10/02/2024

«Το χρυσό παρόν του βάδην στηρίζεται στο γόνιμο παρελθόν» τόνισε με έμφαση ο Αρης Καραγιώργος κατά τη σύντομη ομιλία – αναφορά του στη 40χρονη παρουσία και πορεία των Ελληνίδων στο τεχνικότατο αγώνισμα των επιτυχιών. Ο Αρης δεν έχει ανάγκη από συστάσεις… Εκτισε εντός και εκτός αγώνων, είχε και έχει μαζί με τον αδελφό του, τον Χρήστο, την αναγνωρισιμότητα και την αποδοχή: κορυφαίες προσωπικότητες ως βαδιστές και τεχνικοί! Ελαβε το λόγο μετά την παραλαβή της πλακέτας, την ελάχιστη τιμή στην προσφορά του για την εισαγωγή των γυναικών στο αγώνισμα…

Απένειμε ο Γιώργος Καμπύλης, ο δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας, ολίγον μετά την έναρξη της επετειακής γιορτής εκεί στο «Κτήμα Τσιουλόγιαννη» επί της παραλίας του Αστρους όπου έχει οριστεί και χαραχθεί η διαδρομή του πρωταθλήματος των 20Κ. Ο Αρης παρουσίασε γλαφυρά όλα όσα συνέβησαν… Ανάμεσα στα άλλα είπε: «Η εκδήλωση αποτελεί τιμή αλλά και αναδρομή…Υποχρεώνει να ταξιδέψω άλλα 20 χρόνια πιο πίσω, στο δικό μας ξεκίνημα όταν δεχόμασταν ένα είδος bullying από πολλούς!

Tότε πείσμωσα και στόχευσα σε αυτό: το βάδην να αναδειχθεί σε εθνικό αγώνισμα, αυτόνομο και ιδιαίτερο… Εντός του 1983 ξεκίνησε η προσπάθεια εισαγωγής των Ελληνίδων στο αγώνισμα. Κίνητρό μου έγιναν οι εικόνες, οι ερχόμενες από την Ευρώπη, δλδ η εξέλιξη… Εσπρωξε με τα ενθαρρυντικά λόγια του ο Δανός Pale Lassen, ο δ/ντής της επιτροπής βάδην της IAAF τότε…Το ξεκίνημα βέβαια ήταν αισιόδοξο αλλά συνάντησε εμπόδια. Πρώτη πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η Ντίνα Μπορνιβέλλι

Ακολούθησαν η Πόπη Γαβαλάκη, η Χριστίνα Κοκότου, κα. Να, λοιπόν, φτάσαμε στα τρία ΑΑΑ, τις τρεις κυρίες που κατέκτησαν τις κορυφαίες διακρίσεις: την Αθηνά Παπαγιάννη, την Αθανασία Τζουμελέκα και την Αντιγόνη Ντρισμπιώτη…». Το θερμό χειροκρότημα επιβεβαίωσε τη συγκίνηση και τη…διείσδυση των λόγων! Η φόρτιση συντηρήθηκε γιατί αμέσως μετά τιμήθηκαν οι πρωτοπόρες βαδίστριες, αυτές που πάλαιψαν με την αρνητική νοοτροπία των δεκαετιών ’80 και ’90. Παρέλαβαν πλακέτες και δώρα κατά σειρά η Ντίνα Μπορνιβέλλι, η Πόπη Γαβαλάκη, οι δύο Ευαγγελίες, Ξυνού με την Γκιόλια και η Αθηνά Παπαγιάννη.

Η Αθηνά θέλησε να μιλήσει ολίγον…Τόνισε: «Ευχαριστώ θερμά τον δήμο ΒΚ και τον ΣΕΓΑΣ. Εχω βρεθεί εδώ πολλές φορές για προετοιμασία…Κατά συνέπεια συνδέεται ο τόπος με τις επιτυχίες μου». Παραβρέθηκε η Σοφία Σακοράφα. Τιμήθηκε για την πολύπλευρη προσφορά της ως αθλήτρια, βουλευτίνα και πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ. Η ευρύχωρη αίθουσα πληρώθηκε από όλους τους μετέχοντες στο αυριανό πρωτάθλημα των 20Κ, τους συνοδούς, τους προπονητές, τους γονείς, κοκ.