25/12/2022

Προσάρμοσε η ΒΑΑ, δλδ ο οργανωτής σύλλογος του Boston marathon, το αποτέλεσμα του αγώνα των γυναικών της «έκδοσης» του 2021 αφού έλαβε επίσημα την 20η Δεκ την ενημέρωση της AIU περί του ελέγχου των δειγμάτων της Diana Chemtai Kipyokei (γεν: 5 Μαίου 1994), των ευρημάτων σε αυτά (triamcinolone acetonide), της ακόλουθης διαδικασίας και της επιβληθείσας ποινής εξαετούς αποκλεισμού. Πρωταθλήτρια αναδεικνύεται η Edna Ngeringwony Kiplagat (γεν: 15 Νοε 1979) και βέβαια όλες οι κυρίες κερδίζουν μία θέση…Ιδού η εξάδα: 1η Edna Kiplagat KEN 2ω25:09 = $150000, 2η Mary Ngugi KEN 2ω25:20 = $75000, 3η Monicah Ngige KEN 2ω25:32 = $40000, 4η Netsanet Gudeta ETH 2ω26:09 = $25000, 5η Nell Rojas USA/CO, 2ω27:12 = $18000 και 6η Workenesh Edesa ETH 2ω27:38 = $13500. Προσαρμάστηκαν παράλληλα και οι αμοιβές! Εννοείται ότι η «cheater» εκ Κένυας Kipyokei καλείται να επιστρέψει το βαρύτιμο έπαθλο και το όποιο τμήμα αμοιβής έλαβε…Ακολουθούν ως άλλη συνέπεια σε βάρος της διεκδικήσεις από τις εταιρείες/χορηγούς, πχ Adidas, ανάλογες με τις ρήτρες των συμβολαίων της αλλά και τη… θέληση (των εταιρειών).

Η ΒΑΑ ανάρτησε στην ιστοσελίδα της (baa.org) αυτό: «Η Ενωσή μας έλαβε την επίσημη ενημέρωση της AIU,  την σχετική με την επικύρωση της ποινής της Diana Kipyokei. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας οδηγεί ώστε το αποτέλεσμα της Diana Kipyokei στον Boston marathon του 2021 να διαγραφεί. Η ΒΑΑ προσαρμόζει την κατάταξη του αγώνα και θα παράσχει τα ανάλογα οφέλη με νέα απονομή βραβείων στους κορυφαίους της διοργάνωσης του 2021. Η Edna Kiplagat εκ Κένυας αναδείχθηκε πρωταθλήτρια open γυναικών σε αυτόν τον 125ο Μαραθώνιο της Βοστώνης και πλέον αναγνωρίζεται ως δύο φορές νικήτρια, 2017 και 2021. Η Ενωσή μας υποστηρίζει τα αυστηρά μέτρα κατά του ντόπινγκ για τη διασφάλιση θεμιτού ανταγωνισμού και καθαρού αθλητισμού. Οι αθλητές στα επαγγελματικά τμήματά μας  ελέγχονται σύμφωνα με τις οδηγίες της World Athletics, της WADA και της USADA. Δεσμεύεται να παρέχει ένα δίκαιο περιβάλλον για ανταγωνισμό και υποστηρίζει όλα τα μέτρα που διασφαλίζουν την ακεραιότητα του αθλήματος». Η 43χρονη Edna και μητέρα πέντε παιδιών έλαβε τον…μποναμά της!!! Αναμενόταν αυτό το δώρο για όσους γνωρίζουν…Οι δρομείς γνωρίζουν ή αν θέλετε ψυχανεμίζονται!

Ανέβασε στα κοινωνικά δίκτυα καταδεικνύοντας τον ενθουσιασμό της αυτό: «Δέχθηκα ένα μεγάλο δώρο… Επιτέλους αποδόθηκε μετά από τόσο μεγάλη αναμονή. Είμαι ευγνώμων γιατί δημοσιεύονται επίσημα τα αποτελέσματα του 2021…Απευθύνω έπαινο στους εφαρμόζοντες τα αυστηρά μέτρα κατά του ντόπινγκ γιατί διασφαλίζουν το δίκαιο των αμοιβών και τον καθαρό αθλητισμό». Η διαχρονική δρομέας τον περασμένο Οκτώβριο όταν κυκλοφόρησε η τιμωρία της Diana αντέδρασε γράφοντας αυτό: «Νοιώθω απογοητευμένη… Αποδείχθηκε ότι έκλεψε τη χαρά, το χαμόγελο, την ευτυχία μου…Στέρησε την ευκαιρία να κόψω όπως άξιζα την όμορφα διακοσμημένη ταινία στη γραμμή του τερματισμού…». Εξ ίσου καυστική έγινε η Mary Ngugi, αναβαθμισμένη επίσης στην 2η θέση. Συμπλήρωσε ποστάροντας: «Γνωρίζω καλά…Φυσικά πονέσαμε μαζί! Ενοιωσα πολύ άσχημα για τη φίλη μου @KiplagatEdna εκείνη την ημέρα…Ηταν ασταμάτητη…». Γίνεται σαφές ότι με τέτοιες δηλώσεις και ευκαιρίας δοθείσης εκφράζεται δημόσια η…αντιπαλότητα (ναι!!!) των «στρατοπέδων» εκεί ψηλά στα υψίπεδα της Κένυα = Kaptagat, Eldoret, Iten, Kapsabet, κ.α. Καλόν εστί προς γνώση όσων νομίζουν ότι οι ενταγμένοι δρομείς σε αυτές τις «ομάδες» ή «σχολές» καταπίνουν μόνο χιλιόμετρα και αέρα αραιό σε οξυγόνο!!! Edna και Mary ανήκουν στο «στρατόπεδο» του Iten.

Η AIU με ανακοίνωσή της στον κατάλληλο καιρό είχε διευκρινίσει ότι η λήψη δείγματος της Kipyokei συνέβη την ημέρα του αγώνα και μετά τον τερματισμό της. Υπήρξε καθυστέρηση στην εξέταση και την ανακοίνωση αποτελέσματος ένεκα των μέτρων κατά του Covid - 19. Η δρομέας δεν αμφισβήτησε τη διαδικασία, την εξέταση, το αποτέλεσμα, δλδ γενικά όλη την υπόθεση της! Εχει ως ατζέντη τον Ιταλό Gianni Demadonna. Βέβαια αυτός προσπάθησε να…εξαφανίσει τις ευθύνες του. Δήλωσε ανάμεσα στα άλλα: «…η δρομέας απέκρυψε τη χρήση της απαγορευμένης ουσίας και ψεύδεται φτιάχνοντας διάφορες ιστορίες…». Ως καταιγίδα οι εξελίξεις ακυρώνουν τους ελιγμούς του. Άλλες δύο αθλήτριές του εκ Κένυας τιμωρήθηκαν ή κατηγορούνται! Πρόκειται για την Purity Cherotich Rionoripo και την Betty Wilson Lempus. Η πρώτη αναφερόμενη «έπεσε στα μαλακά»…Η ποινή της μειώθηκε στους 12 μήνες. Παράλληλα εξετάζονται οι υποθέσεις άλλων τεσσάρων Κενυατών. Η πρόσθεση δίνει ότι +60 δρομείς της χώρας της ανατ Αφρικής αποκλείστηκαν για παραβάσεις ντόπινγκ εντός της διετίας 2021 – 2022. Θυμίζω ότι την τετραετία από το 2017 έως και το 2020 τιμωρήθηκαν μόλις τρεις!!! Μέσα σε όλο αυτό τον “χαμό” ο Eliud Kipchoge τόλμησε σχόλια και νουθεσίες. Κοντολογής παραδέχθηκε ότι το επίπεδο ντόπινγκ των Κενυατών φέρνει «μεγάλη αμηχανία…» και σύστησε οι συν – τρέχτες  να συνειδητοποιήσουν πως ο αθλητισμός είναι η καριέρα τους. Ο «βασιλιάς» του μαραθωνίου ανήκει στο «στρατόπεδο» του Kaptagat. Η δρομική παρέα του εκεί παρουσιάζει τέσσερα μέλη της στους +60 τιμωρημένους!!! Ο ίδιος ας φροντίσει να εξηγήσει γιατί από το 2017 και εντεύθεν περιόρισε μόλις σε δύο (!!!) τις κατ΄ έτος εμφανίσεις του σε εθνικούς ή διεθνείς αγώνες…Δεν σχετίζεται με το ότι «μεγαλώνει»! ► Εικονίζονται στις άλλες φωτό η Nell Rojas, η ταχύτερη Αμερικάνα στον αγώνα του 2021 και ο Brett Clothier, ο πρόεδρος της AIU.