16/12/2023

Οι «Highgate Harriers», ένα από τα παλαιότερα δρομικά club εντός UK, εγκαινίασαν την ολοκαίνουργια πίστα του σταδίου τους, εκεί επί του Parliament Hill στο Hampstead, σε απόσταση μόλις 6200μ βόρεια από το «City» του Λονδίνου. Εκατοντάδες δρομείς μέλη του συλλόγου, από juniors μέχρι masters, προσήλθαν το βράδυ της 12ης Δεκ στην αθλητική εγκατάσταση και γιόρτασαν την παράδοσή της προς χρήση. Η ανακαίνιση κόστισε £2 εκατ. Χρηματοδοτήθηκε και εκτελέστηκε από την City of London Corporation. Ολοκληρώθηκε εντός έξι μηνών! Ενισχύθηκαν τα θεμέλια με νέα βελτιωμένη αποστράγγιση, ανακαινίστηκε πλήρως ο ελαστικός τάπητας με τα στάνταρ υψηλής ποιότητας της World Athletics, εγκαταστάθηκαν ενεργειακά αποδοτικοί προβολείς LED, κοκ. Οι πρώτες εντυπώσεις μιλούν για αναβάθμιση σε πίστα  κορυφαίων επιδόσεων.

Πιστοποίησε αυτό ο Ben Pochee, ο τεχνικός δ/ντής του καταξιωμένου meeting «Night of the 10,000m PB’s» λέγοντας: «Η ανακαινισμένη πίστα εδώ στο Parliament Hill προσφέρεται για γρήγορες επιδόσεις! Εχομεν δλδ διπλό κίνητρο: ενίσχυση της ανάπτυξης μακροπρόθεσμα και δυνατότητα για ρεκόρ όπως επιθυμεί κάθε νέος φιλόδοξος δρομέας…Η ετήσια συνάντηση των 10Κ εδώ αποτελεί ευκαιρία έντονου ανταγωνισμού για όλες τις ηλικίες. Αυτή του 2024 της 18ης Μαίου ορίστηκε ως trial για την επιλογή των τριών Βρετανών δρομέων που θα αγωνιστούν στους ΟΑ του Παρισιού. Ευγνωμονώ όλους όσους συνεργάστηκαν ώστε να πραγματοποιηθεί το έργο…». Ο Ben Noad, ο πρόεδρος των Highgate Harriers έκοψε την κορδέλα και έδωσε την…άφεση ώστε να εισέλθουν στο στίβο όλοι οι παρόντες για το εορταστικό και δοκιμαστικό χαλαρό τρέξιμο.

Αργότερα δήλωσε: «Η γενναιόδωρη επένδυση της City of London Corporation προστατεύει εν αρχή τον αθλητισμό κορυφαίου επιπέδου. Ταυτόχρονα ενισχύει την προσπάθεια ανάπτυξης… Αυτή αφορά την ευρύτερη περιοχή και βέβαια τις επόμενες γενιές. Δίνω το απλό παράδειγμα ότι με την  εγκατάσταση υποστηρίζουμε τις αθλητικές δραστηριότητες των σχολείων του Camden, τους ΑμεΑ, τη φιλοξενία του πρωταθλήματος cross country, κα». Ο Callum Gordon, ο ταχύτερος δρομέας της κατηγορίας Μ35, με τη σειρά του τόνισε: «Το ανακαινισμένο στάδιο αναδεικνύεται ως το σημείο αναφοράς και κυρίως προβολής…Διακρίνω το βάθος του ταλέντου που χαρακτηρίζει τους συν – τρέχτες μου. Ερχονται καλύτερες ημέρες».

♦ Σημ Α: η City of London Corporation εστί η εταιρεία ανάπτυξης του δήμου. Εχει την ιδιοκτησία της αθλητικής εγκατάστασης εκεί στο Hampstead. Παραχωρεί αυτή επί ενοικίω στους Highgate Harriers. Το club, ιδρυθέν εντός του 1879, βέβαια καλύπτει πλήρως τις οικονομικές υποχρεώσεις του!!! Απομένει budget για όλες τις υψηλής ποιότητας δραστηριότητές του…Φιλοξενεί στις τάξεις του 650 αθλητές κατηγοριών από την Κ11 έως την Μ85… Αυτό το format, δλδ δήμος ή ιδιώτης ιδιοκτήτης εγκατάστασης και ενοικιαστής το club, έχει επιβληθεί εδώ και πολλές δεκαετίες σε όλο το UK ♦ Σημ Β: εδώ, πχ η Αθήνα μας με την έννοια του λεκανοπεδίου διαθέτει υπερ – πληθυσμό σταδίων…ναι!!! Πείθει μια σύγκριση με γειτονικές πρωτεύουσες, ας πούμε τη Σόφια, το Βουκουρέστι ακόμα και με την Κωνσταντινούπολη των 16 εκατ κατοίκων. Και όμως ο ΣΕΓΑΣ ψάχνει για το κατάλληλο με πλήρη δωρεάν παραχώρηση στάδιο έχων εμμονή στην «πιστοποίηση» όπως αυτή ορίζεται από τη WA. Εγραψα πριν από ημέρες το από ποιους και πως…ξεπουλήθηκε το «Γεω Καραισκάκης» εν έτει 2002. Κλείνω με τρεις εικόνες της πραγματικότητας – ► 1η εντός Σεπτεμβρίου παραδόθηκε προς χρήση ο μοντέρνος ελαστικός τάπητας του σταδίου Διονύσου. Επισκέφθηκαν αυτό δύο «επιτελικοί» τεχνικοί της Ομοσπονδίας… «Δεν μας κάνει…» αποφάνθηκαν μετά την αυτοψία. Ο ένας…ανακάλυψε ανωμαλίες του τάπητα!!!

►  η Ομοσπονδία παρέα με τον θεσμικό συνεργάτη του ΑΜΑ, τον δήμο Μαραθώνα πανηγύρισαν γιατί ασφαλτοστρώθηκε ένα μονοπάτι περιφερειακά του σταδίου εκεί στην αφετηρία ώστε να εξυπηρετηθούν όλα τα block εκκίνησης. Την Κυριακή 12η Νοε, ημέρα του αγώνα, οι 17500 δρομείς από όλο τον κόσμο ετοιμάστηκαν για την υπερ – προσπάθειά τους εντός ενός σταδίου με στίβο σε πλήρη αποδόμηση!!! Αυτό θυμίζω κατασκευάστηκε εντός του 1997 και ανακαινίστηκε το 2004 ►  την 26η Ιουλίου η ΟικΕπ της ΠερΑττ ενέκρινε υπέρ ΣΕΓΑΣ το ποσό των 1139840 ευρώ και προχώρησε στις διαδικασίες εκταμίευσης. Αυτό αφορά την κάλυψη των εξόδων οργάνωσης των ΑΜΑ του 2022 και του 2023! ♦ Θα επανέλθω σύντομα με την «εικόνα» Νο2.