29/10/2022

Ο Abel Antón (γεν: 24 Οκτ 1962 - Ciudad de Soria) και ο Martín Fiz (γεν: 3 Μαρ 1963 – Vitoria Gasteiz), οι δύο καλύτεροι Ισπανοί μαραθωνοδρόμοι στην ιστορία, επιστρέφουν στην Αθήνα 25 χρόνια μετά για να γιορτάσουν τρέχοντας επί της κλασσικής διαδρομής τον άθλο της Κυριακής 10ης Αυγούστου 1997, δλδ τον θρίαμβό τους κατά το 6ο WCh IAAF. Εκείνο το «καυτό» πρωινό (29β) ο Abel στέφθηκε πρωταθλητής κόσμου σε 2ω13:16. Ακολούθησε 2ος με μόλις 5δ ως μειονέκτημα ο Martin! "Πέρασαν 25 χρόνια από εκείνη την ημέρα…» τόνισε ο Anton κατά την επίσημη ανακοίνωση της συμμετοχής στον 39ο ΑΜΑ της 13ης Νοε και πρόσθεσε: «Τότε ο Martín με συνόδευσε στο ατομικό βάθρο και μαζί με τον Fabián Roncero, τον José Manuel García και τον Diego García κατακτήσαμε τον ομαδικό τίτλο. Παραμένει η μεγαλύτερη επιτυχία Ισπανών μαραθωνοδρόμων. Αποφασίσαμε να γιορτάσουμε με κάτι πολύ ξεχωριστό! Πάντα θα μας ακολουθεί το γεγονός αλλά έχουμε έντονη την επιθυμία της συμμετοχής, της δράσης… ". Ναι, οι δύο δρομείς παραμένουν σε δραστηριότητα, κορυφαία για την ηλικία τους!

Ο Martin εντός του 2019 έτρεξε τα 42195μ σε 2ω27:51 (!!!) στον Paris marathon. Oλοκλήρωσε παράλληλα τη σειρά των 6MajorsWorldMarathon. Ο Abel αγωνίζεται σε «μικρές» αποστάσεις και τιμά κάθε χρόνο τον ημιμαραθώνιο της Soria που φέρει το όνομά του! Οι διαχειριστές της ιστοσελίδας της RFEA (Ισπανική Ομοσπονδία στίβου) συνόδευσαν την ανάρτηση της είδησης με ένα κείμενο πραγματικό tribute στην Αθήνα, τον Μαραθώνα και τον ΑΜΑ. Ιδού αυτό: «Υπάρχει ένας τόπος όπου μπορείτε να νοιώσετε τη μαγεία του αγώνα μεγάλων αποστάσεων. Εκεί ονειρεύονται εκατοντάδες χιλιάδες δρομείς από όλο τον κόσμο να βρεθούν κατά την ανατολή του ηλίου μια Κυριακή ενός Νοεμβρίου! Αυτός ο τόπος είναι το στενό πεδίο του Μαραθώνα…Δίπλα στην αμμώδη παραλία η περίφημη μάχη του 490πχ έλαβε χώρα κατά την Περσική εκστρατεία στην Ευρώπη. Εγινε η αφετηρία του σπουδαιότερου πλέον αγώνα του Ολυμπιακού προγράμματος και όχι μόνο! Ο τόπος από γεωγραφικό σημείο μετατράπηκε στο πέρασμα των αιώνων σε εικόνα, σε αίσθηση, σε μνμ…Εκεί νοιώθεις το πνεύμα των αρχαίων Αθηναίων και αντιλαμβάνεσαι τη σημασία της νίκης τους στην ιστορία.

Οι αγγελιαφόροι με την υπερ – προσπάθειά τους διαβαίνοντας  κάμπους και βουνά καθόρισαν την προέλευση του αγώνα των 42195μ απόστασης. Η σιωπή του τοπίου σήμερα γίνεται απόηχος!  Επιστρέφει η βροντή της μάχης μεταξύ των ενωμένων Ελλήνων και των Περσών. Η πραγματικότητα του τότε συμπληρώνεται με τον καλύτερο τρόπο από μύθους και θρύλους. Κάθε χρόνο η φλόγα του μαραθωνίου ανάβει στο βωμό… Χιλιάδες δρομείς έρχονται από όλο τον κόσμο ως αυθεντικοί προσκυνητές αναζητώντας την αρχική διαδρομή του Μαραθωνίου. Γεμάτος από τα μυστήριά του ο δρόμος μοιάζει να απλώνεται στο άπειρο μέσω της γαλάζιας γραμμής της ζωγραφισμένης στην άσφαλτο. Αυτή τη γραμμή ακολουθούν όλοι…Προσπερνούν και αποχαιρετούν τον ταφικό τύμβο όπου αναπαύονται οι πεσόντες Αθηναίοι. Συνεχίζουν ανάμεσα σε μικρούς οικισμούς, σε δάση, σε ορεινά περάσματα και βιομηχανικά κτήματα. Αντιμετωπίζουν τη σκληρότητα και τη μοναξιά του αγώνα! Εισέρχονται στην ομορφιά της πόλης των Αθηνών… Ο Παρθενώνας γίνεται φάρος από την κορυφή της Ακρόπολης! Τους υποδέχεται το πανέμορφο Παναθηναϊκό στάδιο ντυμένο από λευκό μάρμαρο με τη γραμμή τερματισμού εντός του… Εκεί τα πάντα γεννήθηκαν το ιστορικό έτος του 1896 κατά τους Α’ Ολυμπιακούς Αγώνες! Τον αγώνα επινόησαν ο βαρώνος de Coubertin και ο φίλος του Μichel Breal έχοντας σκοπό να ενώσουν για πάντα τον αθλητισμό με την ιστορία....».