24/11/2023


“Tell me why I don't like Mondays" τραγούδησαν οι Boomtown Rats το μακρυνό 1979. Η έμπνευση του Bob Geldof γι΄αυτό το hit προήλθε από ένα δράμα…Δεν είναι της ώρας να το θυμηθούμε! Οι cheaters του στίβου «don't like Wensdays» γιατί αυτή την ημέρα της εβδομάδας διαλέγει συνήθως η AIU για να ανακοινώσει τα ονόματά τους και τις ποινές. Ναι, προχθές αναρτήθηκε η νέα σχετική ανακοίνωση…Εξ αυτής αποκαλύπτεται ένα καλά κρυμμένο μυστικό ή αν θέλετε η υποκρισία της IOC/ΔΟΕ. Ο Fouad Idbafdil (γεν: 9 Φεβ 1988 Agadir) εκ Μαρόκου ξεγύμνωσε το διάτρητο πρόγραμμα της περί στήριξης αθλητών – προσφύγων, το ονομαζόμενο εν συντομία «team refugees». Βρέθηκε θετικός στην απαγορευμένη ορμόνη ενίσχυσης του αίματος, την EPO, σε έλεγχο εντός του περασμένου Οκτωβρίου. Τέθηκε από την AIU σε προσωρινή αναστολή της αγωνιστικής δράσης μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης. Ο δρομέας των στηπλ, Νο 172 στο ranking της WA, έχει λάβει  πλήρη υποτροφία μαζί με δεκάδες άλλους, η οποία καταβάλλεται από το Γαλλικό κράτος ώστε να προετοιμαστεί για τους ΟΑ «Paris 2024». Μάλιστα εντός πλαισίου της υποτροφίας μετέσχε σε σεμινάριο ευαισθητοποίησης κατά του ντόπινγκ υπό την επιμέλεια της Μονάδας Ακεραιότητας/AIU στο περιθώριο του WChamps της Βουδαπέστης. Εκεί απόλαυσε άλλο ένα…χάδι!!! Προφανώς τέτοιες παροχές φανταζόταν όταν διάλεξε να…αυτομολήσει από την πατρίδα του, μία χώρα για την οποία δεν δικαιολογείται ο όρος «refugee». Αγωνίστηκε στον προκριματικό των 3000μ St. Τερμάτισε 12ος στην 3η σειρά με 8:39.21. Αναδείχθηκε 34ος στους 37 του summary. Κρατούμενα – Α. ο Αργεντίνος Joulian Molina κατέλαβε την 37η θέση. Εχει αναδειχθεί 5 φορές πρωταθλητής Αργεντινής, άπαξ Νότιας Αμερικής, κοκ. Απέκτησε δικαίωμα συμμετοχής μέσω του ranking ως ο τελευταίος = 94ος. Ο Fouad, επαναλαμβάνω, ήταν 172ος (!!!) και Β. ο Μαροκινός δεν είχε ποτέ καμία πιθανότητα επιλογής στην εθνική ομάδα για global πρωταθλήματα και Ολυμπιακούς αγώνες σε κανένα αγώνισμα. Επιλέγοντας την…προσφυγιά έκανε την τύχη του! Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι ένοιωσε πίεση όταν επιτέλους παρουσιάστηκε ώστε να υπηρετήσει τη στρατιωτική θητεία του. Δηλώνει «forced»…Από ποιους και γιατί δεν δηλώνει. Απέδρασε από το Μαρόκο και βρέθηκε αρχικά στη Σουηδία και μετά στη Γαλλία, όπου απέκτησε το επιθυμητό καθεστώς του «πρόσφυγα». Εγκαταστάθηκε στο Romilly – sur – Seine. Φρόντισε να κοινοποιήσει τις άλλες επιθυμίες του. Είπε: «Η απόκτηση μιας υποτροφίας θα  επιτρέψει να συγκεντρωθώ καλύτερα στο αγώνισμά μου και έτσι να στοχεύσω σε πρόκριση στο WChamps και στους ΟΑ του Παρισιού». Κατάφερε την πρώτη…Εκεί στην πρωτεύουσα της Βουδαπέστης μετά τον αγώνα του δήλωσε: «Στη γραμμή εκκίνησης, ένοιωσα δυνατός… Είχα κίνητρο την καλή κατάταξη. Αγωνίστηκα όπως είχα προγραμματίσει. Είμαι ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα μου. Αξέχαστη στιγμή για μένα έγινε η είσοδος στο θεαματικό γήπεδο. Αρχισα να ονειρεύομαι». 

♦ Αποκλεισμός τεσσάρων ετών από την αγωνιστική δράση είναι η ετυμηγορία της AIU για την Janat Chemusto (γεν: 1998), τη γνωστή δρομέα από την Ουγκάντα. Βρέθηκε θετική σύμφωνα με την ανακοίνωση της Μονάδας, στην απαγορευμένη ουσία 19 – Norandrosterone, ένα μεταβολίτη της Nandrolone. Το δείγμα ελήφθη κατά τη διεξαγωγή του «Kip Keino Classic» στο Ναϊρόμπι τον περασμένο Μάιο. Εκεί η  Chemusto σημείωσε την ΡΒ των 4:01.79 και κατέκτησε τη νίκη  στα 1500μ. Η AIU ανέφερε παράλληλα ότι η ποσότητα της ουσίας ήταν «adverse» με τους δείκτες, δλδ σε ελεύθερη μετάφραση…χορταστική!!! Η ποινή προσμετράται από την 13η Ιουλίου, την ημέρα ανακοίνωσης της προσωρινής αναστολής. Η Janat έως τότε παρουσιάζεται σε επτά σπουδαία μήτινγκ με υψηλές κατατάξεις και ανάλογα πλούσιες αμοιβές!

♦ Η Κενυάτις Esther Borura (γεν: 5 Ιαν 2000) έλαβε τρία έτη αποκλεισμό λόγω της παρουσίας της απαγορευμένης της ίδιας ουσίας, της 19 Norandrosterone, μεταβολίτη της Nandrolone. Η Μονάδα Ακεραιότητας/AIU όρισε την 6η Σεπ 2023 ως ημέρα έναρξης της τιμωρίας. Το δείγμα ελήφθη την 30η Ιουνίου σε έλεγχο στο camp του Iten στα υψίπεδα της Κένυα. Ελαβε τον κωδικό 7184933. Την 22η Αυγούστου το διαπιστευμένο εργαστήριο της Ντόχα του Κατάρ ανέφερε αναλυτικά τα ευρήματα στο δείγμα. Η ποσότητα ανέτρεψε τον ισχυρισμό της Esther περί θεραπευτικής χρήσης. Η Μονάδα ανακοίνωσε σχετικά: «Η AIU εξέτασε το Adverse Analytical και διαπίστωσε ότι η Borura δεν εμπίπτει στην Εξαίρεση Θεραπευτικής Χρήσης ή TUE. Η ευρεθείσα ουσία είναι εξωγενούς προέλευσης και εκτός των ορίων». ♦ Άλλες ποινές - Ahmed Saber Mohamed Bakry EGY δρομέας, αποκλεισμός 18 μήνες και Zerfe Wondemagegn ΕΤΗ δρομέας προσωρινή αναστολή.