10/10/2023

Η Nike πρόσθεσε την απάντησή της στον «πόλεμο» των υπερ – υποδημάτων με την Adidas. O 23χρονος Kelvin Kiptum βελτίωσε την επίδοση κόσμου κατά 34 δεύτερα αγωνιζόμενος στο μαραθώνιο «Bank of America» του Chicago την περασμένη Κυριακή. Φόρεσε ένα ζευγάρι του υπό εξέλιξη πρωτότυπου Nike Dev 163. Προβλέπεται να κυκλοφορήσει στις αρχές του 2024 ως Alphafly 3! Εχει λάβει την έγκριση της World Athletics για δοκιμαστική - εξελικτική χρήση μέχρι και τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Ένα όμοιο ζευγάρι φορούσε και ο Eliud Kipchoge κατά την προσπάθειά του στον μαραθώνιο του Βερολίνου. Εκεί η Nike σχεδίαζε να προλάβει τη…γιορτή της Adidas, δλδ το εμπορικό λανσάρισμα του Adizero Adios Evo Pro1 με την εντυπωσιακή επίδοση της Tigst Assefa = 2ω11:53. Ο «βασιλιάς» Eliud έφτασε στο τέρμα 9:11 νωρίτερα από την Tigst αλλά δεν κατάφερε νέο ρεκόρ. Εντός της κούρσας αλλά και μετά ξέσπασε τα νεύρα του στους «λαγούς».

Τότε, στις 24 Σεπτ έθεσα αυτόν τον τίτλο: «Kipchoge = 2ω02:42 στο τελευταίο …τανγκό στο Βερολίνο». Δεν φανταζόμουν ότι η επιβεβαίωση θα κατέφθανε μόλις 15 ημέρες αργότερα!!! Η Nike προχώρησε στο plan B’. Αυτό στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία…Ο Kiptum αποδείχθηκε ιδανικός εκτελεστής του! Ισχυρίζομαι ότι πλέον η μεγάλη εταιρεία με έδρα το Oregon έχει όλους τους λόγους ώστε να μετακινήσει το ενδιαφέρον της από τον 39χρονο Eliud στον νεώτατο Kelvin…Nαι, ο Eliud «τελείωσε»! Υπό αμφισβήτηση ας θέσετε ακόμα και τη συμμετοχή του στους ΟΑ «Paris 2024». Σήμερα Τρίτη 10η Οκτ η Nike επιβεβαίωσε ότι αυτά τα υποδήματα είναι πραγματικά το Alphafly 3 και «βγαίνουν» στην ελεύθερη αγορά τον ερχόμενο Ιανουάριο. Η Sifan Hasan, επίσης φορούσε το πρωτότυπο Nike Dev163. Κατέγραψε με 2ω13:44 τη νέα επίδοση διαδρομής, τη δεύτερη ταχύτερη ever και νέο AR. Ταυτόχρονα έπεισε ότι δεν ήταν…τυχαία η αγωνιστική υποχώρησή της κατά το WChamps της Βουδαπέστης. Προτίμησε να υπηρετήσει την εταιρεία...

♦ Ο Benson Kipruto, ο 2ος στον αγώνα του Chicago, φορώντας ένα ζευγάρι Adidas Adios Evo Pro1 τερμάτισε με μειονέκτημα +3:00 από τον Kiptum. Πριν από 15 ημέρες στο Βερολίνο η Assefa φωτογραφήθηκε να επιδεικνύει περήφανα το υπερ – υπόδημα της Γερμανικής εταιρείας. Αμέσως μετά δήλωσε: «Αυτό είναι το πιο ελαφρύ αγωνιστικό υπόδημα που έχω φορέσει ποτέ…Η αίσθηση του τρεξίματος με αυτό γίνεται μια απίστευτη εμπειρία! Δεν έχω νοιώσει ποτέ πιο άνετα». Φαινόταν ότι η Adidas είχε λάβει επιτέλους το καθαρό προβάδισμα στην τεχνολογία...Ο «πόλεμος» των υπέρ – υποδημάτων εντάθηκε εντός του 2016, όταν κυκλοφόρησε το Vaporfly4%. Τις τελευταίες 25 ημέρες φούντωσε για τα καλά!!! Την 14η Σεπ η Adidas παρουσίασε επίσημα το Adios Evo Pro1. Δέκα ημέρες αργότερα η Tigst Assefa κατάφερε την εντυπωσιακή διαφήμισή του με την επιτυχία της επίδοσης κόσμου!

Προχθές την 8η Οκτ, ο Kiptum κατέγραψε τις 2ω00:35 φορώντας το Nike Dev163…Η επίδοση κόσμου πλησιάζει αυτό το απίστευτο sub 2ω00 ♦ Επανέρχεται το ερώτημα: οι αγώνες μαραθωνίου εξελίσσονται σε «μάχη» τεχνολογίας και λιγότερο ανθρώπινης αντοχής; Ναι, μετά την… πρόκληση του 2019 με το επιτυχές INEOS 1:59 Challenge της Βιέννης η World Athletics ξεκίνησε διαδικασία διαβούλευσης και προσπάθησε να απαντήσει. Κατέληξε στη διατύπωση των κανόνων για τα αθλητικά υποδήματα. Διατυπώθηκε ένας αριθμός αρχών. Μία εξ αυτών ορίζει: οι επιδόσεις στον τομέα athletics επιτυγχάνονται μέσω της υπεροχής της ανθρώπινης προσπάθειας έναντι της τεχνολογίας! Mε το πέρασμα του χρόνου αυτή η βασική αρχή έμεινε «γράμμα κενό». Η WA περιόρισε την παρέμβασή της σε ντιρεκτίβες περί του πάχους της σόλας!!! Ο CEO Jon Ridgeon, ο εμποδιστής δεκαετιών '80 και '90 έχει αποκτήσει τη…διακριτική ευχέρεια να αποδέχεται ακρότητες της τεχνολογίας, οι οποίες σύντομα θα αποδειχθούν η “ταφόπλακα” τουλάχιστον για τους αγώνες δημοσίου δρόμου. Με άλλα λόγια η «παρέα» του λόρδου Sebastian υποκρίνεται…Επεξήγηση = δεν διακρίνω διάθεση για παρέμβαση υπέρ «κατάπαυσης πυρός» στο Adidas Vs Nike.