13/02/2024

Εξελίσσεται η διερεύνηση των συνθηκών του δυστυχήματος, το οποίο επέφερε τον θάνατο του δρομέα Kelvin Kiptum Cheruiyot και του κόουτς Gervais Hakizimana εκεί ψηλά στα υψίπεδα της Κένυα και συγκεκριμένα επί της ΕΟ από την Eldoret στην Kaptagat, μήκους 32040μ. Το όχημα εξετράπη της πορείας του εκατοντάδες μέτρα πριν από το Flax Centre, ένα «rest area» με όψη καταυλισμού. Το ακριβές σημείο του μοιραίου συμβάντος έχει δασικά χαρακτηριστικά, πλήρες σκοτάδι κατά τη νύκτα και απουσία όποιας οδικής σήμανσης! Η κίνηση εκεί με υψηλές ταχύτητες ισοδυναμεί με «αυτοκτονία» σύμφωνα με τους γνωρίζοντες τον τόπο. Πρώτος κατέθεσε ο Kenneth Kimaiyo, ένας από τους προστρέξαντες… Είπε ότι αντίκρυσαν το σώμα του Kelvin να κείται έξω από το Toyota Premio.

Διαπίστωσαν ότι είχε σπάσει η ζώνη ασφαλείας. Εκτός οχήματος είδαν επίσης το σώμα του Gervais. Εδειχνε ζωντανός αλλά εξέπνευσε στα επόμενα λεπτά… Εστίασαν όλοι στην παροχή βοήθειας στη Sharon Chepkemoi, την συν – επιβάτιδα. Αυτή διακομίστηκε στο Μoi Teaching and Referral Hospital της Eldoret. Ευρισκόταν στα πίσω καθίσματα. Υπέστη ελαφρούς μώλωπες και θλάσεις στους μαλακούς ιστούς. Αντιμετωπίστηκαν άμεσα σύμφωνα με τη βεβαίωση του ιατρού Philip Kirwa. H Sharon έλαβε εξιτήριο μαζί με οδηγίες στις 06:00 της Δευτέρας. Ετέθη στη διάθεση της Αστυνομίας με κατ΄οίκον κατάθεση... Οσα κατέθεσε θεωρούνται σημαντικά και γι΄αυτό καθυστερεί η σχετική ανακοίνωση. Κυκλοφορεί ότι ισχυρίστηκε πως ο Kelvin απώλεσε τον έλεγχο παρά  τις ήπιες και αργότερα αυστηρές συστάσεις της περί προσοχής…

♦Το όχημα, ένα Toyota Premio με αρ KDL 566F και έχον συντριπτικές ζημιές, μεταφέρθηκε στο ΑΤ της Eldoret. Ομάδα Επιθεωρητών ξεκίνησε εχθές το πρωί τον έλεγχο της μηχανικής και γενικής κατάστασής του. Ερευνώνται οι πιθανότητες σχετικά με τι και αν συνέβη πριν ο Kelvin χάσει τον έλεγχο…Η διερεύνηση συνεχίζεται.  Οι Επιθεωρητές δήλωσαν ότι είναι πρόωρο να εκφράσουν όποια αξιολόγηση. Εννοείται ότι το τελικό πόρισμα των συνθηκών θα εκδοθεί βασισμένο επίσης στη νεκροψία αλλά και σε μαρτυρίες. O Peter Mulinge, ο αστυνομικός δ/ντής του county δήλωσε: «Η έκθεση των επιθεωρητών ίσως αποκαλύψει κάτι πέρα του ανθρώπινου λάθους. Πρόκειται για εξαίρετους ειδικούς!  Επιτρέψτε να ολοκληρώσουμε τις έρευνες…. Δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε τίποτα αυτή τη στιγμή, καθώς ό,τι έχουμε συγκεντρώσει δεν είναι αρκετό για να βγάλουμε συμπεράσματα. Η έκθεση του ιατροδικαστή θα μας πει περισσότερα…Θα συμπληρώσει την  εικόνα».

Επιβλέπει όλες τις διαδικασίες στο πλαίσιο των καθηκόντων του ο Jonathan Bii, ο κυβερνήτης του Uasin Gishu. Επισκέφθηκε το νεκροτομείο του Eldoret όπου μεταφέρθηκαν οι δύο σοροί. Ζήτησε από την αστυνομία επίσπευση των διαδικασιών… Τόνισε: «Η απώλεια του Kelvin Kiptum συγκλόνισε άπαντες…Το κοινό απαιτεί πλήρη ενημέρωση για το τι συνέβη». Νωρίς σήμερα το πρωί δεκάδες δρομείς  βρέθηκαν στο νεκροτομείο του Race Course Hospital, όπου μεταφέρθηκαν οι σοροί, για να συμπαρασταθούν στις οικογένειες. Ξεχώρισαν ανάμεσά τους η Vivian Cheruiyot, ο Moses Tanui, ο Geoffrey Kamworor, ο Daniel Komen, κα.

Η Vivian αγκάλιασε τη σύζυγο, την Asaneh Rotich, και προσπάθησε να την παρηγορήσει…Είπε: «Ο Kelvin έγραψε ιστορία…Είχε λαμπρό μέλλον. Ας κρατήσεις την κληρονομιά και τη μνήμη» ♦ Ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε εντός του Κοινοβουλίου. Οι παρόντες βουλευτές τίμησαν έτσι τη μνήμη του ταχύτερου μαραθωνοδρόμου. Αμέσως μετά όσοι έλαβαν το λόγο τόνισαν την ανάγκη λήψης μέτρων για την οδική ασφάλεια στις ΕΟ των υψιπέδων…