02/01/2024

Δύο άνδρες συνελήφθησαν ως ύποπτοι για τη δολοφονία του δρομέα από την Ουγκάντα Benjamin Kiplagat, σύμφωνα με ανακοίνωση του Stephen Okal, διοικητή του ΑΤ της Moiben της ευρισκόμενης 37Κ βόρεια από την Eldoret, εκεί στα υψίπεδα του North Rift.  Ο διοικητής μάλιστα έσπευσε να προωθήσει στα μμε κρίσιμες πληροφορίες – Α. τα ονόματα των συλληφθέντων, Β. μαχαίρι που βρέθηκε στην κατοχή ενός από τους υπόπτους και Γ.  ένας συνδέεται ως ύποπτος με το φόνο του εκ Ρουάντας δρομέα Siragi Rubayita. Παράλληλα επέτρεψε να φωτογραφηθούν αυτοί όπως εμφαίνονται, πχ εντός της μπαγκαζιέρας ενός…μοντέρνου περιπολικού!!! Συνελήφθησαν ο David Ekhai Lokere, γνωστός ως «Timo» και ο Peter Ushuru Khalumi. Πρόκειται για σεσημασμένους και επικίνδυνους, όπως τόνισε ο Okal. Συμπλήρωσε ότι μετέχουν σε εγκληματική οργάνωση που τρομοκρατεί ολόκληρη την περιοχή. Οδηγήθηκαν σήμερα ενώπιον της Cherono Kese, εισαγγελέως του Eldoret και του Inyasio Mwaniki, του ανακριτή. Εκεί παρουσιάστηκε διάσταση!

Η εισαγγελέας ενέκρινε τη κράτησή τους επί 21 ημέρες κατά την πρόταση του Okal. Ο Mwaniki διαφώνησε… Ζήτησε μεγαλύτερο διάστημα κράτησης ώστε να ολοκληρωθεί η έρευνα αλλά δεν εισακούστηκε. Το όλον σκηνικό δείχνει βιασύνη, προχειρότητα και διάθεση…συγκάλυψης ♦ Rubayita Siragi - γεν: 27 Ιουλίου 1989 – θαν: 23 Αυγ 2023 – ΡΒ 5000μ 14:03.44, 10000μ 30:13.9 και «ημι» 1ω03:33 – «Γυρολόγος» χαμηλής κατηγορίας! Μόνιμος κάτοικος Φλωρεντίας με δελτίο στον τοπικό σύλλογο Atletica Castello.  Αγωνιζόταν σχεδόν κάθε εβδομάδα σε αγώνες της δρομικής κοινότητας. Εκεί η πλειοψηφία των οργανωτών προσφέρει αμοιβές. Αποδίδονται από 500 έως 2000 ευρώ στους νικητές, άνδρα και γυναίκα, με κλιμάκωση προς τα κάτω.. Ετσι εξασφάλιζε ένα εισόδημα. Όταν επέστρεφε στην Αφρική προτιμούσε ένα από τα camps στην πόλη του Iten, όπου γυμναζόταν και λάμβανε τη «θεραπεία» του.

Δολοφονήθηκε κατά την αστυνομία για λόγους ζηλοτυπίας, δλδ μετείχε σε «ερωτικό τρίγωνο». Η οικογένειά του ισχυρίζεται αυτό:  «έγινε το θύμα μιας παράλογης πράξης βίας. Ενας συναθλητής και η κοπέλα του τον κάλεσαν στο σπίτι τους το βράδυ πριν από την αναχώρησή του…Εκεί συνέβη το κακό». Οι συγγενείς επιμένουν και ζητούν: «αλήθεια και δικαιοσύνη» αλλά αυτές καθυστερούν… Σχόλιο: πέντε φόνοι δρομέων, εκεί στα υψίπεδα, εντός διετίας οδηγούν αλλού… Ο αριθμός μαζί με τη συχνότητα δείχνουν ότι δεν είναι γεγονότα μεμονωμένα. Βεβαιώνουν ότι εκεί συμβαίνει μία…συναλλαγή που οπλίζει χέρια δολοφόνων!!! Δυστυχώς το North Rift βάφεται με αίμα!!! Εχω την εντύπωση ότι ποιούμε ελάχιστη τιμή στους νεκρούς αν εφεξής συγκρατήσουμε τον…άκριτο θαυμασμό μας για το δρομικό «θαύμα» της Κένυα.