04/11/2022

To «σπίτι» των Spartans δρομέων από όλο τον κόσμο, το αγιασμένο στενό πεδίο της Σπάρτης, φιλοξενεί και φέτος πρωτάθλημα της σειράς Spartan Races με χορηγό την Trifecta Nutritions. O κορυφαίος αγώνας δρόμου μετ’εμποδίων στον κόσμο επέστρεψε μετά την πανδημία και πάλι στην πρωτεύουσα της Λακωνίας εκεί όπου εμπνεύστηκε αυτόν, ο Joe De Sena, o δημιουργός του. Πρόκειται για τη συνάντηση αθλητών σε τρεις διαδοχικούς αγώνες καθιερωμένους να διεξάγονται το πρώτο ΠΚΣ του Νοεμβρίου κάθε έτος. Δεν είναι ένας απλός αγώνας…Εστί μια κλασική εμπειρία αγώνων ανωμάλου δρόμου μετ΄εμποδίων. Οι δρομείς σκαρφαλώνουν σε ξύλινους τοίχους, έρπουν κάτω από συρματόπλεγμα,  αναρριχώνται το Monkey Bars, στοχεύουν με αρχαία δόρατα, αντιμετωπίζουν άλλα εμπόδια νερού/λάσπης, κοκ. Το ελκυστικό διεθνές γεγονός εκκίνησε σήμερα με τον «μικρό» αγώνα των 5Κ sprint και των 20 εμποδίων. Νικητές των elite αναδείχθηκαν ο Γάλλος Gregory Basilico σε 34:29 και η εκ Σλοβακίας Eszter Hortobagyiova σε 40:03. Συμπλήρωσαν τα βάθρα – 2ος Sergey Perelygin RUS 35:26, 3ος Thomas Buyle BEL 35:35 και 2η Alisa Petrova RUS 42:39, 3η Kris Rugloski USA 42:40. Ταχύτεροι Ελληνες ήταν ο Βρασίδας Μπουζιάνης με 52:09 (4ος της open Μ40) και η Δήμητρα Ανδρώνη με 57:31 (1η της open F25). Αλλες επιτυχίες στις ηλικιακές κατηγορίες της open κατάφεραν οι δρομείς μας: – Μ18: 2ος Πάρης Fellman 52:59, 3ος Τριαντάφυλλος Μπουτεράκος 56:38 – Μ30: 3ος Στέφανος Φαραζής 54:49, Μ35: Χρήστος Παπαοικονόμου 52:29 – F35: Ιζαμπέλα Μάλλη 1ω02:31 και F45 3η Susannah Savage 1ω19:01. Ολα τα αποτελέσματα εδώ: https://my.raceresult.com/224319/

Ο αγώνας εκκίνησε σε παράδρομο του σταδίου και τερμάτισε εντός της εγκατάστασης. Εξελίχθηκε επί του εδάφους του απέραντου ελαιώνα που περιβάλλει την αρχαία Σπάρτη, στις όχθες και στο νερό του Ευρώτα! Οι δρομείς «άγγιξαν» την Ακρόπολη, το ιερό της Χαλκιοίκου Αθηνάς, το θέατρο, κ.α. Υψηλό διατηρήθηκε το ενδιαφέρον των εκατοντάδων θεατών! Εντονος ο ανταγωνισμός…Ο Πέτρος Δούκας, ο δήμαρχος Σπάρτης, τόνισε: «Υπέρ τους χίλιους δρομείς – τουρίστες τιμούν με την συμμετοχή τους το πρωτάθλημα! Ως σύνολο επισκεπτών υπολογίζονται +2500 μαζί με τους συνοδούς και βέβαια τους Ελληνες δρομείς. Απολαμβάνουν όλοι τον αγώνα τους, το περιβάλλον, γνωρίζουν την ιστορία μας, κλπ. Δηλώνουν ενθουσιασμένοι! Ανταποδίδουμε την τιμή, τα καλά λόγια με τη Λακωνική φιλοξενία…». Αύριο Σάββατο διεξάγεται ο αγώνας super 10K με τα 25 εμπόδια (09:00).  
► Η αθλητική γιορτή ξεκίνησε στο κέντρο της Σπάρτης το απόγευμα προς βράδυ της Πέμπτης. Δρομείς και επισκέπτες από 65 χώρες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία υποσχόμενοι ένα απολαυστικό αγωνιστικό τριήμερο. Εκεί τους καλωσόρισε ο δήμαρχος Πέτρος Δούκας με τους συνεργάτες του. Ο ιδρυτής του Spartan Race, o Joe De Sena, μίλησε για τη σημασία του αγώνα επανεκκίνησης και επικεντρώθηκε σύντομα σε οδηγίες. Ακολούθησε η παρέλαση με κατάληξη στο άγαλμα του Λεωνίδα, όπου παρουσιάστηκαν μία μία χωριστά όλες οι εθνικές αντιπροσωπείες.