15/03/2023

Ο Αλέξανδρος Ιωάννης Γκιννής (γεν: 17 Νέο 1994) του ΣΧΟ Αράχωβας καταγράφει άλλη μία πρωτιά! Γίνεται την ερχόμενη Κυριακή ο πρώτος Ελληνας χιονοδρόμος συμμετέχων σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου…Πρωτιές για τη χιονοδρομία μας αποτελούν όλα όσα κατάφερε κατά την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο! Η γιορτή του Αλπικού σκι του δημοφιλέστερου αθλήματος του χιονιού, δλδ η τελική φάση, εξελίσσεται επί των Πυρηναίων. Φιλοξενείται στις πίστες της Granvalira Soldeu (υψόμετρο 1725) εντός της επικράτειας της Ανδόρα. Ο AJ κατέχει την 23η θέση της ειδικής βαθμολογίας του σλάλομ. Πανάξια απέκτησε το δικαίωμα παρουσίας εκεί, στο μέγα γεγονός…Συγκέντρωσε 91β. Το προνόμιο συμμετοχής αποδίδεται στους 25 κατά σειρά. Εικοστός πέμπτος και ισόβαθμος επίσης με 91β αναδείχθηκε ο Κροάτης Samuel Kolega. Προηγούνται 1ος Lucas Braaten NOR 466, 2ος Henrik Kristoffersen NOR 434, 3ος Daniel Yule SUI 401, κοκ. Οι αναφερόμενοι θα φτιάξουν σκληρό ανταγωνισμό για την κατάκτηση της ποθητής κρυστάλλινης κούπας. Θυμίζω ότι για δεκαπέντε ολόκληρα λεπτά ο AJ φαινόταν στο αποτέλεσμα ως ο νικητής του 9ου σλάλομ στην Palisades Tahoe, εκεί ψηλά στη Sierra Nevada της Καλιφόρνια. Εδειχνε ότι συμπλήρωνε τον πιο συγκλονιστικό μήνα του με μία ακόμα πρωτιά! Ωστόσο παρά τη δυσκολία της εξέτασης ενός κρίσιμου καρέ του βίντεο ένεκα ενός «νέφους» από χιόνι οι κριτές επιβεβαίωσαν, το straddle, την παράβαση του χιονοδρόμου μας. Χάθηκε η πρωτιά και ίσχυσε το dsq. Εκεί στο Soldeu, ο Αλέξανδρος παραδέχθηκε ότι υπέπεσε σε παράβαση…Μιλώντας στην ORF, την Αυστριακή ραδιοτηλεόραση, τόνισε: «Ένιωσα τον πόλο στο αριστερό σκι! Σκέφθηκα: τελείωσε…αλλά δεν ήταν δυνατό να διακόψω γιατί δεν ήμουν σίγουρος, γιατί τα run του SL είναι σύντομα και γιατί όλες αυτές οι παραβάσεις πιστοποιούνται μετά τον τερματισμό. Είχα μια μικρή αιώρηση και συνέχισα…Ναι, στο βίντεο δεν φαίνεται καλά». Τα ΜΜΕ εντός ΗΠΑ διαχειρίστηκαν το «θέμα» ως άνευ βαρύνουσας σημασίας. Η ιστοσελίδα espn.com τόνισε ότι η παράβαση «eventually confirmed…”, η washingtonpost.com έγραψε μόνο αυτό: «AJ Ginnis of Greece disqualified for missing gate in snowy Palisades Tahoe event», κοκ. Ο χιονοδρόμος μας έχει μόνο μια ακόμη ευκαιρία για εφέτος, αυτή της Κυριακής, ώστε να γίνει ο πρώτος Έλληνας νικητής  αγώνα SL του WCup! Παρουσιάζεται περιορισμένη χιονοκάλυψη στα Πυρηναία, κυρίως κάτω από τα 2000μ, υψόμετρο εκκίνησης του SL. Οι πίστες ενισχύονται με τεχνητή χιόνωση και έτσι γίνονται κατάλληλες για αγώνα. Την Κυριακή το 1ο run ξεκινά στις 11:30 και το 2ο στις 14:30. Ζωντανή μετάδοση από το Eurosport Hellas. 

► Αποδόθηκαν σήμερα οι κούπες της ελεύθερης κατάβασης. Κατέκτησαν αυτές ο Νορβηγός Aleksander Kilde με σύνολο 760β και η Ιταλή Sofia Goggia με 740β. Οι δύο καταβάσεις αποδείχθηκαν απλή επιβεβαίωση…Η εξέλιξη των 9 προηγηθέντων downhill, ανδρών και γυναικών, προσέφερε ικανό πλεονέκτημα στους δύο κυπελλούχους. Το ενδιαφέρον, όπως αναμενόταν, περιορίστηκε στις «μάχες» για τις νίκες σε αυτόν τον 10ο αγώνα. Κοινά ήταν η διαδρομή μήκους 2598μ (= πίστα Aliga), το σημείο εκκίνησης (υψόμετρο 2435) και αυτό του τερματισμό (υψ: 1725). Κυριάρχησε στους άνδρες ο Αυστριακός Vincent Kriechmayr. Κατέγραψε με 1:26.59 την ταχύτερη κατάβαση. Ξεκίνησε ως ο 9ος. Κινήθηκε σταθερά και διαχειρίστηκε αποτελεσματικό το δύσκολο τμήμα της πίστας. «Εβγαλε» τελικά μόλις 9/100 πλεονέκτημα από τον 2ο, τον πολύπειρο Γερμανό Romed Baumann. Ενας άλλος Γερμανός ο Αndreas Sander κατέλαβε την 3η θέση με το ελάχιστο μειονέκτημα των 4/100 από τον συμπατριώτη του.

Ο Kilde έδειξε ήσυχος. Τερμάτισε 6ος σε 1:26.89. Ο Kriechmayr επιβεβαίωσε με τη νίκη ότι αυτή η αγωνιστική περίοδος είναι η πλέον…προσοδοφόρα! Η Ilka Stuhec εκ Σλοβενίας πριν από 12 μήνες επέλεξε να συνεχίσει τη θητεία της στα ψηλά βουνά. Επιβεβαιώθηκε με τη σημερινή νίκη της και όχι μόνο! Τερμάτισε ταχύτερα από τη Sofia Goggia, την Ιταλή Κυπελλούχο. Επιδόσεις 1:30.35 έναντι 1:30.85. Αγωνίστηκαν 14η και 11η. Νωρίτερα ως η 7η του πινακίου, η Ελβετή Lara Gut με 1:31.16 δημιούργησε προυποθέσεις διάκρισης και τελικά συμπλήρωσε το βάθρο! Η Stuhec με τις δηλώσεις της αποκάλυψε το δίλημμα της ζωής της. Χαρακτηριστικά είπε: «Σημαίνει πραγματικά πολλά η νίκη! Πέρυσι σκεφτόμουν να συνεχίσω ή να αποσυρθώ… Διέκρινα δυσκολίες στη ζωή μου εδώ στα βουνά. Εν αρχή έλαβε προτεραιότητα η ανάγκη επαγγελματικής αποκατάστασης. Αργότερα επικράτησε το μπορώ… Αλλαξαν όλα! Σημείωσα νίκες, όπως η σημερινή αλλά κυρίως μετέφερα σε όλους την αίσθηση ότι, ναι μπορώ. Δεν θα άντεχα μία τέταρτη χρονιά με ατυχίες…».