29/06/2022

Εβδομήντα πέντε δρομείς δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τον εφετινό WSER100, ένα πολύ δύσκολο ορεινό αγώνα υπερ – απόστασης 100 μιλίων, εκεί στις βόρειες πλαγιές της Sierra Nevada (υψ 4421) από την Ολυμπιακή Squaw Valley έως την Auburn της Καλιφόρνια. Ενας από αυτούς ήταν η 23χρονη Αυστραλή Lucy Bartholomew, ικανότατη και ανερχόμενη. Είχε ως μία από τους support την πρωταθλήτριά μας Αλέξια Παππά… Η Lucy σε ένα σημείο περίπου μετά το 50ο χλμ σκόνταψε σε ένα βράχο και πέφτοντας κτύπησε με το κεφάλι σε έναν άλλο!!!  Η ίδια έγραψε για την ατυχία της στο fb αυτά: «Συντετριμμένη, θυμωμένη, απογοητευμένη, αναστατωμένη, λυπημένη, ντροπιασμένη...Ναι, όλα αυτά νοιώθω.
Πάλι καλά νοιώθω και την αντίθεση: ευγνωμοσύνη, περηφάνια, δύναμη, αγάπη, βαθιά εκτίμηση για τον αθλητισμό και τη ζωή! Βρισκόμουν στο 50ο χλμ του @wser όταν σκόνταψα σε έναν βράχο και χτύπησα το κεφάλι μου σε έναν άλλο βράχο. Η όρασή μου θόλωσε, έβλεπα κυματισμούς… Εκανα εμετό. Μπροστά μου ήταν το φαράγγι, ο λεγόμενος φούρνος… Αδύνατον, επικίνδυνο να περνούσα από εκεί σε αυτή την κατάσταση. Εφτασα στον επόμενο σταθμό και αποχώρησα. Ποτέ δεν χρειάστηκε να πάρω τέτοιες αποφάσεις…Εμεινα χωρίς άλλη επιλογή. Την οφειλα στο μέλλον και την υγεία μου.
Αυτός ο αγώνας σήμαινε πολλά για μένα. Επιτέλους επέστρεψα σε διεθνείς αγώνες… Τα καλά νέα είναι ότι τα πόδια αισθάνονται καλά, οπότε βλέπω περισσότερες περιπέτειες εδώ στις ΗΠΑ μόλις το κεφάλι μου ηρεμήσει. Είναι χάλια… Αλλά ξέρω ότι θα μπορούσε να ήταν χειρότερα. Είμαι ευγνωμονούσα προς όλους τους υποστηρικτές μου…». 

Η Lucy δέχθηκε τις πρώτες βοήθειες από μια πολύ καλά οργανωμένη ομάδα διασωστών. Ακολούθως μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους, εξετάσεις, κοκ. Εκεί περίμενε η Αλέξια και άλλοι της ομάδας της. Η δρομέας μας με τη σειρά της έγραψε στο Instagram αυτά: «Είμαι περήφανη για τη φιλία μας… Εμπνέομαι από τη Lucy. Ο αγώνας σήμαινε τόσα πολλά για εκείνη. Δοκιμασία συγχρονισμού σώματος και πνεύματος… Μιλήσαμε το προηγούμενο βράδυ για να αγκαλιάσουμε αυτόν τον αγώνα ως κάτι διαφορετικό από άλλους, όπως θα έπρεπε πάντα να είναι. Απροσδόκητα, έπεσε και χτύπησε το κεφάλι της δυνατά σε έναν βράχο στα 50k στον αγώνα των 100 μιλίων και χρειάστηκε να εγκαταλείψει για την προστασία της υγείας της. Έβλεπα τις πλευρές της: σοφία και γενναιότητα! Φίλη μου σε αγαπώ και σε ευχαριστώ γιατί μας συμπεριέλαβες στο ταξίδι σου… Μου αρέσει να βρίσκομαι κοντά σου….».


Τερμάτισαν τελικά 305 δρομείς. Νικητές αναδείχθηκαν ο 26χρονος Adam Peterman από τη  Missoula/MT σε 15ω13:48 και η 33χρονη εκ Νέας Ζηλανδίας Ruth Croft σε 17ω21:30. Αγωνίστηκε η Camille Herron. Tερμάτισε 27η overall και 8η γυναίκα σε 18ω51:54, σπουδαία επίδοση για ultra δρομέα ασφάλτου και στίβου. Πρόκειται για κομβική δοκιμασία στο πλαίσιο της ετοιμασίας της για τη συμμετοχή στο «Σπάρταθλον 2022». Ολοι ξεκίνησαν πρωί πρωί της περασμένης Κυριακής από την Olympic ή Squaw Valley (υψ 1890) και μέσω του Emigrant Pass (υψ 879)  έφτασαν στο στάδιο της Auburn (υψ 1227). Η διαδρομή είναι πολύ απαιτητική!!! Περιλαμβάνει και πέρασμα ποταμού…