13/10/2023

«Περήφανος νοιώθω γιατί επιτέλους επιδεικνύω αυτήν την εγκατάσταση, την Jakobløypa» δήλωσε ο Stanley Wirak, ο δήμαρχος της Sandnes της γενέτειρας των Αφών Ingebrigtsen, κατά την τελετή παράδοσης προς χρήση μιάς νέας πίστας περίεργου σχήματος και περιφέρειας 460μ (!!!) εκεί στη γειτονιά Gisketjernet και δίπλα στο στάδιο της πόλης. Αυτή την prive πίστα επιθυμούσαν ο Filip, ο Henrik και ο Jakob… Η τριάδα βρέθηκε σε πλήρη ετοιμότητα εχθές κατά την επίσημη παράδοση. Με την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στους ΟΑ «Tokyo 2020» ο Jakob τόλμησε και μαζί με τον Gjert, τον πατέρα και κόουτς τότε ζήτησαν την κατασκευή του περίεργου στίβου. Ο δήμαρχος εξασφάλισε την απαιτούμενη χρηματοδότηση και το έργο ξεκίνησε… Η οικογένεια επέβαλε τις ντιρεκτίβες της. Επιθυμούσαν όλοι ένα χώρο με όλα τα στοιχεία = track, cross και indoor! Εγινε πραγματικότητα…Ελαβε το όνομα Jakobløypa όπερ μεταφραζόμενο δίδει αυτό = The Jacob's Trail. Ο Gjert δεν παραβρέθηκε στην τελετή….
Sandnes NOR: η πόλη με πληθυσμό 85386 κατοίκους ευρίσκεται επί του 58ου παράλληλου και νότια του Stavanger στο μυχό του Gandsfjorden. Επί της ουσίας ανήκει στην Urban Area της 4ης σε μέγεθος city της Νορβηγίας. Το τοπίο εκεί είναι ήρεμο και αρκετά επίπεδο. Από την πλευρά της δυτικής ακτής συναντώνται πολλές παραλίες. Η στεριά υψώνεται στην «πλάτη» της πόλης και για να σχηματίζει μικρές χαμηλές πεδιάδες. Ξεχωρίζουν δύο – τρεις  κορυφές λόφων από τα 400 έως και 500μ. 

Η NFIF θέτει... εμπόδια στον Gjert: Η Ομοσπονδία στίβου της Νορβηγίας ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Gjert Ingebrigtesn δεν θα λάβει καμία διαπίστευση εντός του 2024. Αυτός ο αποκλεισμός θα ισχύσει τουλάχιστον στο Euro και στο World Indoors όπου η Ομοσπονδία έχει τον έλεγχο ποιούς διαπιστεύει. Ερμηνεύεται ως ακόμα ένα επεισόδιο της κόντρας με τους τρεις γιούς, τον Filip, τον Henrik και τον Jakob. Ο πατέρας εάν επιθυμεί διαπίστευση για τους ΟΑ «Paris 2024» χρειάζεται να απευθυνθεί στην Ολυμπιακή Επιτροπή, τον υπεύθυνο φορέα για το κορυφαίο γεγονός. Επιμελείται την εκγύμναση του ανερχόμενου αστεριού Narve Nordås (ενδεικτικές ΡΒ = 1500μ 3:29.47 και 5000μ 13:05.38). Με άλλα λόγια η NFIF εν αρχή μεροληπτεί!!! Oι παράγοντες της «πάτησαν» σε ελλείψεις επαγγελματικής πιστοποίησης του Gjert. Eπίσημα ανακοίνωσαν αυτό: «Στόχος μας είναι να εξασφαλιστούν οι καλύτερες δυνατές συνθήκες για όλους τους αθλητές της εκάστοτε αντιπροσωπείας μας. Προκειμένου να μη γίνει επαναλαμβανόμενο το θέμα την ερχόμενη περίοδο δημοσιεύουμε τώρα την απόφασή μας ώστε να παράσχουμε προβλεψιμότητα στο σύστημά μας, δλδ στο σχεδιασμό και την εκτέλεση πρωταθλημάτων, στην προστασία των αθλητών, κοκ. Ο Gjert Ingebrigtsen έχει ενημερωθεί για την απόφαση και τους λόγους λήψης... Κύριο στοιχείο στην αιτιολόγηση αποτελεί ότι επιδιώκουμε ένα ασφαλές περιβάλλον με επαγγελματίες στο κέντρο. Θεωρούμε ότι αυτό δεν είναι εφικτό με τον Gjert εντός του συστήματος…». Βέβαια η απόφαση αναστάτωσε τον άμεσα ενδιαφερόμενο…Δήλωσε: «Ηλθε σαν βόμβα. Είμαι σοκαρισμένος… Πώς να απαντήσω;  Δεν ήμουν έτοιμος για αυτό. Έννοιωθα ότι ευρισκόμουν σε αποδοτικό διάλογο… Τώρα μόλις με απέβαλαν...». 

♦ Θυμίζω επεισόδια εντός του 2023: σε ένα μεσημβρινό γεύμα εκεί στο υψόμετρο της Sierra Nevada της Ισπανίας κατά την εξέλιξη ενός camp στο Centro de Alto Rendimiento της RFEA, λέγεται ότι o Jacob εξέφρασε τη δυσφορία του όταν βρέθηκε στο ίδιο τραπέζι με τον Nordås. Ζήτησε με ένταση την αποχώρησή του!!! Σημειώνω ότι ο περιορισμένος χώρος ήταν ρεζερβέ από τη NFIF και μάλιστα σε εποχή αιχμής στο κέντρο προετοιμασίας…Αυτό οδήγησε άλλους Νορβηγούς να αποσυρθούν σε ένδειξη αποδοκιμασίας της συμπεριφοράς και συμπάθειας προς τον Narve. Κατά τη διάρκεια του WChamps της Βουδαπέστης εντός θέρους έγινε εμφανέστερος ο «πάγος» ανάμεσα στα δύο «στρατόπεδα». Κυκλοφόρησαν δημοσιεύσεις και πολλά ποστ στην κοινωνική δικτύωση… Ο Henrik επιτέθηκε στον Nordås και αποκάλεσε αυτόν : «ασεβή». Όλα αυτά παρακολούθησαν οι άνθρωποι της NFIF. Αντέδρασαν με συστάσεις ηρεμίας ένθεν και ένθεν…Επιβεβαίωσε ο τεχνικός δ/ντής Erlend Slokvik την τακτική «πυρόσβεσης». Γίνεται πλέον σαφής η διάσπαση του ομαδικού πνεύματος της εθνικής ομάδας της Νορβηγίας. Προφανώς η NFIF οδηγεί τον Nordas βήμα το βήμα προς τη μετάβαση σε άλλο κόουτς…