08/01/2023

Η Σουηδή Frida Karlsson έφτασε στην κορυφή της πίστας Alpe Cermis του Cavalese (Val di Fiemme) διαφυλάσσοντας το πολύτιμο πλεονέκτημά της, δλδ ολοκλήρωσε το Final Climb ως θριαμβεύτρια του Tour de Ski,  αλλά εκεί συνάντησε το…πάθος της. Μόλις πέρασε τη γραμμή τερματισμού ως 15η (38:15.4) λιποθύμησε!!! Εξαντλήθηκε ύστερα από την δοκιμασία αντοχής και δύναμης στα 9194μ της απαιτητικής διαδρομής σε μιά πίστα Αλπικού σκι…Το 3ο «κομμάτι» της προέβλεπε επίπονη ανάβαση επί 2394μ με κλίση έως και 28%. Προσέτρεξαν γιατροί και νοσηλευτές. Εφάρμοσαν ανάνηψη και η Frida ξαναβρήκε τις αισθήσεις της. Υποστήριξαν την αναπνοή της με μάσκα οξυγόνου. Μετέφεραν τη χιονοδρόμο με φορείο στην τέντα των πρώτων βοηθειών. Eκεί συνεχίστηκε η παροχή ιατρικής βοήθειας.

Ολίγα λεπτά αργότερα ο Asti Lindbeck, εκπρόσωπος της εθνικής αντιπροσωπείας της Σουηδίας, ανακοίνωσε: «Η Frida έχει  συνέλθει, νοιώθει καλά και διατηρεί επαφή με το περιβάλλον, πχ συνομιλεί με τους γιατρούς. Ενισχύεται με υγρή τροφή αλλά αδυνατεί να σηκωθεί για την ώρα…Χρειάζεται ξεκούραση». Η κορυφαία χιονοδρόμος συνάντησε πρωί πρωί άλλη μία ατυχία. Όταν έφτασε στο χώρο του αγώνα διαπίστωσε ότι έλλειπαν τα batton. O κόουτς Stefan Thomson ανέλαβε δράση και αναπλήρωσε την..έλλειψη! Τριανταεπτά κυρίες εκκίνησαν τον 7ο και τελικό αγώνα από το υψόμετρο των 860μ με καλά πατημένο χιόνι και ηλιοφάνεια. Η Karlsson είχε προβάδισμα 72δ και κατά συνέπεια σιγουριά για την επερχόμενη στέψη. Τόλμησε και έλαβε τον έλεγχο της κίνησης…Πέρασε ως πρωτοπόρος τα 2300μ σε 6:48.9, τα 6800μ σε 19:04.5 και εισήλθε στο απότομο ανηφορικό «κομμάτι». Ακολουθούσαν η Νορβηγή Heidi Weng, η Γαλλίδα Delphine Claudel, η Αμερικάνα Sophia Laukli, κ.α. Η Σουηδή δυσκολεύτηκε εκεί πολύ και σύντομα άρχισε να υποχωρεί…Εξέπεσε στην 15η θέση!

Η Tiril Udnes Weng, κύρια αντίζηλός της για τον τίτλο δεν μπόρεσε να κερδίσει τίποτα από αυτή την εξέλιξη. Κέρδισε μία θέση overall η Φινλανδή Kerttu Niskanen. Αυτή την υστέρηση των δύο φαβορί αξιοποίησε η Delphine Claudel και τερμάτισε νικήτρια του αγώνα σε 36:35.4. Η κατάταξη του Γύρου δεν άλλαξε…Αλλαξαν οι θέσεις 2 – 3 και οι διαφορές. Ιδού: 1η Frida Karlsson 3ω09:31.4, 2η Kerttu Niskanen +33.2, 3η Tiril Udnes Weng +47.6, κοκ. Κατά την τελετή βραβεύσεων οι οργανωτές υπέπεσαν σε…γκάφα. Βιάστηκαν και προχώρησαν σε απονομή των νικητριών του Γύρου χωρίς την Frida. Ακούστηκε ο εθνικός ύμνος της Σουηδίας με απούσα τη θριαμβεύτρια, δλδ με άδεια την κορυφή του βάθρου!!! Εντονη κριτική προς τη FIS για αυτή την επιλογή άσκησαν ο Martin Johnsrud Sundby και ο Vidar Løfshus, δύο Νορβηγοί κόουτς. Ταυτίστηκαν σε μία έκφραση: «Ακρωτηριάστηκε η διαδικασία…».  

  

► Ο Johannes Hoesflot Klaebo κατέκτησε τον 3ο προσωπικό τίτλο του ετήσιου Tour de Ski πραγματοποιώντας απλά ένα αγώνα συντήρησης στο Final Climb των ανδρών επί της ίδιας διαδρομής στο Alpe Cermis, δλδ «ακούμπησε» στην πολύτιμη παρακαταθήκη του κεκτημένου 6x6. Αυτό αρκούσε! Tερμάτισε 6ος σε 32:05.9. Μετέσχε στην ομάδα των χιονοδρόμων που καθόριζαν το ρυθμό (2300μ 6:08.2 και 6800μ 16:45.4) αλλά με την είσοδο στην απότομη ανάβαση υποχώρησε…O Σουηδός Calle Halfvarsson, θεωρητικά ο διεκδικητής, παρουσιάστηκε αδύναμος να απειλήσει στο ελάχιστο (24ος σε 33:13.1). Κυριάρχησαν στον αγώνα δύο συμπατριώτες του ο Simen Hegstad Krueger, ο νικητής σε 31:20.4 και ο Hans Christer Holund, 2ος με +4.8. Ο Γάλλος Jules Lapierre κατάφερε άνοδο στο βάθρο, σπουδαία επιτυχία γιατί ήλθε από την 16η θέση της overall του Γύρου. Tερμάτισε 3ος σε 31:45.4. Ετσι οι bleu πανηγύρισαν ξανά! Ο Klaebo κατέκτησε τον τίτλο με πλεονέκτημα 59.5δ από τον Krueger. Ενας 3ος Νορβηγός ο Holund πρόλαβε την 3η θέση της overall. Βέβαια οι δυό τους εκμεταλεύτηκαν την…υποχώρηση του Halfvarsson. «Σήμερα ο αγώνας ήταν πραγματικά δύσκολος» τόνισε ο Klaebo και συμπλήρωσε: «Είμαι πολύ ικανοποιημένος. Ολοκληρώθηκε ένα τέλειο 8ήμερο για μένα! Τώρα μπορώ να επιστρέψω στην πατρίδα για να χαλαρώσω, τουλάχιστον επί ολίγες ημέρες». Μόνο ένας σκιέρ του langlauf, o Eλβετός Dario Cologna, επιδεικνύει τέσερις κατακτήσεις του Tour de Ski.