01/01/2024

Ανθρωποι χάνονται (βλέπε δολοφονία του Ουγκαντέζου Benjamin Kiplagat ανάμεσα στο Eldoret και το Iten) αλλά ο Ababu Namwamba, ο Γραμματέας Αθλητισμού της Κένυα, συνεχίζει στο ρυθμό του!!! Προσπαθώντας να δικαιολογήσει την κρατική επιδότηση με $1220000 των 42 από τα πολλά περισσότερα camps ή «σχολές» της ασυδοσίας και της ασυλίας εκεί ψηλά στα υψίπεδα αποκάλυψε τη μεγάλη ανησυχία του: την απώλεια της κυριαρχίας των Κενυατών δρομέων στα 3000μ St γιατί παραδοσιακά το αγώνισμα αποτελεί το «φόρτε» της team Kenya. Εδώ γελάμε ή κλαίμε; Ναι, η κυβέρνηση της χώρας επιδοτεί 42 επιλεγμένα camps. O Ababu επιμένει στον όρο «επένδυση». Δεν ανησυχεί για το μπαράζ των δολοφονιών δρομέων…Ο άτυχος Kiplagat είναι ο 5ος δολοφονημένος εντός διετίας!!! Θυμίζω τους άλλους τέσερις δρομείς, οι τρεις γυναίκες: Agnes Tirop, Edith Mutoni, Damaris Mutua και Rubayita Siragi. Καμία συζήτηση αν οι φόνοι σχετίζονται με το όλον...καθεστώς εκεί ψηλά. 

Κοινό χαρακτηριστικό: δεν έχει πιστοποιηθεί ο ένοχος, ο δολοφόνος…Μάλιστα εντός Νοεμβρίου με συνοπτικές διαδικασίες το δικαστήριο διέταξε διακοπή της κράτησης του Ibrahim Rotich, συζύγου της Tirop και κυρίως υπόπτου. Επιδίκασε εγγύηση μόλις 2800 ευρώ!!! Τα νέα περί των ερευνών για την υπόθεση Kiplagat καθυστερούν… Ενδιαφέρον έχει ότι ο Ουγκαντέζος εγκλωβίστηκε από τρεις – τέσσερις μηχανές. Το θανατηφόρο κτύπημα στο λαιμό είναι βαθύ. Δεν υπάρχουν ίχνη πάλης και δεν λείπουν προσωπικά αντικείμενά του…Με άλλα λόγια η ληστεία, από τα κοινά εγκλήματα εκεί, αποκλείστηκε ως κίνητρο! Η τοπική αστυνομία ψάχνει το κίνητρο… Ναι, προσπαθώ να πιθανολογήσω σχέσεις του οργανωμένου κυκλώματος της ελεύθερης διακίνησης αναβολικών εκεί στα υψίπεδα. Ενισχύω την προσπάθειά μου με τους αριθμούς…

Πάμε: ο Ababu επέλεξε προς επιδότηση 42 camps της περιοχής του North Rift. Τι εστί North Rift; Γεωγραφικά αντιστοιχεί με «περιφέρεια». Ανήκουν σε αυτή οι κομητείες Elgeyo/Marakwet, Nandi, Trans Nzoia, Turkana, Uasin Gishu και West Pokot. Παράλληλα αποτελεί το σύνορο με την Ουγκάντα. Εικοσιτρία camps, ναι 23, διαθέτει μόνο η κομητεία της Nandi, η έχουσα πληθυσμό 885771 κατοίκους. Ας διαιρέσετε τον πληθυσμό με τα camps. Αντιστοιχεί ένα camp ανά 35800 κατοίκους. Η Κρήτη μας διαθέτει αναλογία πληθυσμού με την Nandi. Δεν θα βρείτε επί αυτής 23 στάδια, 23 κλειστά γυμναστήρια, κοκ. Αντιλαμβάνεστε ότι πλέον τίθεται το ζήτημα «κουλτούρα» μαζί με το πως αυτή υπηρετεί την ελευθερία του ατόμου. Προσθέτω για την ολοκληρωμένη εικόνα αυτό: η Κένυα των 53010000 κατοίκων ευρίσκεται  χαμηλά έως πολύ στο διεθνές ranking όλων των άλλων αθλημάτων, πχ ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλευ, πολο, κλπ ♦ Πλησιάζω τον πρώτο «στόχο» = η κυβέρνηση της Κένυα έχει αναγάγει ολόκληρο το North Rift με τα αμέτρητα camps σε χρυσοφόρο παράγοντα της οικονομίας της αλλά και σε «κέντρο» εκμαυλισμού της νεολαίας της! Ενα από τα 23 camps της Nandi είναι της «global sports» του Ολλανδού ατζέντη Jos Hermens με τεχνικό κουμανταδόρο τον Patrick Sang. Ναι, γράφω για την «φωλιά» του Eliud Kipchoge, του Geoffrey Kamworor, κα.

Ένα άλλο ιδρύθηκε από την AthKe και φέρει τιμητικά το όνομα του δις – Ολυμπιονίκη δρομέα. Εχει δυνατότητα φιλοξενίας 200 δρομέων. Θεωρείται μικρό!!! Εστω ότι μία πενταετία αρκεί για  να προκύψουν αποτελέσματα από τους τρόφιμους εντός αυτού: πόσοι από τους 200 θα φτάσουν σε κορυφαίο επίπεδο απόδοσης και πόσοι άλλοι θα προλάβουν να ενταχθούν στην κατηγορία «γυρολόγος» ώστε με την ετήσια…γύρα από αγώνα σε αγώνα σε δρόμους πόλεων της Ευρώπης να εξασφαλίζουν ένα καλό εισόδημα; Οι πολλές δεκάδες δρομέων, οι οποίοι δεν καταφέρνουν να περάσουν τον υψηλό ή τον χαμηλό «πήχυ», που κατευθύνονται; Δεν επιμένω με άλλα ερωτήματα… Δηλώνω ικανοποιημένος με την εν Ελλάδι «κουλτούρα», αυτή με κεντρική ιδέα το σοφόν «μάθε παιδί μου γράμματα». Άλλες πληροφορίες ανεβάζουν στους 1000 δρομείς τη δυνατότητα φιλοξενίας ενός camp εκεί στα υψίπεδα. Με πολλαπλασιασμό προκύπτει ότι δυνητικά η κομητεία Nandi φιλοξενεί 23000 επίδοξους δρομείς μεγάλων αποστάσεων, δλδ όσους φοιτητές διαθέτει ένα περιφερειακό Πανεπιστήμιό μας με +20 επιστημονικές ειδικότητες ♦ Κλείνω με τον δεύτερο «στόχο»: υπολογίζονται σε +200000 οι νέοι από την Κένυα και όμορες χώρες που αναζητούν την τύχη τους ως δρομείς εκεί ψηλά στα υψίπεδα της North Rift. Η υποδοχή τους σε ένα camp απαιτεί «δίδακτρα», άλλα fees και υπακοή στις προσφερόμενες "θεραπείες". Δεν θα ανοίξω συζήτηση για τα τεράστια ποσά που εισρέουν από τη φιλοξενία φτασμένων δρομέων κυρίως από την Ευρώπη για την προετοιμασία τους...Τα λεφτά είναι πολλά!!! Το χρήμα εστί το ισχυρότερο κίνητρο για ένα φόνο!