08/12/2023

Χρονικά προηγήθηκε κατά ολίγες ώρες το Εκτελεστικό Συμβούλιο (Executive Board) της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (IOC). Επιβεβαίωσε με απόφασή του σήμερα Παρασκευή την αγωνιστική παρουσία Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών στους ΟΑ «Paris 2024» αρκεί να εκπληρώνουν τα κριτήρια πρόκρισης όπως αυτά έχουν θεσπίσει οι Διεθνείς Ομοσπονδίες των αθλημάτων και εφόσον δεν είχαν όποια ενεργή συμμετοχή στον πόλεμο με την Ουκρανία. Η απόφαση ελήφθη κατά τη συνεδρίαση του board που φιλοξενήθηκε σε αίθουσα του Paris 2024 Headquarters, εντός του κτιρίου Pulse στο Saint – Denis του Παρισιού. Ο εκπρόσωπος της IOC πρόσθεσε ότι επί του παρόντος μόνο οκτώ Ρώσοι και τρεις Λευκορώσοι υπερ – καλύπτουν τα τεθέντα κριτήρια. Αυτοί συστήνουν την ομάδα των Individual Neutral Athletes (AINs). Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν η Mariya Lasitskene, ο Danil Lysenko και η Anzhelika Sidirova. 

Αυτή την ελάχιστη…παραχώρηση “κόντραρε” ο Sebastian Coe!!! Eκεί στο Μονακό επί Γαλλικού εδάφους και 995K ΝΑ της πρωτεύουσας , στην έδρα της World Athletics, ο λόρδος το απόγευμα της ίδιας ημέρας σήκωσε την…μπαντιέρα του. Μιλώντας μετά την ολοκλήρωση της 233ης συνεδρίασης του council τόνισε: «Η WA δεν υποχωρεί! Δεν θα αρθεί η απαγόρευση σε Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές…». Ηταν, όπως συνηθίζει, κυνικός…Πρόσθεσε: «Μπορεί κάλλιστα να δείτε μερικούς αθλητές από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία στο Παρίσι…Απλά δεν θα αγωνιστούν στον στίβο.Έχει κριθεί από το council ότι δεν θα δεχθούμε αθλητές με πλήρη ή ουδέτερη εκπροσώπηση». Ο δις – Ολυμπιονίκης των 1500μ (Μόσχα 1980 και Λος Αντζελες 1984) αμφισβήτησε παράλληλα τους «αγώνες φιλίας», τους προγραμματισμένους να διεξαχθούν στη Μόσχα εντός του 2024. Είπε:«Δεν ενθουσιάζομαι… Δεν ταιριάζει πραγματικά στις δικές μας αξίες και δομές αγώνων. Επίσης, δεν υπάρχει χώρος στο καλεντάρι μας»

♦ «Μια μέρα το παρελθόν θα μας αιφνιδιάσει με τη δύναμη της επικαιρότητάς του…». Λαμβάνω τα λόγια του Οδυσσέα Ελύτη. Θυμίζω ότι ο chairman της WA κατέκτησε την πρώτη και  πολυπόθητη Ολυμπιακή νίκη την 1η Αυγ 1980 αγωνιζόμενος ως «ουδέτερος» εκεί στη Μόσχα. Ισχυε το μπουκοτάζ ως «μέτρο» για την εισβολή της τότε ΕΣΣΔ στο Αφγανιστάν. Ο Seb Coe παρέλαβε την ευκαιρία του ύστερα από μία… διάσταση αποφάσεων. Η κυβέρνηση της Βρετανίας ενίσχυσε το μπουκοτάζ και αφαίρεσε το δικαίωμα της εθνικής εκπροσώπησης αλλά η Ολυμπιακή Επιτροπή, η BOA, αποφάσισε τη συμμετοχή των Britons. Αγωνίστηκαν ως ομάδα της BOA κάτω από την Ολυμπιακή σημαία. Αυτή ανέμιζε ο Dick Palmer, o γραμματέας της Επιτροπής, σημαιοφόρος κατά την τελετή έναρξης. Σήμερα ο λόρδος επιβεβαίωσε τα ρηθέντα για τους…αχάριστους! Επιμένει σε μια άθλια θέση… ♦ To πρωτάθλημα Race Walking Team της WA ορίστηκε να διεξαχθεί στην Αττάλεια την 21η Aπρ 2024.