03/10/2022


Με μια λαμπρή γιορτή τιμής, απονομών και αρμόζουσας επισημότητας «έκλεισε» το εφετινό 40ο Σπάρταθλον! Αυτή η γιορτή φιλοξενήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στον πολυχώρο «Ribas», εκεί στα λιμανάκια της Βάρκιζας…Παραβρέθηκαν οι Σπαρταθλητές, Ελληνες και ξένοι, οι κόουτς, οι συνοδοί, οι υποστηρικτές, οι εθελοντές, κοκ. Ελάχιστοι έλειψαν… Τα «φώτα» έπεσαν από τη στιγμή της άφιξής τους στον Φώτη Ζησιμόπουλο και την Camille Herron, τα δύο εξέχοντα πρόσωπα του διάσημου αγώνα υπερ – απόστασης αλλά με…διάσταση κατάληξης! Ο Φώτης πραγματοποίησε δύο φορές ανατροπή της τρέχουσας κατάταξης κατά το διήμερο 30η Σεπτ – 1η Οκτ και στέφθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά νικητής.

Επιβεβαίωσε ότι άξια έγινε ο 2ος ταχύτερος δρομέας επί της δύσκολης διαδρομής στην ιστορία του θεσμού. Παρέλαβε σεμνός και χαμογελαστός το έπαθλό του κάτω από θερμότατο χειροκρότημα έχοντας δεξιά και αριστερά τους δύο Ιάπωνες, τον Sumiya Toru ως 2ο και τον Tohishiko Ishikawa ως 3ο. Ολίγον αργότερα δήλωσε: «Ναι, στον αγώνα του 2023 θα καταδιώξω την επίδοση διαδρομής του Κούρου. Απέκτησα νομίζω οικειότητα με τη διαδρομή… Επικεντρώνομαι, πλέον, στο στόχο. Εχω όλο το χρόνο να σχεδιάσω και να ετοιμαστώ…». Βρέθηκαν αμέσως μετά στην πίστα και τιμήθηκαν οι τρεις ταχύτερες γυναίκες, η θριαμβεύτρια Diana Dzaviza από τη Λεττονία με τις δύο άλλες Αμερικάνες, την Marisa Lizak και την Micah Morgan.

Η Camille συναντήθηκε με το ατύχημα εκεί στην Αρχαία Κόρινθο. Ευτυχώς πρόλαβε τα χειρότερα αλλά υποχρεώθηκε να αποχωρήσει… Yπολογιζόταν ότι η κορυφαία ultra δρομέας του κόσμου θα έφτανε στη Σπάρτη με τελική επίδοση γύρω από τις 22 ώρες! Θυμίζω ότι η Πολωνή Patrycja Bereznowska κατέχει την ταχύτερη επίδοση με 24ω48:18 (2017). Η Αμερικάνα από την Οκλαχόμα, μία κυρία σε όλα, συνοδευόταν από τον Connor, τον συζυγό της. Το πλατύ χαμόγελό της αποτρέπει… στενόχωρες συζητήσεις. Συμφώνησε ότι οι οργανωτές αμέλησαν γενικά τα μέτρα ασφαλείας και ειδικά εκεί σε ένα τουριστικό οικισμό με αυξημένη κίνηση οχημάτων!

Τόνισε: «Ότι έγινε, έγινε…Ηταν ο στόχος μου αυτός ο αγώνας. Δεν νοιώθω πίκρα…Επιστρέφω προς το παρόν στην εργασία μου. Θα σκεφτώ βέβαια τους επόμενους αγώνες μου. Προλαβαίνω για έναν εντός του 2022…». Με απλά λόγια και γρήγορα φρόντισε να αναστρέψει τη ροή της συζήτησης. Συνέχισε προβάλλοντας το τηλέφωνό της. Μου έδειξε μια σειρά από φωτό με το γαλάζιο του Σαρωνικού παρμένες κατά το πέρασμά της από την Κακιά Σκάλα. Είπε: «Εδώ τρελάθηκα, χάζεψα…Υπέροχο κομμάτι διαδρομής. Δεν έχω ξανατρέξει σε τέτοια γαλήνη και ομορφιά δίπλα στη θάλασσα! Εχω ένα ακόμα λόγο ώστε να ξαναέλθω…».

Βαρύτιμο μετάλλιο έλαβαν όλοι οι τερματίσαντες, 181 στο σύνολο. Η πρόσκληση απονομής γινόταν ανά χώρα προέλευσης. Ιδιαίτερες στιγμές εξελίχθηκαν όταν κλήθηκαν στην πίστα ένας ένας ονομαστικά οι Ελληνες Σπαρταθλητές… Η βραδιά ολοκληρώθηκε με γεύμα και διασκέδαση. Την παρουσίαση επιμελήθηκε ο Κωστής Παπαδημητρίου, πρόεδρος του Συνδέσμου «Σπάρταθλον» κατά το παρελθόν. Ο Ευάγγελος Πολυμέρης, ο νυν πρόεδρος, στη σύντομη εισαγωγική ομιλία του αναφέρθηκε στα 40 χρόνια του θεσμού, έπραξε απολογισμό του εφετινού αγώνα, ευχαρίστησε τους δρομείς και προσδιόρισε το ραντεβού του 2023 = 29 και 30 Σεπτεμβρίου.