05/12/2023

Τους Ολυμπιονίκες Eliud Kipchoge, Peres Jepchirchir, τον κάτοχο της επίδοσης κόσμου Kelvin Kiptum και άλλους ικανούς Κενυάτες δρομείς περιέλαβε η AthKe στην προ – Ολυμπιακή ομάδα των «20» στο δρόμο για την τελική επιλογή των τριών εκπροσώπων της ανά φύλο για τους ΟΑ «Paris 2024». Ως πρώτο κριτήριο σύνθεσης της 20άδας (10 άνδρες+10 γυναίκες) ίσχυσε το σύστημα ranking της WA. Εφεξής η Ομοσπονδία προσθέτει και άλλα κριτήρια. Αυτά σύμφωνα με τη δήλωση του αντιπροέδρου Paul Mutwii είναι: «Λαμβάνουμε υπόψη τη συνέπεια, τις απαιτήσεις κατά του ντόπινγκ, την πειθαρχία, την προθυμία και τη στάση των δρομέων απέναντι στον πρωταθλητισμό. Στοχεύουμε σε δύο τριάδες με ομαδικό πνεύμα… Υπάρχουν εκείνοι οι δρομείς που συνεργάζονται μεταξύ τους και με τους pacers και αυτοί που δεν….Εξετάζονται όλα».

Με άλλα λόγια η AthKe θα υπερ – προσπαθήσει να ταιριάξει τον φιλόδοξο Kelvin με τον υψηλού εγωισμού Eliud, την Brigid με την Peres, κοκ. Δύσκολο έργο!!! Η επιθυμία επανάληψης του double των ΟΑ «Tokyo 2020» εκεί οδηγεί...Αυτό είχαν πετύχει τότε ο Kipchoge με 2ω08:38 και η Jepchirchir με 2ω27:20 την 8η και 7η Αυγ 2021 αντίστοιχα… Εννοείται παράλληλα θα «τρέχει» ένα πρόγραμμα ελέγχων doping κυρίως ξαφνικών! Για να δούμε την αξιοπιστία του και το πως θα εφαρμοστεί εκεί ψηλά στα υψίπεδα της Κένυα όπου κυριαρχούν η ασυδοσία με την ασυλία… Εντός του Ιανουαρίου οι δεκάδες θα εκπέσουν σε πεντάδες (3 στους ΟΑ + 2 αναπληρωματικοί).

Ιδού οι προ – επιλεχθέντες: άνδρες - Kelvin Kiptum,  Eliud Kipchoge, Vincent Kipkemoi Ng'etich, Timothy Kiplagat, Benson Kipruto, Bernard Kiprop Koech, Geoffrey Kamworor, Cyprian Kotut, Amos Kipruto, Titus Kipruto και γυναίκες: Ruth Chepng'etich, Rosemary Wanjiru, Joycilline Jepkosgei, Sheila Chepkirui, Peres Jepchichir, Judith Jeptum Korir, Seley Chepyego Kaptich, Hellen Obiri, Sharon Lokedi, Brigid Kosgei ♦ Σχόλιο: ας εστιάσουμε σε αυτό = η AthKe δεν οργανώνει trials για τα 42195μ. Ετσι όλοι οι προ - επιλεχθέντες έχουν την ελευθερία να διαλέξουν τον βολικό για αυτούς αγώνα μαραθωνίου της Ανοιξης, δλδ αυτόν που συνδυάζει γρήγορη διαδρομή και υψηλές αμοιβές. Αντίθετα η USATF υποχρεώνει τους δρομείς σε παρουσία στα trials. Εχει μάλιστα προ πολλού θέσει τα κριτήρια συμμετοχής (πχ επίδοση sub Ολυμπιακού ορίου) σε αυτή τη δοκιμασία του Σαββάτου 3η Φεβ 2024 στις οδούς του Orlando/Fl. Πολλοί Αμερικάνοι δρομείς θεωρούν honour απλά τη συμμετοχή τους!!! Τεράστια διαφορά φιλοσοφίας και ιδιο - τροπίας...