου να ξεκαθαρίσουν τα συμβάντα πριν από τον τραγικό θάνατό του. Ολίγον αργότερα μεταφέρθηκαν στην Iten, όπου εδρεύει η Αστυνομική Δ/νση του county. Eκεί οι τέσσερις άνδρες με την παρουσία δικηγόρου απάντησαν στις ερωτήσεις των αξιωματικών… Εξήγησαν ότι ο Samson καλωσόρισε αυτούς στην κατοικία του, προσέφερε τσάι και έδειξε ότι γνωρίζει πως ο γιός του διατηρεί επαφή μαζί τους. Τόνισαν ότι ανέπτυξαν σχετική συζήτηση γιατί είχε εξουσιοδότηση γι΄αυτό… Εκριναν (τη συζήτηση) θετική έως καρποφόρα! Υποστήριξαν αυτό αποκαλύπτοντας ότι ο πατέρας Kiptum προσευχήθηκε με το πέρας της για ευόδωση του deal πριν σταθούν όλοι μαζί για μία φωτογραφία. Όλα αυτά παρουσίασαν στους δημοσιογράφους οι δύο από τους άνδρες, ο Noah Kemboi με τον Duncan Ruto, κατά την εξοδό τους από την Αστ Δ/νση.

Ο Kemboi (δρομέας κατά το κοντινό παρελθόν;) τόνισε: «Αποδείχθηκε ατυχές ότι η συνάντηση με την οικογένεια συνέβη ολίγες ημέρες πριν από το θανατηφόρο δυστύχημα. Γι΄αυτό όσα κυκλοφόρησαν οδηγούν κακώς αλλού και μακριά από την πραγματικότητα. Δεν έχομεν καμία σχέση με όποια αδικοπραξία! Η συνείδησή μας είναι καθαρή… Αν ζούσε ο άτυχος Kelvin θα φαινόταν γρήγορα η ωφέλεια υπέρ της οικογένειας…». Αμέσως μετά έλαβε τον λόγο ο δικηγόρος. Ο Kipyegon Lagat δεν αποκάλυψε τα ονόματα των άλλων δύο ανδρών... Δήλωσε: "Οι πελάτες μου εκπροσωπούν εταιρεία με έδρα την Κίνα. Διαπραγματεύονται ένα deal... Εντός αυτού του επαγγελματικού πλαισίου πραγματοποίησαν την επίσκεψη η οποία κρίνεται επιτυχής".  Αυτή η εξέλιξη επιβεβαίωσε τις προυπάρχουσες φήμες ότι ο Kiptum ετοιμαζόταν να υπογράψει πλούσιο συμβόλαιο με την εταιρεία - κολοσσό. Ισως η εφαρμογή του να οδηγούσε σε ανακατανομή των…ισορροπιών ανάμεσα στα camps εκεί ψηλά στα υψίπεδα. Μη ξεχνάμε ότι αυτά τα camps ελέγχονται από εταιρείες με τεράστια οικονομικά συμφέροντα… Γνωστότερη από αυτές εστί η global sports του Jos Hermens έχουσα «παράρτημα», δλδ πλήρη αθλητική εγκατάσταση στην Kaptagat με δρομέα – «αιχμή» τον Eliud Kipchoge ♦ O Peter Mulinge, o Aστ Δ/ντής του county της Elgeyo Marakwet, προχώρησε εχθές σε επίσημη ανακοίνωση για τον έλεγχο του Toyota Premio, του μοιραίου οχήματος. Ο έλεγχος πραγματοποιείται από ομάδα πιστοποιημένων τεχνικών της NTSA (= Αρχή Ασφάλειας Μεταφορών), της KeNHA (= Αρχή Αυτοκινητοδρόμων) και της Τροχαίας. Ο αξιωματικός τόνισε: «Οι εξετάζοντες δεν ανίχνευσαν ενδείξεις μηχανικής βλάβης ή παρέμβασης πριν από το ατύχημα. Αυτό σημαίνει ότι λειτουργούσαν σωστά όλα τα συστήματα, όπως η πέδηση, τα ελαστικά, τα φώτα, κοκ. Ολα ήταν εντάξει… Ωστόσο συνεχίζεται η έρευνα για τις άλλες παραμέτρους του δυστυχήματος. Εξετάζονται το έδαφος της περιοχής, η κατάσταση του δρόμου, κ.α. Το τελικό πόρισμα αναμένεται να παραδοθεί τις επόμενες ημέρες». 

Ακολούθως επανέλαβε σύντομη περιγραφή του συμβάντος. Είπε: «Ο Kiptum οδηγούσε το Toyota Premio με δύο επιβάτες, τον κόουτς Gervais και μια κυρία, την Sharon Kosgey Chepkemoi. Tο δυστύχημα συνέβη στις 23:00 της 11ης Φεβ κοντά στο Flax center στην περιοχή της Kaptagat επί του δρόμου Eldoret - Ravine σύμφωνα με την έκθεση της υπηρεσίας». Τέλος αποκάλυψε ότι οι ειδικοί υποδεικνύουν ότι το όχημα εκινείτο με μεγάλη ταχύτητα… ♦ Φόρο τιμής στον Kelvin Kiptum Cheruiyot αποτίουν απλοί πολίτες, φίλοι, συγγενείς και συν – τρέχτες. Οι πενθούντες συγκεντρώνονται στον τόπο του δυστυχήματος, στην κατοικία του και στο νεκροτομείο Racecourse της Eldoret, όπου φυλάσσεται η σορός του. Εκεί αυτό το τρίτο «σημείο» επισκέπτονται κυρίως οι συν – τρέχτες, δλδ οι κορυφαίοι δρομείς της Κένυα.

Εθεάθησαν η Faith Kipyegon μαζί με τον Geoffrey Kamworor, “εκπρόσωποι” της δρομικής παρέας του Kipchoge. H Faith δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα δάκρυά της… ♦ Σημ: πιο πάνω «άπλωσα» μία φωτό από το spot του δυστυχήματος. Παρατηρήστε το όλον τοπίο και κυρίως την οδό…Συνδέει την Eldoret με τις γύρω κωμοπόλεις ή χωριά όπου εδρεύουν δεκάδες «σχολές δρομέων» ή camps. Κατ΄επέκταση η κάτι σαν ΕΟ (= επαρχιακή οδός) οδηγεί έως και τη Nairombi, δλδ εστί κεντρική αρτηρία!!! Αυτή έχουν διαβεί πολλές φορές Ελληνόπουλα δρομείς συνοδευόμενοι από τους κόουτς σε μία επίσκεψη γνωριμίας με το δρομικό «θαύμα» της Κένυα…Αρκεί η εικόνα της οδού και κατόπιν όλα τα άλλα ασύμβατα συμβαίνοντα εκεί ψηλά, ώστε να αποτρέψει μελλοντικά ταξίδια παιδιών μας επί τόπου! ♦ Σύγκριση: η ορεινή οδός της Πεντέλης, η συνδέουσα το Διόνυσο με τη Νέα Μάκρη φαντάζει «Αττική Οδός» μπροστά σε αυτή, την κάτι σαν ΕΟ… ♦ Πρόβλεψη: έλαβε ταχύτητα η πλήρης αποδόμηση του «θαύματος» της Κένυα. Ακολουθεί αυτό της Αιθιοπίας…Αρκεί ο έως προχθές φόρος αίματος!!! Δεν έχομεν απόλυτη ανάγκη τους GOAT και τους sub 2h.