17/11/2023

Δύο Ελληνόπουλα και ένας ομογενής αγωνίζονται αύριο Σάββατο στην τελική φάση του πρωταθλήματος ανωμάλου δρόμου της NCAA. Αυτό το παγκόσμιας εμβέλειας δρομικό γεγονός φιλοξενείται στις διαδρομές των Panorama Farms της Charlotteville/Va. «Οικοδεσπότης» ή οργανωτής, αν θέλετε, είναι οι Cavaliers, δλδ η ομάδα του Πανεπιστημίου της Virginia. Ο Νικ Καραγιάννης, γιός του Γιώργου και της Sharon από το Potomac/Md, ανήκει σε αυτή την ομάδα…Είναι ο ομογενής δρομέας μας. Πραγματοποίησε μετάβαση από την κολύμβηση. Eπιδεικνύει διακρίσεις στα πρωταθλήματα των high schools με τα χρώματα των Bullis. Σπουδαία διάκριση αποτελεί απλά η συμμετοχή για την Δάφνη Ευτυχία Λαβασά του ΑΟ Βουλιαγμένης και τον Μάνο Σγουρό του «Σητειακός» ΑΟ. Θεωρείται ισοδύναμη με τις εμφανίσεις τους στα ΕΠΑ της Κ23 του Espoo και της Κ20 της Jerusalem αντίστοιχα…Η Δάφνη αγωνίζεται με τους Hurricanes, την ομάδα του Miami Uni και ο Μάνος με τους Longhorns του Texas Uni. Ανταποκρίθηκαν αποτελεσματικά στα αυστηρά και άκρως ανταγωνιστικά κριτήρια πρόκρισης, όπως ετέθησαν αυτά από την NCAA. Η Δάφνη έλαβε ατομική πρόκριση. Εστί η μόνη μετέχουσα της ομάδας της. Κορυφαία εμφάνισή της στην πορεία προς την τελική φάση θυμίζω ήταν η κατάκτηση της 5ης θέσης στους «regionals» με χαρακτήρα ημιτελικού της Gainesville/Fla την 3η Νοε.

Ο Μάνος προκρίθηκε μέσω της ομαδικής διαδικασίας. Eπιβεβαίωσε την πρόκριση συμβάλλοντας στην κατάκτηση της 3ης θέσης από τους Longhorns κατά την εξέλιξη της συνάντησης των «Big 12» στις διαδρομές της Iowa State Cross Country Course στην Ames την 28η Οκτ. Σημ: η Βασιλεία Σπύρου δεν επελέγη από τον κόουτς ως μία δρομέας των Florida Gators. Η ομάδα έλαβε, εύκολα όπως αναμενόταν, πρόκριση… «Αιχμή» της σε όλη την προ – διαδικασία αναδείχθηκε η Parker Valby, φαβορί για την ατομική νίκη στον αυριανό αγώνα. Η Ελλη Δεληγιάννη του Stanford αφαίρεσε τον ανώμαλο δρόμο από το πρόγραμμά της… Παρόντες εκεί στη Virginia είναι οι teammates με πλήρεις και ισχυρές ομάδες στα δύο φύλα ♦ Iσως περιγράφεται ο ατομικός αγώνας των φοιτητών μήκους 10Κ ως ο πιο ανοιχτός της NCAA εδώ και χρόνια. Ολίγον «ναι» γιατί στην πραγματικότητα είναι κάπως πιο ανοιχτός από... πέρυσι! Τότε ο Βρετανός Charles Hicks, πρωταθλητής Ευρώπης. μέλος της ομάδας του Stanford ξεχώρισε από μια 12άδα διεκδικητών και κατέκτησε τον πρώτο ατομικό τίτλο για τους Cardinal. Ως απόφοιτος δεν μετέχει εφέτος αλλά οι εν δυνάμει teammates έχουν τον πρώτο λόγο: Ky Robinson, Cole Sprout, Leo και Lex Young. Οι δύο Young θα συναντήσουν αύριο τον αδελφό τους, τον Nico Young του NAU, τον 2ο του 2022.

Εστιάζω στην…ομαδική κίνησή τους! Δεν τους ενώνει μόνο η αδελφική αγάπη… Αντίζηλος όλων προβάλλει ο Habtom Samuel του NM, ο έχων ΡΒ τα 27:20.10 στα 5000μ. Ικανότατος δείχνει ο Graham Blanks του Harvard, αήττητος στους αγώνες κριτήρια. H πρόβλεψη: 1ος Samuel,  2ος Young και 3ος Blanks ♦ Επιτέλους έχομεν τη ρεβάνς: η Parker Valby και η Katelyn Tuohy αναμετρώνται για δεύτερη συνεχή χρονιά σε τελικό της NCAA. Σε όλους αρέσει η συνέχεια, σωστά; Εχει απόλυτο ενδιαφέρον…Πριν από 12 μήνες, η Katelyn Tuohy του NC State ανέτρεψε μειονέκτημα 12δ και αναδείχθηκε πρωταθλήτρια στις διαδρομές του Stillwater/Ok. Τις δύο σούπερ σταρ απειλεί η Kelsey Chmiel, η teammate της  Tuohy και 3η στον αγώνα του 2022. Η Κενυάτις Doris Lemngole, πρωτοετής φοιτήτρια του Alabama, κατέθεσε τις αξιώσεις της τερματίζοντας 2η πίσω από τη Valby στη συνάντηση των SEC. Νίκησε την Chmiel στο Joe Piane Invite. Φιλόδοξη φαίνεται η Elise Stearns του NAU, η 4η το 2022 και 4η στην εφετινή συνάντηση της Nuttycombe. Πλαισιώνουν τον υψηλού επιπέδου ανταγωνισμό, η Olivia Markezich του Notre Dame, η Maia Ramsden του Harvard, η Kaylee Mitchell του Oregon State και οι Cowgirls:  Billah Jekirui, Taylor Roe και Lumberjacks Gracelyn. Η πρόβλεψη: 1η Valby 2η  Tuohy και 3η Lemngole. Αγώνας μήκους 6Κ. Συνέβη sold out εισιτηρίων!!! Κατά το κοντινό παρελθόν σημειώθηκε αυτή η κίνηση θεατών: 2018 - 4030 Madison/Wisc, 2019 - 2977 Terre Haute/Ind, 2020 - Limited Stillwater/Okla, 2021 - 2449 Tallahassee/Fla και 2022 - 3240 Stillwater/Okla.