19/02/2023

Ναι, η Ελληνική σημαία ανέμισε εκεί ψηλά στον ιστό των νικητών στις Γαλλικές Αλπεις για πρώτη φορά στην ιστορία των αθλημάτων του χιονισμένου βουνού χάρη στον Αλέξανδρο Γκιννή!!! Ο χιονοδρόμος μας κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στον αγώνα του SL, το τελευταίο αγώνισμα του Παγκοσμίου πρωταθλήματος καταβάσεων "Courchevel - Meribel 2023" και έγραψε ιστορία = την "ολόχρυση" σελίδα της Ελληνικής χιονοδρομίας. Υπερασπίστηκε στο 2ο σκέλος τα κεκτημένα, δλδ τη δεύτερη θέση από το Α', με τον καλύτερο τρόπο...Ηταν μάλιστα και επιθετικός! Διαχειρίστηκε με την κατάλληλη τακτική όλόκληρη την κούρσα επί της δύσκολης πίστας "L' eclipse" στρωμένη με χιόνι σε αποδόμηση. Κατάφερε στο απαιτητικό υψηλό τμήμα με τις τουλάχιστον έξι μεγάλες σε έκταση αλλαγές κατεύθυνσης δεξιά - αριστερά να απωλέσει όσο το δυνατό λιγότερα εκατοστά...Ακολούθως  συντήρησε την ταχύτητά του και απέφυγε τα λάθη. Τερμάτισε αυτό το 2ο σκέλος σε 52.64. Δεν πρόλαβε τον πρωταθλητή, τον Νορβηγό Henrik Kristoffersen (1:39.50 = 47.84+51.66). Mε σύνολο 1:39.70 (47.06+52.64) εδραιώθηκε στη δεύτερη θέση με μόνη τρέχουσα επί ολίγον... πιθανότητα να βρεθεί στην 3η. Αυτή δεν προέκυψε ποτέ γιατί ο Αυστριακός Manuel Feller, ο τελευταίος αντίζηλος της πρωτιάς, απέτυχε να απειλήσει. Ετσι στους σφιχταγκαλιασμένους Γκιννή και Kristoffersen έτρεξε να προστεθεί ο 3ος, ο Ιταλός Alex Vinatzer (1:39.88 = 47.37+52.41).

► Ο AJ εντός ενός δεκαπενθημέρου συναντήθηκε με κορυφαίες, ιστορικές επιτυχίες προσωπικές και εθνικές! Κατάφερε μία δεύτερη θέση σε αγώνα WCup και ασημένιο μετάλλιο στο WChamps. Tόνισε: "Προσπάθησα με συγκέντρωση να εκμεταλευτώ τις απλωτές πόρτες εκεί ψηλά...Είχα στο μυαλό μου ως φαβορί στο 2ο σκέλος τον Linus Strasser. Γερμανός σχεδίασε για Γερμανό σκέφτηκα... Είχα τον πλήρη έλεγχο σε αυτή την πορεία με τις ποικιλίες και τις τεράστιες στροφές! Χαίρομαι γιατί η σκέψη μου δεν αναπαύθηκε στην επιτυχία του SL στο Chamonix... Αντιμετώπισα τον αγώνα με καθαρό μυαλό χωρίς καμία άλλη σκέψη. Δεν βρίσκω λόγια να περιγράψω όσα ζω...Σε αυτές οι δύο τελευταίες εβδομάδες συνέβησαν όλα όσα ονειρευόμουν! Ισως την επόμενη σεζόν να κατανοήσω τι έγινε...Ζητώ συγγνώμη από τους συμπατριώτες μου γιατί τα μμε είναι λίγο απασχολημένα με άλλα θέματα και ίσως αναστατωθούν από αυτή την επιτυχία. Ω Θεέ μου! Κρατώ το πρώτο Ελληνικό μετάλλιο σε πρωτάθλημα χιονιού ή πάγου. Θα γίνει  ανάμνηση για μένα αλλά θα παραμείνει ιστορία για τη χιονοδρομία μας. Αδυνατώ να το πιστέψω!!! Ας ακουστεί ανόητο αλλά οι συνθήκες συνολικά με βοήθησαν...Ναι, εντός Φεβρουαρίου αυτές αποδείχθηκαν καταπληκτικές εδώ στη Γαλλία. Εχω αποβάλλει την πίεση...".  

► Τη σχεδίαση της πίστας για το 2ο σκέλος επιμελήθηκε ο Γερμανός κόουτς Bernd Brunner. Πρόσθεσε μόλις μία πόρτα = 62 έναντι 61 του 1ου σκέλους...Επέβαλε δυσκολίες με το απαιτητικό στήσιμό τους στο υψηλό τμήμα. Οσο χαμήλωνε το υψόμετρο οι σκιέρ έβρισκαν...ευκολίες όπως οι πόρτες σε ευθεία γραμμή στο πλατώ...Υψόμετρο εκκίνησης 1485 και τερματισμού 1280. Με vertical drop μόλις 205μ εμφαίνεται ότι η πίστα δεν ήταν πολύ απότομη! Ακολουθούν τα splits των τριών νικητών -

1ος Kristoffersen        9.66       12.59        13.27

2ος AJ Γκιννής          9.79        12.81       13.50

3ος Vinatzer                9.61        12.57      14.00 

► Ο αρμόδιος συντάκτης ανέβασε στη homepage της fis-ski.com αυτό: Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αλπικού Σκι «Courchevel Meribel 2023» της  FIS αποδείχθηκε ένα αγωνιστικό «ταξίδι» των κορυφαίων σκιέρ με δράματα, σοκ, «ύπουλες» πίστες και υπέροχες επιδόσεις! Ο σημερινός αγώνας του σλάλομ ανδρών προσέφερε όλα αυτά σε αφθονία.  «Παίχθηκε» ένα συναρπαστικό κλείσιμο… Ο Νορβηγός Henrik Kristoffersen πραγματοποίησε ένα από τα σπουδαία 2nd run  όλων των εποχών.  Κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο ερχόμενος από τη 16η θέση του 1st run στην κορυφή της κατάταξης.  Η τεχνική του κινήθηκε στο όρια των ικανοτήτων του. Ο Ελληνας AJ Γκιννής ακολούθως έγραψε έναν από τους μύθους του πρωταθλήματος. Χάρισε στην Ελληνική αντιπροσωπεία το πρώτο μετάλλιο στην ιστορία της εδώ στις πλαγιές των Αλπεων. Κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο με μειονέκτημα 20/100. Ο γεννημένος στην Αθήνα χιονοδρόμος αφιέρωσε την επιτυχία στην Ελλάδα και την μητέρα του! Ο Ιταλός Alex Vinatzer πρόλαβε την 3η θέση με +0.38. Οδηγήθηκε στη…λύτρωση στο φινάλε μιας δύσκολης προσωπικά σεζόν. Η ημέρα ανήκε σε τρεις «σημαδεμένους» από πολλούς αστάθμητους παράγοντες. Ο Kristoffersen ύστερα από ένα 1st run μακρυά από τις δυνατότητές του φαινόταν μακρυά από τους στόχους του…Επιδεικνύει 23 νίκες σε αγώνες WCup και τρεις κατακτήσεις του ετήσιου τίτλου του αγωνίσματος, δλδ κατέχει τρεις Crystal Globe. Kατέθεσε δυνάμεις και ικανότητες στο 2ο. Έμοιαζε ότι χάνει τον έλεγχο στην κορυφή της γρήγορης αλλά…οργωμένης πίστας από τα πέδιλα 14 σκιερ. Κρατήθηκε εντός των ορίων και διαχειρίστηκε υπέροχα την υπόλοιπη διαδρομή! Κάθησε στο «θρόνο» του πρώτου στο τρέχον αποτέλεσμα επί 30 αγωνιώδη λεπτά. Μάλλον δεν κάθησε…Τριγύριζε από την αγωνία του! Είδε άλλους 15 χιονοδρόμους να αποτυγχάνουν να τον ξεπεράσουν…Κατέκτησε τελικά τον πρώτο τίτλο του σε FIS WChamps. Ολίγα λεπτά αργότερα ήρεμος αλλά με εμφανή τα «σημεία» από τα κλάματα τόνισε: «Αυτή είναι η σπουδαιότερη επιτυχία της καριέρας μου αλλά νομίζω ότι η επόμενη θα γίνει η καλύτερη…Θα δείξει το μέλλον. Ολα τελείωσαν! Θεωρώ ασήκωτο να στέκομαι στο θρόνο  και να περιμένω γιατί έχω ολοκληρώσει το run και δεν μπορώ να αλλάξω τίποτα…». 

Εδώ συντηρώ όσα έγραψα με την ολοκλήρωση του 1ου σκέλους: Ιστορικές στιγμές χαρίζει ο Αλέξανδρος Γκιννής (γεν: 1994) στην Ελληνική χιονοδρομία εκεί ψηλά στις πλαγιές των Γαλλικώνν Αλπεων όπου φιλοξενείται το Παγκόσμιο πρωτάθλημα καταβάσεων. Αργά το πρωί κατέθεσε υποθήκη κατάκτησης της κορυφαίας διάκρισης όλων των εποχών από χιονοδρόμο μας απάντων των αθλημάτων βουνού!!! Σημείωσε τη 2η ταχύτερη επίδοση του Α' σκέλους του ανταγωνισμού του τεχνικού σλάλομ ή SL, του τελευταίου αγωνίσματος του "Μeribel - Courchevel 2023" επί μιάς δύσκολης διαδρομής με 61/60 πόρτες. Σταμάτησε το χρονόμετρο στα 47.06. Μόλις 13/100 ταχύτερος αποδείχθηκε ο Αυστριακός Manuel Feller (γεν: 1992). Ακολούθησε ως 3ος ο Νορβηγός Lucas Braaten (γεν: 2000) με ίδια επίδοση με τον πρωταθλητή μας. Με δυό λόγια o AJ διεκδικεί ένα μετάλλιο! Προσωρινά "χαιδεύει" αυτό...Θα γνωρίσουμε την τελική κατάταξή του όταν ολοκληρώσει την προσπάθειά στο 2ο σκέλος. Κατακτήσει, δεν κατακτήσει μετάλλιο ισχύουν όλα όσα έγαρψα παραπάνω...Ξεκινά το 2ο σκέλος ως 29ος. Οι οργανωτές διάλεξαν την πίστα "L'eclipse" με ευνοικά χαρακτηριστικά, πχ μόλις 205μ vertical drop, δλδ λιγότερο απότομη. Παραμένουν οι δυσκολίες γιατι ο στίβος ευρίσκεται σε κατάσταση αποδόμησης = "icy". Για να δούμε τις δυσκολίες τις οποίες έχει επιβάλλει ο χαράκτης. Επικρατεί ηλιοφάνεια με θερμοκρασία 2β.