04/02/2023


“When a dream comes true and you also write your country's history = Well done AJ Ginnis”. Με αυτό το σύντομο σχόλιο οι διαχειριστές των social της FIS υποδέχθηκαν την πρώτη παρουσία του Αλέξανδρου Ιωάννη Γκιννή σε βάθρο της σειράς του World Cup και ταυτόχρονα την πρώτη ever από Ελληνα χιονοδρόμο όλων των αθλημάτων των χιονισμένων βουνών!!! Συνόδευσαν αυτό με την επάνω φωτό. Ακολούθησε η Ingrid Dutzek Johansson με αυτό: “Congratulations Greece! There is an A J Ginnis in Alpine Skiing and in Tennis there is a special Stefanos Tsitsipas and both put Greece on the map. Well done!!”. Ναι, δεν είναι όνειρο…Ο AJ συγκλόνισε κατά την εξέλιξη του 8ου αγώνα σλάλομ (SL) του WC εκεί στην πίστα Kadahar του Chamonix των Γαλλικών Αλπεων. Κατέκτησε τη 2η θέση της τελικής κατάταξης με σύνολο χρόνου 1:43.96 (51.81+52.15). Μπροστά του τερμάτισε ο Ελβετός Ramon Zenhaeusern με πλεονέκτημα 1.02. Ακολούθησε ως 3ος ένας άλλος Ελβετός ο Daniel Yule με μειονέκτημα μόλις 4/100!!! Ο Αλέξανδρος κατέγραψε 51.81 στην πρώτη κατάβαση, κατέλαβε την 23η θέση και απέκτησε δικαίωμα συμμετοχής στο δεύτερο σκέλος. Τα σπλιτ 1ο 11.98, 2ο 23.01 και 3ο 35.09.

Προβάδισμα έλαβε ο Γάλλος Ολυμπιονίκης Clement Noel με 50.28. Την κούρσα, ολίγον εύκολη, σχεδίασε ο Αμερικάνος Matic Skube. Τοποθέτησε 61 πόρτες μονού πόλου. Εστριβαν οι 59. Οι άλλες δύο όριζαν μία μικρή τραβέρσα. Ο Αυστριακός Martin Kroisleitner παρουσίασε δύσκολη χάραξη στο 2ο σκέλος. Τοποθέτησε 66/64 πόρτες, δλδ όρισε 64 στροφές και μία τραβέρσα. Ο Αλέξανδρος κινήθηκε ιδανικά. Εκκίνησε ως 8ος του πινακίου, πραγματοποίησε κατάβαση υψηλής τεχνικής, αντιμετώπισε όλες τις δυσκολίες (πχ χάραξη, στίβος με μικρές ανωμαλίες από το πέρασμα επτά χιονοδρόμων, κοκ) και βρέθηκε στην 1η θέση. Τα σπλιτ 1ο 11.84, 2ο 23.15 και 3ο 35.52. Σημείωσε την ταχύτερη επίδοση όλων = 52.15. Το τρέχον αποτέλεσμα έγραφε 1ος Γκιννής = 1:43.96. Εικοσιένας σκιέρ προσπάθησαν να τον αποκαθηλώσουν αλλά δεν… Το όνειρο έγινε πραγματικότητα! Ο AJ εξασφάλισε θέση βάθρου ενώ απέμεναν δύο ανταγωνιστές στο πινάκιο. Εικοστός ένατος στη σειρά και προτελευταίος δοκίμασε ο Ramon Zenhaeusern. Κατάφερε την ανατροπή! «Εκλεισε» τον αγώνα ο Clement Noel. Υποχρεώθηκε σε έξοδο. Η 2η θέση για τον AJ, η ιστορική επιτυχία ήταν γεγονός…

«Απολύτως απίστευτη αλλά αλήθεια..» τόνισε ο χιονοδρόμος μας και συμπλήρωσε: "Ναι ήλθε το βάθρο, τώρα στα 28 χρόνια μου…Χρειάστηκε να υπερ – προσπαθήσω τόσες φορές για να ξεπεράσω όλες τις ατυχίες. Και να τελικά, ουάου!!! Θεέ μου, αυτό είναι ξεχωριστό…Ηλθε σαν παραμύθι…Θα χρειαστούν μερικές ώρες, μερικές μέρες ίσως, για να συνειδητοποιήσω τι ακριβώς συνέβη». Η τελική κατάταξη του AJ, βγαλμένη από παραμύθι, είχε ευρεία απήχηση. Ο Νορβηγός Atle Lie McGrath, ο 4ος σε 1:44.32 χαρακτηριστικά είπε: «Χαρά προσέφερε ο Γκιννής. Πέτυχε το μέχρι πριν από ολίγη ώρα ακατόρθωτο. Ανταμείβεται…Εχει δουλέψει τόσο σκληρά, είχε τόσους πολλούς τραυματισμούς….Είναι εδώ στο βάθρο, απλά καταπληκτικός!». Αυτή η 2η θέση προσέφερε 80β. Ετσι ο Αλέξανδρος εκτοξεύθηκε στην 23η θέση της ειδικής βαθμολογίας του SL με σύνολο 91β. Παράλληλα αμείφθηκε με 22000 ευρώ, όπως ορίζουν οι όροι διεξαγωγής. Αναχωρεί από το Chamonix με τις καλύτερες εντυπώσεις για την Courchevel όπου μεθαύριο ξεκινά το Παγκόσμιο πρωτάθλημα ► Εκτενή στιγμιότυπα της ζωντανής μετάδοσης του Eurosport Greece και ρεπορτάζ δείτε εδώ: https://twitter.com/EurosportGR. Περιέγραψε/σχολίασε ο Γιώργος Αυγερινάκης. Ο Gauthier de Tessieres, ο Γάλλος παλαίμαχος σκιέρ, επιμελήθηκε την flash interview. 

► Ο AJ Ginnis (γεν: 17 Νοε 1994) είναι γιός Ελληνα και Αμερικάνας. Ειδικεύεται στα δύο τεχνικά αγωνίσματα του Αλπικού σκι, το SL και το GS. Μεγάλωσε έως την ηλικία των 12 ετών στο θέρετρο της Βουλιαγμένης. Μυήθηκε στον τρόπο να γλιστά στο χιόνι από τον  πατέρα του, όταν αυτός διηύθυνε μια από τις σχολές σκι επί του Παρνασσού. Μετακόμισαν εντός του 2006 στην Αυστρία. Εκεί ο Αλέξανδρος, πάντα δίπλα στον πατέρα του εκπαιδευτή του σκι, παρέλαβε "εικόνες" - κίνητρα αρκετά ώστε να σκεφθεί και να τολμήσει τη μετάβαση από το διασκεδαστικό χόμπι στην πιθανή καριέρα. Στην ηλικία των 15 ετών η οικογένεια μετακόμισε στις ΗΠΑ. Εκεί εντάχθηκε στο Green Mountain Valley School της πολιτείας του Vermont όπου ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές σπουδές και βελτίωσε τις δεξιότητές του στο Αλπικό σκι. Με την αποφοίτησή του κλήθηκε στην team USA. Πραγματοποίησε την πρεμιέρα του στο WCup την 22η Δεκ 1914. 

► Σκαλί, το σκαλί ανεβαίνει ο 30χρονος Ελβετός Ramon Zenhaeusern. Ο δίμετρος χιονοδρόμος (2μ02) αναδείχθηκε νικητής στον αγώνα SL του Chamonix. Κατέγραψε την πρώτη νίκη του εντός WCup μετά από δύο χρόνια. Οπως εμφαίνεται ολοκληρώνει την…αναβίωσή του με τον καλύτερο συγχρονισμό: παγκόσμιο πρωτάθλημα προ των πυλών (6 έως 19 Φεβ στις πίστες της Courchevel). Θυμίζω ότι κατέλαβε την 2η θέση στο Nacth Slalom του Schladming. Σήμερα κατέκτησε τη νίκη επί μιάς δύσκολης διαδρομής, της 2ης.. "Είναι καταπληκτικό"  δήλωσε ο Zenhaeusern και πρόσθεσε: «Γίνεται ακόμα πιο ωραία η νίκη γιατί είχα μια δύσκολη σεζόν, την περασμένη,  με πολλούς τραυματισμούς…Παλεύω αγώνα τον αγώνα! Ξεκόλλησα από τις χαμηλές θέσεις της βαθμολογίας…Βέβαια είμαι ευχαριστημένος». Υποψήφιοι πρωταγωνιστές του WChamps «σκόνταψαν» σε αυτό τον αγώνα, πχ ο Henrik Kristoffersen, ο Clement Noel, κ.α. Απουσίασε ο κορυφαίος προσωρινά, ο Νορβηγός Lucas Braathen γιατί υπεβλήθη σε αφαίρεση σκωληκοειδούς απόφυσης.