27/12/2023


Ας επιτρέψετε να ξεκινήσω με μια…μυθιστορία! Αρχές της δεκαετίας του ‘00, ομάδα  επιστημόνων μετέβη στα υψίπεδα της Κένυα ώστε να διερευνήσει το «γιατί» και το «πώς»  οι δρομείς αυτής της χώρας υπερέχουν όλων των άλλων στους αγώνες μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων. Ευρέθη μόλις ένα «δομικό» πλεονέκτημα! Αφορά έναν ελαφρώς διαφορετικό μυ της γάμπας…Η πλειοψηφία των εξετασθέντων Κενυατών αρνήθηκε την όποια διαφορετικότητα. Υπήρξε συμφωνία σε αυτό: «train harder, don’t use excuses…» ως μνμ προς τους συν – τρέχτες κυρίως της Ευρώπης, των ΗΠΑ και του Καναδά. Οι επιστήμονες στο πόρισμά τους συνόδευσαν το «train hard» με τον απλό τρόπο ζωής σε επαφή με τη φύση, την εκγύμναση σε υψόμετρο και εκτός δρόμου μαζί με την ανάλογη υγιεινή διατροφή. Με άλλα λόγια…αθώωσαν με τον τρόπο τους τις δεκάδες «σχολές» ή «πανεπιστήμια» running που λειτουργούν εκεί σε καθεστώς ολόπλευρης ασυδοσίας! Παράλληλα και ακούσια ενίσχυσαν τον δρομικό…τουρισμό των υψιπέδων. Πολλαπλασιάστηκαν οι αφίξεις δρομέων από όλο τον κόσμο, των εκζητούντων το μυστικό της επιτυχίας… Ας προσπαθήσετε να θυμηθείτε πόσα Ελληνόπουλα ταξίδεψαν έως εκεί. Oσοι κατάφεραν κατά την παραμονή τους να αφυπνισθούν και να δούν καθαρά μιλούν πλέον για την «κουλτούρα doping» των Κενυατών και μάλιστα την κατευθυνόμενη από «ψηλά»…

Εδώ, εν Ελλάδι, η κουλτούρα μας επιτάσσει και προβάλλει το «μάθε παιδί μου γράμματα». Αν στην πορεία προκύψει ανάδειξη και καλλιέργεια αθλητικού ταλέντου τότε «έχει καλώς», απλά «έχει καλώς»…Ολίγοι γονείς τρελαίνονται! Εκεί στην Κένυα ισχύει το μότο «μάθε παιδί μου τρέξιμο». Υστερα από αυτό τον εκτενή πρόλογο εισέρχομαι στο θέμα: δύο ακόμα δρομείς, ο Thomas Kibet Kutere (γεν: 6 Μαρ 1996) και η Maurine Chepkemoi (γεν: 24 Μαίου 1998) προστέθηκαν στην μη έχουσα τέλος λίστα των Κενυατών των φερόντων τη ρετσινιά του…φαρμακωμένου! Η AIU ανακοίνωσε τον αποκλεισμό τους από την αγωνιστική δράση για τρία έτη. Tην 26η Οκτ το διαπιστευμένο εργαστήριο της WADA στη Στοκχόλμη ανέφερε ότι σε δείγμα του Kutere ανιχνεύθηκε παρουσία του στεροειδούς Norandrosterone. Η αναλυτική εξέταση έδειξε ότι η ποσότητα δεν δικαιολογεί θεραπευτική χρήση, την σε συντομογραφία tue! Ακολούθησε την 3η Νοε ενημέρωση της AIU προς τον Kutere για το εύρημα. Αυτός μέσω του WhatsApp, ισχυρίστηκε ότι χρησιμοποίησε παυσίπονα για να θεραπεύσει έναν τραυματισμό του μηριαίου και ότι δεν γνώριζε πως περιείχαν την απαγορευμένη ουσία. Ανασκεύασε την 14η Δεκ και παραδέχθηκε την εκούσια χρήση ώστε να επιβληθεί μειωμένη ποινή κατά ένα έτος. Ο 27χρονος επιδεικνύει ΡΒ τις 2ω08:47 στα 42195μ. Διεγράφη από το αποτέλεσμα του Tallin marathon και καλείται να επιστρέψει την αμοιβή ύψους 15750 ευρώ. Το δείγμα της Maurine Chepkemoi εξετάστηκε στο εργαστήριο της Λωζάνης. Την 1η Δεκ ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα = παρουσία EPO! Επίσης δεν δικαιολογείται "tue". Η 25χρονη, έχουσα ατζέντη τον Ιταλό Gianni Demadonna. παρουσίασε εντός του 2021 εκπληκτική και απρόσμενη βελτίωση έναντι μιας μέτριας μέχρι τότε θητείας στα διεθνή δρομικά δρώμενα. Ετρεξε σε 2ω20:18 τον ταχύτερο Μαραθώνιό της στο Άμστερνταμ. Αυτή η επίδοση έγινε το...διαβατήριο ώστε να κλείνει συμβόλαια ως elite δρομέας με όλους τους μεγάλους μαραθωνίους ανά τον κόσμο αλλά στις νέες υψηλού επιπέδου δοκιμασίες δεν τα κατάφερε...Σημειώνω την παρουσία της στον Boston marathon της 17ης Απρ τρέχοντος = 35η σε 2ω35:25. Το όλον ιστορικό των δύο δρομέων δείχνει ότι ανήκουν στην μεγάλη κατηγορία των "γυρολόγων"!.    

► Πολύ busy αποδείχθηκε η AIU εντός Δεκεμβρίου. Ανακοίνωσε τον αποκλεισμό τεσσάρων άλλων δρομέων, επίσης "γυρολόγοι" για το..."μεροκάματο". Ο Μαροκινός Samir Jouaher (γεν: 1985) έχων περάσει στην κατηγορία των διαχρονικών υποχρεώνεται να «κλείσει» ολίγον…απότομα την πολύχρονη επαγγελματική θητεία του. Τιμωρήθηκε από την AIU με εξαετή απαγόρευση συμμετοχής σε αγώνες γιατί ανιχνεύθηκε σε δείγμα του η ΕΡΟ/CERA. Η τιμωρία μετρά αναδρομικά από την 14η Μαρτίου. Ο Μαροκινός εντός του τρέχοντος έτους παρουσίασε σε αγώνες των 42195μ τις ταχύτερες επιδόσεις της ζωής του!!! Ετρεξε σε 2ω08:42, την ΡΒ, στο Riyadh της Αραβίας και σε 2ω09:42 στο Marrakesh, της πατρίδας του… ♦ Ο Βολιβιανός Vidal Basco τιμωρήθηκε με απαγόρευση τεσσάρων ετών που «μετρά» από τον περασμένο Ιούλιο. Βρέθηκε θετικός στην ουσία Clenbuterol κατά τη διάρκεια των αγώνων Νότιας Αμερικής στην Ασουνσιόν τον Οκτώβριο του 2022. Ισχυρίστηκε ότι παρασύρθηκε από φαρμακοποιό!!! Προμήθευσε ένα διαφορετικό φάρμακο από αυτό που είχε συνταγογραφηθεί γιατί είχε συμπτώματα κρυολογήματος. Ο 27χρονος κατέχει τέσσερις εθνικές επιδόσεις από τα 3000μ St έως και τον ημιμαραθώνιο ♦ Ενας άλλος διαχρονικός, ο Κολομβιανός John Tello Zuniga αποκλείστηκε επί τριετία γιατί έδωσε θετικό δείγμα στην ΕΡΟ. Εχει ΡΒ τις 2ω14:19 από το 2021 ♦ Ο Ahmed Abdelwahed με καταγωγή από την Αίγυπτο και πολιτογραφημένος Ιταλός έλαβε αρχικά προσωρινή απαγόρευση τον Αύγουστο του 2022 γιατί ανιχνεύθηκε meldonium σε δείγμα του αμέσως μετά τον αγώνα του στη Ρώμη, όπου σημείωσε την ΡΒ στα 3000μ St, τα 8:10.29. Η υπόθεσή τελεσιδίκησε και ανακοινώθηκε ο τετραετής αποκλεισμός του!