16/11/2023

Υπερ – προσπάθησαν οι δεκάδες δρομείς του αγώνα των 1200μ των Special Olympics, του ενταγμένου στο όλον πρόγραμμα του 40ου ΑΜΑ. Η νίκη στεφάνωσε άπαντες κατά τον τερματισμό τους εντός του επιβλητικού Παναθηναικού Σταδίου. Την κορδέλα έκοψε ο Παναγιώτης Εμμανουηλίδης από τη Λειβαδιά. Εκπροσώπησε τον ΑΚΟΛ, δλδ τους SOH Βοιωτίας. Συν – έτρεξαν οι teammates Αλεξάνδρα, Ελένη, Δημήτρης και Λάμπρος. Είχαν την υποστήριξη των γονέων τους, εθελοντών και την τεχνική φροντίδα του κόουτς Μιχαήλ Τόλια. 

Ο  Εμπορικός Σύλλογος της πόλης και η ΚΟΙΝΣΕΠ κάλυψαν το όλον κόστος της μετακίνησης. Ξεχώρισε ανάμεσα στις άλλες η ομάδα SOH του ΓΣ Γλυφάδας. Αγωνίστηκαν η Ζωή Μανδαλάκη, η Αναστασία Μπαρμπαρή, ο Θοδωρής Μαρκάκης, η Παναγιώτα Καμπά και ο Ηλίας Τσίκλος. Ο αγώνας εκκίνησε στις 10:15. 

Κλασικός ή Αυθεντικός: «ανοίγει» (;) η συζήτηση για την επαναφορά του επιθέτου «κλασικός» ως προσδιορισμό του μαραθωνίου της Αθήνας αντί του «αυθεντικός». Ο φίλαθλος Ευάγγελος Γκαζώνης πόσταρε στη σελίδα FB του ΣΕΓΑΣ αυτό: «Σοφία...ήσουν ξεχωριστή Αθλήτρια και χαρακτήρας...βάλε πλάτη να σταματήσει αυτή η κωμωδία Αυθεντικός...το Κλασικός, ΔΕΝ αποτυπώνει την Αυθεντικότητα ;;; Οι άλλοι Μαραθώνιοι ανά τον κόσμο, είναι Μαίμούδες...δεν είναι (με άλλα δρομικά χαρακτηριστικά) αλλά σωστοί στα Μέτρα ;;; Επίσης αυτά τα "όλε" και τα ξενικά τραγούδια, είναι "Αυθεντικά" ;;; Μόνο εσύ μπορείς...Αλαξέ τα ΌΛΑ...μ'όλλ'αυτά...γινόμαστε διεθνώς...Ρόμπα !!!». Συντάσσομαι με τον Ευάγγελο!!! Ναι, το επίθετο «κλασικός» όχι μόνο αποτυπώνει την αυθεντικότητα, περιλαμβάνει αυτή και την ξεπερνά…Θυμίζω η αντικατάσταση επιβλήθηκε από το 2014. Μέχρι τότε ο μαραθώνιος ονομαζόταν «κλασικός» και είχε τη συντομογραφία ΚΜΑ! Από εκείνη τη χρονιά ο «αυθεντικός» διεξάγεται επί της κλασικής διαδρομής!!! Η λέξη κλασικός έρχεται από την αρχαία ελληνική «κλάσις» που σημαίνει «τάξη», «σειρά», κοκ. Αρχικές  σημασίες ήταν «ανώτερος» και «εκλεκτός». Με άλλα λόγια ο «κλασικός» είναι ο πρώτης τάξεως και ξεχωρίζει… Δηλώνει παράλληλα αξία υπερβαίνουσα τα σύνορα του ιστορικού χρόνου και του κοινωνικού χώρου. Κατά συνέπεια ο όρος εστί άκρως συμπεριληπτικός και ο καταλληλότερος! Ως αντιδιαστολή παραθέτω ότι το επίθετο «αυθεντικός» δηλώνει το «γνήσιος» με την έννοια της προέλευσης, δλδ  προσδιορίζει αυτό που δεν αποτελεί απομίμηση άλλου. Κατ’ επέκταση σημαίνει ο ερχόμενος από έγκυρη πηγή και ο έχων αναμφισβήτητο κύρος = έγκυρος, αληθινός. Οσοι επιμένουν στο επίθετο “αυθεντικός” ας προτείνουν ώστε η κλασσική εποχή εντός της οποίας συνέβη η μάχη του Μαραθώνα να μετονομαστεί…Ας έχομεν στα μουσεία μας τις επιγραφές «αυθεντική εποχή». Ας ακούμε «αυθεντική μουσική» και ποτέ «κλασική» ή «παραδοσιακή». Ναι, ο συμπεριληπτικός όρος «κλασικός» εμπεριέχει και το «παραδοσιακός». Προσθέτω αυτό και κλείνω: τα στελέχη της ΒΑΑ, της οργανώτριας αρχής του Boston Marathon του παλαιότερου στον κόσμο, προσδιόριζαν επίσημα τον αγώνα τους ως ο «κλασικός»! Απέσυραν το επίθετο από το λεξιλόγιό τους εντός της δεκαετίας του ’90 όταν ο ΚΜΑ παρουσίαζε σημάδια δυναμικής ανάπτυξης. Ενδειξη σεβασμού στον κλασικό! Τι λέτε;   

Το Ξυλουρέικο, δλδ η ευρεία οικογένεια του Νίκου Ξυλούρη, του Αρχάγγελου της Κρήτης, εκπροσωπήθηκε στον ΑΜΑ! Ο Δημήτρης Ξυλούρης (γεν: 1982) ανιψιός του Ψαρονίκου τερμάτισε τα 42194μ σε 5ω59:08. Κατέλαβε την 15069η θέση. Εκκίνησε στις 09:17. Ολίγον αργότερα, στις 09:31 εκκίνησε ο Στέφανος Αντωνάκης (γεν: 1955). Κατά την εξέλιξη συναντήθηκαν οι δύο γείτονες και φίλοι, κάτοικοι Ηρακλείου. Συνέτρεξαν έως το τέρμα…Εκεί στην είσοδο του Σταδίου πλαισίωσαν αυτούς τα τέκνα του Δημήτρη, ο Νικόλας και η Εβελίνα. Η σύζυγος Πόπη θαύμαζε από κοντά… Ο Στέφανος σημείωσε 5ω43:52 (14289ος). Ολοκλήρωσε τον 66ο μαραθώνιό του και τον 22ο επί της κλασικής διαδρομής. Ο Δημήτρης ανήγγειλε συμμετοχή στον 41ο ΑΜΑ του 2024.  

♦ Η Ξένια Κατσιμάντου – Φιλιπποπούλου και ο Δημήτρης Καλιακούδης, γεννηθέντες αμφότεροι εντός του 1984, πορεύονται προ πολλού ως ζευγάρι στη ζωή. Την περασμένη Κυριακή στάθηκαν στην πρώτη σειρά και δίπλα – δίπλα εκεί στην αφετηρία του Μαραθώνα. Μετέσχον στον ανταγωνισμό του Πανελληνίου πρωταθλήματος ως εκπρόσωποι της ΑΕ Μεσογείων «Αμεινίας». Κατά την εξέλιξη βέβαια… χώρισαν! Την υψηλότερη διάκριση κατάφερε η Ξένια. Τερμάτισε 7η στο πρωτάθλημα και προσέφερε έξι πολύτιμους βαθμούς!!! Σημείωσε 3ω02:14. Κατέλαβε την 268η θέση overall, την 14η στο φύλο και την 5η στην F35. O Δημήτρης καταδίωξε τη θέση βαθμολόγησης αλλά δεν πρόλαβε. Τερμάτισε 13ος με τη σπουδαία επίδοση των 2ω34:31. Κατέλαβε την 24η θέση overall, την 22η στο φύλο και την 7η της Μ35. Η πορεία τους στα check points: 
                                                                                           ⇒⇔ 10Κ       15Κ              21097        30Κ           35Κ            42195


Ξένια                  42:15    1ω03:58       1ω30:51    2ω10:45     2ω32:22     3ω02:14


Δημήτρης           36:07     54:31          1ω17:15    1ω51:04      2ω09:43     2ω34:31

Επιδεικνύουν ως ΡΒ τις 2ω50:22 και τις 2ω29:42 αντίστοιχα, επιτευχθείσες στον ίδιο αγώνα: Nagano την 20η Απρ 2014.