06/02/2024

Εφοδο σε φαρμακείο κείμενο σε κεντρικό σημείο της Kapsabet, μιάς πόλης των υψιπέδων με πολλά camps δρομέων στην urban περιοχή της, πραγματοποίησε μικτή ομάδα ελέγχου έχουσα ως μέλη - ελεγκτές στελέχη της Υπηρεσίας Αντιντόπινγκ της Κένυα ή ADAK, της Διεύθυνσης Ερευνας κατά εγκλήματος ή DCI, τον επιθεωρητή Φαρμακείων και τον προιστάμενο του Συμβουλίου Δηλητηριάσεων αξιοποιώντας πληροφορίες περί παράνομων πρακτικών, όπως αποθήκευση και χορήγηση απαγορευμένων ουσιών. Οι ελεγκτές διαπίστωσαν το ορθόν των πληροφοριών με το παραπάνω… Αποκάλυψαν «κλινική» ντόπινγκ! Συνελήφθησαν τρεις άνδρες. Οδηγήθηκαν στις αρχές όπου τους επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι. Αφέθηκαν προσωρινά ελεύθεροι με κατάθεση εγγύησης 20000 Ksh ο καθένας. Οι κατηγορίες θα απαγγελθούν τις επόμενες ημέρες όταν ολοκληρωθεί η έρευνα.  Η ADAK εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, αυτή: «Πραγματοποιήθηκε έρευνα σε φαρμακείο με την επωνυμία Kapsabet Riverview Pharmacy ευρισκόμενο στην πόλη Kapsabet. Αποκαλύφθηκε ότι οι τρεις άνδρες λειτουργούσαν είδος κλινικής χωρίς άδεια και χωρίς αρχείο ιατρικών πράξεων. Χρησιμοποιούσαν παράνομα επιστολόχαρτα του county και άλλα κυβερνητικά έγγραφα. Αμφισβητείται το πιστοποιητικό εγγραφής ως φαρμακείο. Οι τρεις ύποπτοι συνελήφθησαν. Επιβλήθηκαν σε αυτούς προσωρινά μέτρα και αφέθηκαν ελεύθεροι. Η μικτή ομάδα συνεχίζει την έρευνα ελέγχοντας εν αρχή τα διάφορα έγγραφα, τις άδειες και τα πιστοποιητικά. Οι ανάλογες κατηγορίες εναντίον των τριών θα απαγγελθούν με την ολοκλήρωση της έρευνας και την μελέτη όλων των στοιχείων». 

♦ H ομάδα συνέχισε ελέγχους στην Iten, της κομητείας Elgeyo Marakwet. Εκεί κατά την έφοδο  στο Kirech Pharmacy αντίκρυσαν το εν πολλοίς αναμενόμενο… Ο φαρμακοποιός χορηγούσε απαγορευμένες ουσίες σε αθλητή!!! Συνελήφθη βέβαια ο φαρμακοποιός, ο James Cheruiyot Kipsainai. Παράλληλα ελήφθησαν δείγματα αίματος και ούρων από τον δρομέα, τον Koech Aden Kipkos. Η ανακοίνωση της ADAK: «Σφραγίστηκε το φαρμακείο Kirech Pharmacy στην Iten. Συνελήφθη ο φαρμακοποιός και κρατείται στο ΑΤ για το αυτόφωρο αδίκημα της παράνομης χορήγησης απαγορευμένων ουσιών. Συλλέχθηκαν δείγματα αίματος και ούρων από τον αθλητή. Τεκμηριώθηκε πλήρως η σκηνή. Με την ολοκλήρωση της ανάκρισης ο δρομέας θα εγκληθεί για παραβίαση κανόνων ντόπινγκ». Ο Ababu Namwamba, ο Κενυάτης γγ Αθλητισμού, δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος από τις ελεγκτικές και διωκτικές αρχές. Χαιρέτησε τη δράση τους…Τόνισε: «Συνεχίζεται η οργανωμένη προσπάθεια καταπολέμησης του ντόπινγκ. Δεν μένουμε στο επικοινωνιακό κομμάτι...Αποδεικνύεται ότι είναι δυνατό να τερματιστεί η απειλή! Ελπίζω στη μείωση των καταγραφών περιπτώσεων ντόπινγκ τους επόμενους μήνες». Η Sarah Shibutse, η ceo της Adak, δήλωσε με τη σειρά της ότι «η συνεργασία όλων των φορέων και των αρχών προωθούν επιτέλους τον καθαρό αθλητισμό». 

♦ Η ADAK, η Υπηρεσία Αντιντόπινγκ της Κένυα, κοινοποίησε λεπτομέρειες της υπόθεσης του δρομέα Michael Saruni (γεν: 1995), κατόχου της ταχύτερης επίδοσης της NCAA στα 800μ με 1:43.25 και μέλους της δρομικής παρέας του Emmanouel Korir. Κοινοποιήθηκε γεγονός για γέλια και…κλάματα! Ο Michael αγωνίστηκε στα trials επιλογής της ομάδας για το WChamps «Oregon 2022», εκεί εντός του σταδίου Kasarani της Nairobi. Αμέσως μετά τον τερματισμό του η Karen Wairimu, εντεταλμένη «συνοδός» της επιτροπής δειγματοληψίας ανακοίνωσε σε αυτόν την υποχρέωσή του να υποστεί έλεγχο αντιντόπινγκ και ανέλαβε να τον οδηγήσει στο ιατρείο. Ο δρομέας αρχικά ισχυρίστηκε ότι πρόσφατα είχε βρεθεί θετικός στον covid – 19 σε μία πρώτη προσπάθεια να αποφύγει τον έλεγχο. Δευτερόλεπτα αργότερα εντός του διαδρόμου προς το DCS κατευθύνθηκε στο κοντινό wc. Η συνοδός βέβαια ακολούθησε. Αυτός εισήλθε και κλειδώθηκε εκεί…Όταν αποφάσισε να εξέλθει ζήτησε άνδρα συνοδό, δλδ πέρασε σε μία προσπάθεια ώστε να κερδίσει χρόνο. Εγινε η χάρη…Ο Anthony Kamau, ο άνδρας συνοδός αντικατέστησε την Wairumu. Τότε ο Saruni επανήλθε στο wc. Εξήλθε ύστερα από ολίγα λεπτά ένας άνδρας ομοιάζων του δρομέα και φορώντας την ενδυμασία του!!! Η ταυτοποίηση απέδειξε την προσπάθεια…απάτης. Ο σωσίας ονομαζόταν Dennis Mwangi. Στο μεταξύ o Saruni είχε απομακρυνθεί από το στάδιο υπερπηδώντας όσα …εμπόδια βρήκε μπροστά του. Όλο αυτό το…τραγικό και γελοίο απασχόλησε την ADAK και τα δικαστήρια. Ο δρομέας έλαβε τετραετή αποκλεισμό! Αντιμετωπίζει και σειρά διώξεων οι οποίες επισύρουν ποινές φυλάκισης και πρόστιμα…  

♦ Η Μονάδα Ακεραιότητας του Στίβου, η πιό γνωστή με τη συντομογραφία AIU, ανακοίνωσε  τον διετή αποκλεισμό από την αγωνιστική δράση της Prisca Chesang (γεν: 2003) από την Ουγκάντα, κατόχου δύο χάλκινων μεταλλίων του Wchamps της Κ20. Βρέθηκε θετική στην απαγορευμένη ουσία furosemide, ένα διουρητικό. Ο έλεγχος συνέβη την 14η Σεπτ 2023 σε camp προετοιμασίας στην Kapchorwa της πατρίδας της. Ετοιμαζόταν για τον αγώνα μιλίου του Road Race WCh της Ρίγα (1η Οκτ). Διαγράφεται το αποτέλεσμά της! Η ποινή των δύο ετών ισχύει μέχρι την 6η Δεκ 2025. Απέφυγε βαρύτερη γιατί παραδέχθηκε την παράβαση… Η νεαρή δρομέας θεωρείται ανερχόμενο αστέρι των αποστάσεων. Εκπροσώπησε την Ουγκάντα στους ΟΑ «Τokyo 2020». Μετέσχε στον προκριματικό των 5000μ (Η1 = 15η σε 15:25.72). Κορυφαίο αποτέλεσμά ως senior καταγράφεται η 7η  θέση στο WChamps XC του 2023 στο Bathurst της Αυστραλίας. Εκεί συνέβαλε ώστε η ομάδα της να κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο. Εγινε η δεύτερη γυναίκα εξ Ουγκάντας που τιμωρείται από την AIU. Προηγήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο ο τετραετής αποκλεισμός της Janat Chemusto. Η furosemide είναι διουρητικό, δλδ ουσία που αυξάνει την παραγωγή ούρων, αποβάλλοντας νερό και αλάτι από το σώμα. Συμβάλλει στην απώλεια βάρους. Χρησιμεύει στους cheaters ως «μάσκα» για να μη εμφανίζονται στα τεστ οι άλλες ουσίες βελτίωσης της απόδοσης. Ευρίσκεται στη λίστα της WADA εδώ και δεκαετίες.