25/12/2023

Ανταγωνισμός παραπληροφόρησης και διασποράς fake news όσο αφορά τις αποφάσεις της World Athletics περί του κλειστού στίβου εξελίσσεται ανάμεσα σε δύο ιστοσελίδες, τα κορυφαία ενημερωτικά μέσα στον τομέα τους όπως αρέσκονται να αυτοαποκαλούνται. «Ο κλειστός στίβος καταργείται…» γράφει η μία, «Κλειστό στίβο σε συνθήκες ανοικτού με τις διαστάσεις του κλειστού…» γράφει η άλλη με δυσνόητη διατύπωση…Τα κείμενά τους περιορισμένα σε έκταση και κακογραμμένα!!! Αδυνατεί ένας φιλόλογος να βρει άκρη, πόσο μάλλον ο απλός αναγνώστης… Η «μάχη» για τα πολλά «κλικ» και την…όποια πρωτιά καλά κρατεί! Συμφωνούν, ευτυχώς, στο ένα αλλά ήσσονος σημασίας κατά την απόφαση της WA, σε αυτό: ισχύει εφεξής ενιαίος πίνακας επιδόσεων! Με άλλα λόγια ως παγκόσμια επίδοση, WL, AR, NR, PB και SB λαμβάνεται η καλύτερη ανεξάρτητα αν ο αθλητής σημείωσε αυτή σε ανοικτό ή κλειστό στίβο. Εννοείται ότι η indoor επίδοση εξισώνεται στη διαδικασία του ranking. Eδώ, δλδ στον τομέα των επιδόσεων, η WA προχώρησε στην αναμενόμενη απλοποίηση!!! Προ πολλού είχε επιβάλλει την αναγνώριση επιτυχίας entry standard για τη συμμετοχή σε WChamps ανοικτού στίβου σε αγώνες indoor… Αυτό λειτούργησε θετικότατα! Ωφελεί τους αθλητές και δυναμώνει τον ανταγωνισμό εντός σάλας. Ας δούμε την απόφαση της WA στα… «κομμάτια» της. Εν αρχή διευκρινίζω ότι ► Τα μέλη του council κατά τη συνεδρίασή τους στις αρχές Δεκεμβρίου απλά επικύρωσαν τη σχετική απόφαση του συνεδρίου της Βουδαπέστης ► Αυτή η απόφαση στηρίχθηκε σε ολοκληρωμένη πολύχρονη μελέτη τεχνικών της British Athletics ► Η WA εντός Μαίου, δλδ έγκαιρα, κοινοποίησε σε όλες τις Ομοσπονδίες την εισήγηση ώστε να υπάρξει συζήτηση, διαβούλευση, κοκ.

Προχωρώ στην ανάλυση της απόφασης ♦ Δεν καταργείται ο κλειστός στίβος!!! ♦ «short track»: ο όρος έρχεται από το skating ταχύτητας επί πάγου. Η WA δανείζεται αυτόν…♦ Ενα γυμναστήριο στίβου περιφέρειας 200μ ανοιχτό ή κλειστό ενισχύει την εκλαίκευση του αθλήματος. Είναι «προσιτό» από όλες τις πλευρές (απαίτηση μικρού οικοπέδου, περιορισμένο κόστος κατασκευής, χρήσης, κοκ) ♦ Εχει έντονο χαρακτήρα του City Stadium, δλδ αθλητικής δομής σε επίκαιρο σημείο εντός του αστικού ιστού ♦ Θέτει «τάξη» στην πληθώρα αγώνων σε διάφορα «σημεία» (πλατείες, εμπορικά κέντρα, αυλές, κοκ) ώστε αυτοί (οι αγώνες) να επιστρέψουν στον πλήρη έλεγχο των κατ’ εξοχήν φορέων, του συλλόγου και της Ομοσπονδίας ♦ Eπιδόσεις σε outdoor στίβο 200μ προσφέρουν πρόκριση συμμετοχής σε indoor αλλά και στα Champs σταδίου 400μ ♦ Ναι, δημιουργείται προοπτική καθιέρωσης global πρωταθλημάτων εντός outdoor short track.  

♦ Ο λόρδος Seb Coe, ο πρόεδρος της WA, τον περασμένο Μάιο όταν οι συνεργάτες του προωθούσαν στις Ομοσπονδίες την εισήγηση και το ανάλογο υλικό έγινε σαφής με τη δήλωσή του. Κατέδειξε την ουσία… Ιδού: «Αυτή η αλλαγή μελετήθηκε και σχεδιάστηκε για να άρει ένα εμπόδιο στον γενικό ανταγωνισμό… Προσφέρει σε όλους τους φορείς ανάπτυξης του στίβου την ευκαιρία να διερευνήσουν καινοτόμες λύσεις εξέλιξης και προόδου. Οι ισχύοντες κανόνες και καταστάσεις μάλλον αποθαρρύνουν την μετακίνηση του short track των 200μ σε εξωτερικούς χώρους. Προσφέρουμε μια πιο προσιτή επιλογή άθλησης και γνωριμίας με το άθλημά μας εντός των πόλεων, ειδικά όπου συναντάται έλλειψη χώρου για μεγάλο στάδιο. Τονώνουμε το ενδιαφέρον επένδυσης σε νέες λαικές υποδομές γιατί αυτές είναι πολύ μικρού κόστους. Προχωράμε σε μια τολμηρή κίνηση! Ως  World Athletics έχομεν τη σιγουριά ότι έρχονται οι καλύτερες ημέρες…» ♦ Σχόλια – Kyle Merber (γεν:19 Νοε 1990) δρομέας της Hoka με PB τα 3:34.54 στα 1500μ και 3:52.22 στο μίλι: «Συναρπαστική ανακοίνωση από την World Athletics! Προέρχεται από τον τύπο, τον Coe, ο οποίος εμμονικά διαπλέκεται με τους…κανόνες των υπερ – υποδημάτων. Καλό!» - David Melly στο CitiusMag: «Προφανώς χρειάζεται εξοικείωση, προσαρμογή.. Δείχνει ότι η WA τοποθετείται υπέρ εύχρηστων, προσιτών υπαίθριων στίβων. Επομένως αναβαθμίζει, ανανεώνει ένα παλαιό προιόν…».

♦ Το…προιόν είναι παλαιό, παμπάλαιο!!! Ο «Εθνικός» ΓΣ, ο ιστορικός σύλλογος, εντός του 1893 ίδρυσε το δικό του short track επί της οδού Κηφισίας, εκεί όπου ευρίσκεται το μέγαρο Στέφανου Παντιά - Ράλλη. Λειτούργησε επί 12ετία…Το 1905 ο Σύλλογος στέγασε τις δραστηριότητές του εις τον παρ - Ιλίσιον γυμναστήριο. Ο στίβος έχει περιφέρεια 250μ. Μεταπολεμικά κατασκευάστηκαν τα γυμναστήρια 200μ της Φιλοθέης και των Αναβρύτων (εντός κτήματος Συγγρού). Σήμερα λειτουργούν κανονικά αυτά του ΕΓΣ και της Φιλοθέης. Προστέθηκαν και άλλα γυμναστήρια short track: «Θεμιστόκλειο» Κερατσινίου, Γλυφάδας, Περάματος, Ρέντη, Ωρωπού, Αγίας Παρασκευής, κα.

Εντός πανδημίας ο δήμος Γλυφάδας προσέθεσε μία ακόμα δομή λαικής άθλησης στην καρδιά γειτονιάς!!! Η Αθήνα, με την έννοια του Λεκανοπεδίου, ίσως διαθέτει τους περισσότερους short track από κάθε άλλη πρωτεύουσα! Ο εκπρόσωπος του ΣΕΓΑΣ στο συνέδριο της Βουδαπέστης υπερ – ψήφισε την εισήγηση του council…Πάμε Στοίχημα; Η Ομοσπονδία δεν θα ασχοληθεί με την ανάπτυξη και την κατασκευή short tracks! Τέτοιες αποφάσεις…διαταράσσουν τη νιρβάνα των «επιτελικών» τεχνικών, των καθ’ ύλη αρμοδίων.