14/12/2022

Αναχώρησε για την «άλλη ζωή» σε ηλικία 91 ετών ο Γιάννης Διακογιάννης ο σπουδαιότερος Ελληνας αθλητικογράφος και επίσης συγγραφέας, ραδιοτηλεσχολιαστής, παρουσιαστής εκπομπών, κοκ. Ταξιδεύει προσωρινά στων δύο κόσμων το κενό με κατεύθυνση την ουράνια δεξαμενή εκεί όπου συγκεντρώνονται οι ψυχές και προγεύονται τον παράδεισο ή την κόλαση πριν από την τελική κρίση. Χωρίς την αγωνία αυτής της κρίσης θα αναζητήσει όλα τα χαμένα…Θα ψάξει τις σκιές, ασώματος και αυτός, των αγαπημένων του γυναικών, της Βαρβάρας και της Ρίκας. Παραθέτω στη συνέχεια συνοπτικά ορισμένα πολύ σημαντικά, κατά την επιλογή μου, περί του Γιάννη γιατί ήδη έχουν γραφτεί πολλά και περισσέυει η επανάληψη -
► Τετ 28η Απρ 1971: «το γκολ, το γκολ του Καμάρα…» αυτή η φράση του Γιάννη Διακογιάννη σφράγισε και ακολουθεί στο χρόνο τη φάση που τότε ένωσε όλους τους Ελληνες: η επιτυχία του τρίτου τέρματος του Παναθηναικού στον επαναληπτικό ημιτελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών με αντίπαλο τον Ερυθρό Αστέρα. Εγινε η φράση που δόνησε όσο καμία άλλη τις ψυχές των φιλάθλων!

► Αυγ 1983: φτάνω στο Ελσινκι για να παρακολουθήσω και να καλύψω για την εφημερίδα «Ριζοσπάστης» το 1ο IAAF WCh. Μαθαίνω κατά την πρώτη συνάντησή μου με συναδέλφους ότι ο Γιάννης ασθενεί και γι΄αυτό δεν ταξίδεψε ως την πρωτεύουσα της Φινλανδίας. Τη «δουλειά» της ΕΡΤ (τηλεόραση+ραδιόφωνο) θα διεκπεραίωναν πλέον ο Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, ο Δημήτρης Κωνσταντάρας και ο Γιάννης Μαμουζέλος. Με την αναγκαστική απουσία του ο Διακογιάννης άνοιξε…επαγγελματικούς δρόμους για νεώτερους! Ο Κωνσταντάρας, προιστάμενος τότε αθλητικού τμήματος, προσπάθησε να καλύψει το κενό του…Υστερα από συνοπτικές τηλεφωνικές συνεννοήσεις με τους διευθύνοντες έφερε από την εξέδρα του γραπτού τύπου τον Νίκο Αντωνιάδη απεσταλμένο της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» να αναλάβει το ραδιόφωνο και κυριολεκτικά από το…δρόμο τον Κώστα Καπάνταη για γενική υποστήριξη με προώθηση info εκτός εικόνας. Ναι, ο Κώστας βρισκόταν στο Ελσινκι ως τουρίστας/φίλαθλος.

► Σεπτ 1983: ξεκινά η «Αθλητική Κυριακή» στην ΕΡΤ χωρίς τον Γιάννη Διακογιάννη. Οι θεράποντες γιατροί με την έξοδό του από το νοσοκομείο σύστησαν μείωση εργασιακού άγχους και εντάσεων. Ο Γιάννης διάλεξε να αποχωριστεί την εκπομπή του!!! Περιορίστηκε στον γραπτό τύπο…Ανέλαβε προιστάμενος της «Ομάδα», δλδ του αθλητικού τμήματος της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ». Αργότερα έλαβε και πάλι μικρόφωνο, ραδιοφώνου αυτή τη φορά...Παρουσίαζε εκπομπές για το αγαπημένο του Γαλλικό τραγούδι και βέβαια τιμούσε έτσι την Γαλλίδα μητέρα του. Σίγουρα χαλάρωνε με αυτές τις εκπομπές…Διάρκεια σε χρόνια είχε, αν δεν λαθεύω, στον 902FM. Βέβαια ανταποκρινόταν με χαρά σε προσκλήσεις για τηλεοπτικό σχολιασμό περιορισμένου χρόνου μεγάλων αγώνων...Σχολίαζε σταθερά από το 2008 στη συχνότητα του Eurosports Hellas αγωνίσματα στίβου των Ολυμπιακών Αγώνων, IAAF WChamps και EuroAthletics.  

► 13 Δεκ 2022: ένα από τα «παιδιά» του ο Γιώργος Νασμής αποχαιρετώντας τον, ανάμεσα στα άλλα, έγραψε: «…Τον γνώρισα πριν από περίπου τριάντα πέντε χρόνια στα ΝΕΑ και μου άνοιξε την πόρτα της δημοσιογραφίας. Γαλαντόμος, γενναιόδωρος, χωρίς να φοβάται το νέο που ερχόταν, την αμφισβήτηση, τη σύγκριση. Δεν τον ενδιέφεραν οι επιβεβαιώσεις…Η ισχυρή προσωπικότητα ήταν το χαρακτηριστικό που τον διέκρινε..» ΤΟ ΒΗΜΑ.

Αποφθέγματά του: «Ο δημοσιογράφος είναι αρχείο, ατζέντα και τηλέφωνο…» και «Ο αθλητικογράφος καλύπτοντας ένα αγώνα εισέρχεται εν δυνάμει σε όλα τα ρεπορτάζ: ελεύθερο, κοινωνικό, πολιτικό, κοκ. Είναι ο πιο καταρτισμένος δημοσιογράφος». 

Η εξόδιος ακολουθία του Γιάννη Διακογιάννη τελείται την Παρασκευή 16η Δεκ και ώρα 14:00 στον ιερό ναό Αγίων Θεοδώρων του Α΄ Νεκροταφείου Αθηνών. Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ) τιμώντας τη μνήμη του και αναγνωρίζοντας την τεράστια προσφορά του, όχι μόνο στην αθλητική δημοσιογραφία, αλλά σε όλη τη φίλαθλη Ελλάδα, αποφάσισε ν’ αναλάβει όλες τις δαπάνες.