17/10/2023


«Ονειρευόμουν πάντα την Ολυμπιακή συμμετοχή με την ομάδα της Κένυα» τόνισε με έμφαση ο Kelvin Kiptum Cheruiyot (γεν: 2 Δεκ 1999), ο νέος κάτοχος της επίδοσης κόσμου του μαραθωνίου με τις 2ω00:35, κατά την άφιξή του στη Nairobi επιστρέφοντας από το Chicago. Ετυχε θερμής υποδοχής από τον William Kipchirchir Ruto πρόεδρο της χώρας, τον Geofrey Rigathi Gachagua αναπληρωτή του, τον Ababu Namwamba υπουργό Αθλητισμού, τον Paul Kibii Tergat θρύλο του μαραθωνίου και πρόεδρο της Kenya Olympics, τον Michael Olunga αρχηγό της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου, τη σύζυγό του Asenath Rotich, κ.α. Συνοδευόταν από τον κόουτς, τον Gervais Hakizimana από τη γειτονική Ρουάντα. Αφιέρωσε χρόνο αμέσως μετά στους εκπροσώπους του Τύπου. Η πρώτη ερώτηση αφορούσε τα σχέδιά του για ένα αγώνα sub των 2ω00. Απάντησε κοφτά: «Όχι, δεν σχεδιάζω κυνήγι νέας επίδοσης…Οι ΟΑ του Παρισιού κυριαρχούν στη σκέψη μου. Εστιάζω εκεί! Πιστεύω αυτή η νίκη στο Chicago προσφέρει προτεραιότητα έναντι όλων των ανταγωνιστών…». Η πρόσκληση ή πρόκληση αν θέλετε απεστάλη με την τελευταία φράση…Ο συμπατριώτης Eliud Kipchoge (γεν: 5 Νοε 1984) ο δις – Ολυμπιονίκης, είναι ο κύριος εκ των ανταγωνιστών!

Οι δυό τους κατέχουν τις πρώτες θέσεις του ranking της World Athletics. Επιδεικνύουν βαθμούς – 1ος Kiptum  1504 και 2ος Kipchoge 1488. Ακολουθούν βέβαια με ελάχιστες διαφορές οι άλλοι σπουδαίοι Κενυάτες δρομείς σε περίοπτες θέσεις: 8ος Evans Chebet 1372, 11ος  Amos Kipruto 1367, 14ος Titus Kipruto 1355, κοκ. Εννοείται ότι η AthKe ευρίσκεται στη… δύσκολη θέση της επιλογής των εκπροσώπων της στον Ολυμπιακό μαραθώνιο (Σάββατο 10η Αυγ 2024). O Kelvin πρόσθεσε στη συνέχεια αυτό: «Δεν γνωρίζω  τα επί μέρους κριτήρια επιλογής της Ομοσπονδίας…Επιθυμώ να συζητήσω αυτά με τη διοίκηση πριν αποχωρήσω για ολίγες ημέρες ξεκούρασης. Ελπίζω η επιλογή να χωρά εμένα και τον Eliud. Εάν συμβεί αυτό, ο αγώνας στο Παρίσι θα μείνει σίγουρα αξέχαστος…». Ο Kipchoge διεκδικεί την 3η στη σειρά νίκη του ώστε να γράψει άλλη μία προσωπική «χρυσή» σελίδα ως ο μόνος μαραθωνοδρόμος στην ιστορία κάτοχος τριών Ολυμπιακών τίτλων! Η αγωνιστική περίοδος του 2023 δεν κρίνεται…υπέροχη. Απέτυχε την 17η Απρ στον μαραθώνιο της Βοστώνης (6ος σε 2ω09:23). Γκρίνιαξε σε όλους και ειδικά στους pacers γιατί δεν «βγήκε» νέα επίδοση στον BMW του Βερολίνου την 24η Σεπ. Παρηγορήθηκε με τη νίκη σε 2ω02:42 και την τεράστια αμοιβή. Ο Kiptum απόλαυσε τη χρονιά!!! Κυριάρχησε σε δύο μαραθωνίους της σειράς World Majors. Την 23η Απρ νίκησε στον TCS του Λονδίνου σε 2ω01:25. Το double, δλδ αυτό που δεν κατάφερε στην πρωτεύουσα του UK, προέκυψε στο Chicago την 8η Οκτ = νίκη και επίδοση κόσμου με 2ω00:35! ♦ Οι δύο κορυφαίοι δρομείς έχουν άλλο ένα κοινό «σημείο»: συμβόλαιο με τη Nike. Φόρεσαν το ίδιο πειραματικό υπέρ - υπόδημα, το Dev163 ή αλλιώς το ονομαζόμενο AlphaFly3 όταν θα κυκλοφορήσει ευρέως…Ατυχώς από τη σχέση τους με την εταιρεία του Oregon, την έχουσα  Ελληνικό όνομα (= νίκη), γεννήθηκε προ μηνών και εντείνεται πλέον η μεγάλη κόντρα τους!!! Ο Kiptum χρεώθηκε να εκτελέσει το plan B’ προς απάντηση στην καμπάνια της Adidas για την προβολή του Adizero Adios Evo, το οποίο ήδη κυκλοφορεί έστω σε limited έκδοση. Με άλλα λόγια αποτελεί τον… εναλλακτικό δρομέα σε όλα τα project της εταιρείας.

Ιδεασμό…της κόντρας προσέφερε ο ίδιος ο Kipchoge σιωπώντας μετά το επίτευγμα της εκπληκτικής νέας επίδοσης κόσμου εκεί στο Chicago. Αυτή η σιωπή ενόχλησε βέβαια πολλούς, πχ  τους θαυμαστές ή τους συν – τρέχτες  οι οποίοι μάταια περίμεναν την αναγνώριση και τα συγχαρητήρια στον 23χρονο Kelvin. Tέτοιες μνημειώδεις αλλαγές στον κόσμο των σπορ οδηγούν πάντα σε λεπτές εκδηλώσεις ευγένειας… Ο Kipchoge απέφυγε αν και φημίζεται για τη χάρη και το αθλητικό του πνεύμα! Ενημέρωσε τους «ακολούθους» στα social την 4η Οκτ απλά περί των διακοπών του…Επανήλθε στο Twitter προχθές και μοιράστηκε μια ανάρτηση δηλώνοντας ότι ευρίσκεται στην Κίνα. Εγραψε: «Ένα από τα αγαπημένα στοιχεία στο τρέξιμο είναι ότι μας ενώνει όλους. Εξαφανίζει τις διαφορές… Μας φέρνει κοντά ένεκα του κοινού πάθους. Νοιώθω υπέροχα γιατί επιστρέφω στην Κίνα, όπου έχω την ευκαιρία να γνωρίσω τόσους πολλούς θαυμαστές. Μοιράζονται την ίδια αγάπη για το τρέξιμο. Λαμβάνω ενέργεια από τη συνάντηση με όλους τους υπέροχους ανθρώπους και έχω νέο κίνητρο όταν ξεκινώ την προπόνησή μου εδώ…».

Λείπει η άμεση αναφορά στον Kiptum ή στις εξελίξεις του μαραθωνίου. Αυτή η…αμέλεια δεν πέρασε απαρατήρητη. Εκανε πάταγο!!! Συνηθίζεται οι αθλητές να αναγνωρίζουν και να γιορτάζουν ο ένας τις επιτυχίες του άλλου, ειδικότερα όταν ανήκουν στην ίδια εθνότητα. Ο Kipchoge, ο μαραθωνοδρόμος – θρύλος, βρέθηκε στο επίκεντρο… Οι θαυμαστές περιμένουν εναγωνίως την επίδειξη «συντροφικότητας». Ωστόσο, ας αναγνωρίσουμε ότι η ψηφιακή εποχή έχει φέρει τους θαυμαστές πιο κοντά στα είδωλά τους αλλά έχει επίσης αυξήσει τις προσδοκίες για απαντήσεις και αντιδράσεις της στιγμής…♦ Παρέμβαση τόλμησε ο Ibrahim Kipkeboi Hussein (γεν: 1958), ο θρυλικός μαραθωνοδρόμος κυρίως για τις νίκες του στη Βοστώνη (τρεις) και στη Νέα Υόρκη (μία). Ανάρτησε λόγια κατάλληλα, ταιριαστά στην περίπτωση…Εγραψε: «Αν επιλεγούν δύο κορυφαίοι, δλδ δύο αντίζηλοι για τον ίδιο αγώνα αυξάνεται η πιθανότητα να αποχωρήσει ο ένας! Επομένως πρέπει να κατανοήσουν ότι το ασημένιο ή το χάλκινο μετάλλιο μαζί και οι άλλες τιμητικές θέσεις έχουν επίσης υψηλή σημασία και αξία. Αυτός που νοιώθει ότι δεν πρόκειται να νικήσει ας μη τα παρατήσει…Να μείνει εκεί εντός κούρσας και να διεκδικήσει το καλύτερο για τον ίδιο και την πατρίδα. Αντιμετώπισα αυτό το θέμα…Σκεπτόμουν την αποχώρηση όταν απομακρυνόταν η υψηλή διάκριση. Η AthKe έχει την ευθύνη!!! Nα ενθαρρύνει τους δύο δρομείς…Να εργαστούν μαζί στο Παρίσι ανεξάρτητα από τις διαφορές στη σχέση τους. Αφορά τη διοίκηση αυτή η λειτουργία ως ομάδα... Πιστεύω ότι με τους δύο και όσους πλαισιώσουν αυτούς θα έχομεν ένα καθαρό sweep στο μαραθώνιο. Γνωρίζω καλά ότι έχουν διαφορές. Το λόγο έχει η AthKe και η λογική…».