05/10/2022


Παρουσιάστηκε επίσημα σήμερα η διαδρομή του Ολυμπιακού μαραθωνίου των ΟΑ «Paris 2024». Την «αποκάλυψη» ανέλαβαν ο Tony Estanguet πρόεδρος της ΟΕ, η Anne Hidalgo δήμαρχος Παρισίων, η Valerie Pecresse πρόεδρος της περιφέρειας Ille de France, ο John Ridgeon τεχνικός της WA, o Geffroy Sirven εκπρόσωπος επιτροπής χορηγειών, η Paula Radcliffe κάτοχος της επίδοσης κόσμου και ο Yohen Durant εκπρόσωπος των δρομέων. Το σημείο εκκίνησης της «compliant» διαδρομής τοποθετείται μπροστά από το Hotel de Ville και αυτό του τερματισμού στην Esplanade des Invalides. Μεταξύ τους υπάρχει απόσταση περίπου 3000μ δλδ ικανοποιείται το «separation» και το «downhill» του κανονισμού. Ανάμεσα ρέει ο Σηκουάνας…Ως καλύτερος προσδιορισμός φαίνεται το «out – and - back». Oι δρομείς θα κατευθυνθούν ΝΔ προς τις Βερσαλλίες και εκεί μπροστά στο παλάτι θα αναστρέψουν για την επιστροφή…Οι τεχνικοί που ασχολήθηκαν με τη χάραξη επιθυμούσαν να συνδέσουν τη σύγχρονη εποχή με την ιστορία από τον 18ο αιώνα και μετά.


Η διαδρομή διέρχεται από τις κοινότητες Boulogne-Billancourt, Sevres, Ville D'Avray, Βερσαλλίες, Viroflay, Chaville, Meudon και Issy-Les-Moulineaux. Με δύο λόγια ο στόχος επετεύχθη…Αποδίδεται τιμή στις γυναίκες, που μετείχαν στην πορεία οργής κατά του βασιλιά εντός του 1789, κατά τις λεγόμενες «Ημέρες του Οκτωβρίου», στους επαναστάτες, κοκ. Βέβαια ένα μικρό τμήμα της συναντά τη διαδρομή των ΟΑ «Paris 1900». Σχετικό βίντεο εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=A6ZsPGLUxkQ Ολοι εστίασαν στην πρωτοτυπία του δρομικού γεγονότος. Πρόκειται για ένα «marathon pour tous» όπως ορίζει αυτή η επεξήγηση…Το ΣΚ 10η και 11η Αυγούστου 2024 η Ολυμπιακή διαδρομή θα αποδοθεί στους ελεύθερους δρομείς. Προβλέπονται 20024 θέσεις για κάθε φύλο…Εκκρεμούν μόνο οι ώρες εκκίνησης (Σάββατο για τους άνδρες και Κυριακή για τις γυναίκες). Ηδη έχουν «κλείσει» 3000 θέσεις. Εάν επιθυμείτε κράτηση δείτε όλες τις λεπτομέρειες εδώ: https://club.paris2024.org/en/home Ο Eliud Kipchoge βρέθηκε στο Παρίσι, γνώρισε όσο το δυνατό τη διαδρομή και παραχώρησε αυτό το σύντομο σχόλιο: «Πέρα από κάθε αμφιβολία, η μαραθώνια διαδρομή του Παρισιού 2024 είναι ξεχωριστή!!! Φαίνεται μοναδική εμπειρία η Ολυμπιακή συμμετοχή σε ένα τόσο εντυπωσιακό σκηνικό, σε έναν τόπο τόσο γεμάτο ιστορία και συμβολισμούς…Τι άλλο να ζητήσω; Ενα τέλειο περιβάλλον για το αντίο μου…».

Κατά την παρουσίαση η Anne Hidalgo η δήμαρχος τόνισε: «Η διαδρομή, με τα ιστορικά της θεμέλια, αντανακλά επίσης τη διαρκή επιθυμία μας να φέρουμε τον αθλητισμό στην καρδιά της πόλης. Συνδυάζει τις αθλητικές επιδόσεις με μια εξαιρετική πολιτιστική και αρχιτεκτονική κληρονομιά και ανοίγει τους ΟΑ σε διαφορετικές περιοχές…». Ο Tony Estanguet, ο πρόεδρος της ΟΕ, συμπλήρωσε: «Μέσα σε αυτό το εξαιρετικό περιβάλλον, οι δρομείς αντιμετωπίζουν επίσης μια αθλητική πρόκληση πρωτόγνωρης δυσκολίας ένεκα της σκληρής διαδρομής με τις απαιτητικές αναβάσεις». Ναι, το τρέξιμο επί αυτής δεν δείχνει εύκολο. Σε αντίθεση με την τάση προς τις επίπεδες και  γρήγορες διαδρομές, ο Ολυμπιακός Μαραθώνιος ποικίλλει σε υψόμετρο = χαμηλότερο σημείο 27μ στο 14,2km και υψηλότερο 183μ στα 20,3km  Συνολικά η διαδρομή «κερδίζει» 438μ και κατεβαίνει σχεδόν τα ίσα (436μ) μέχρι τον τερματισμό. Μέγιστο ποσοστό = 13,5%.

Ως γνωστό το σύστημα πρόκρισης της WA προβλέπει fields 80Α+80Γ. Θυμίζω στο Sapporo για τους ΟΑ «Tokyo 2020» το ranking οδήγησε σε μια ευνοική…παραβίαση: εκκίνησαν 106 άνδρες και 88 γυναίκες. Θα τοποθετηθούν στο χώρο τερματισμού λυόμενες κερκίδες χωρητικότητας 7000 θεατών με εισιτήριο στο κόστος των 24 ευρώ.