18/05/2022


Eνα ξεχωριστό αγώνα σχεδίασε το αθλητικό επιτελείο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης – Περιφερειακής Ενότητας Έβρου. Προέκυψε τελικό αποτέλεσμα εξαιρετικό! Ο 5ος «Εγνατία run» αποδείχθηκε δρομικό γεγονός της ποικιλίας…Κινήθηκε στα ίχνη της αρχαίας διαδρομής της Εγνατίας οδού. Κατέδειξε μέσω του αθλητισμού την ιστορία και τον πολιτισμό ολόκληρης της περιοχής του Εβρου! Πρωταγωνιστές αναδείχθηκαν κυρίως νέοι δρομείς… Ξεχώρισε η 14χρονη Βασιλική Ντάσιου του ΜΠΣ «Ολυμπιάδα», πολύ πολύ νέα, ένα παιδί ηλικιακά, συμπλήρωσε ως 3η το βάθρο των 5Κ με επίδοση 24:29. Νέοι ως μέλη της δρομικής κοινότητας είναι οι δύο νικητές της απόστασης, ο Θανάσης Πρεπούδης, ο Barone του Σουφλίου, με την Ευαγγελία Γιαλαματζή, τη διερμηνέα/μεταφράστρια και μανούλα τριών τέκνων!

Γενικά όλα τα βάθρα δεν ξεπέρασαν μέσο όρο ηλικίας τα 30 έτη… Σημειώθηκαν παράλληλα νέα ρεκόρ. Οι συμμετοχές «ψήλωσαν»! Προσήλθαν δρομείς από όλη την Ελλάδα, πχ Σπάρτη, Κόρινθο, Αθήνα αλλά και από τις γείτονες χώρες Βουλγαρίας και Τουρκίας. Οι επιδόσεις έγιναν πιο γρήγορες! Ο 40χρονος Κώστας Γραμμένος του ΓΣ Λαγκαδά, ο νικητής του «ημι» σημείωσε με 1ω18:40 τον ταχύτερο χρόνο στη σύντομη ιστορία του θεσμού! Ως ο ταχύτερος των πέντε εκδόσεων καταγράφεται ο Πρεπούδης με τα 18:06 στα 5Κ. Οι τριάδες και οι αριθμοί συμμετοχών - 

«ημι»: 1ος Κωνσταντίνος Γραμμένος 1982 ΓΣ Λαγκαδά 1ω18:40, 2ος Κωνσταντίνος Σιωπίδης 2000 «Ροδόπη» runners 1ω21:40, 3ος Πέτρος Τσιτσεκλής 2002 ΣΚΑ Χολαργού 1ω24:28 - 1η Δήμητρα Ζλάτκου 1984 «Νέστος» RT 1ω45:19, 2η Μαρία Μάρτζιου 1995 OSBET 1ω51:37, 3η Νάντια Μπακατινάκη 1972 «Λύκοι» 1ω55:27 – ομαδικόΧ3: 1η τριάδα Φώτης Μουρατίδης+Ηλίας Γκρόζος+Χρήστος Γιαννακάκης = «Λύκοι» Κεχαγιόγλου, 2η Κωνσταντίνος Σιωπίδης+Γιώργος Λεού+Παναγιώτης Κασιμάτης = «Ροδόπη» runners, 3η Δήμος Μπροντίδης+Δήμος Λάτας+Δημήτρης Δοσίδης = ΕΛΑΣ. Τερμάτισαν συνολικά 172 δρομείς = 157 άνδρες+15 γυναίκες - 5K: 1ος Θανάσης Πρεπούδης 1986 Barbone Σουφλί 18:06, 2ος Ιωάννης Καλούδης 1983 «Λύκοι» 18:10, 3ος Βασίλης Μανουσάκης 2002 Δρομική ομάδα ΔΠΘ 18:16 - 1η Ευαγγελία Γιαλαματζή 1986 «Δρομέας Θράκης» 21:49, 2η Στέλλα Τσέγκου 1997 «Ροδόπη» runners 22:32, 3η Βασιλική Ντάσιου 2008 ΜΠΣ «Ολυμπιάδα» Κομοτηνής 24:29. Τερμάτισαν συνολικά 477 δρομείς = 289+188.

Το κοινό σημείο τερματισμού ορίστηκε στο Νομαρχείο και στον εμβληματικό φάρο. Ο «ημι» εκκίνησε από τα Ιαματικά Λουτρά και αλλιώς Χάνα ή Χάνι του Έβρενος Μπέη. Διέβη τους οικισμούς Άνθειας, Αρίστηνου, Απαλού και Μαΐστρου. Εκεί στον Μαίστρο όπου αποκαλύφθηκε τμήμα της αρχαίας Εγνατίας οδού εκκίνησε ο αγώνας των 5Κ. Συνέβησαν αγώνες παιδιών και ΑμεΑ. Το όλο γεγονός έλαβε διαστάσεις γιορτής με παράλληλες εκδηλώσεις, σημαιοστολισμό του παραλιακού μετώπου, κ.α. Το απόγευμα του Σαββάτου σε μια σεμνή τελετή στον αύλειο χώρο του Νομαρχείου ο στρατηγός Χαράλαμπος Λαλούσης, αρχηγός ΓΕΣ, και ο Δημήτριος Πέτροβιτς αντιπεριφερειάρχης Έβρου άναψαν τον βωμό του «Εγνατία run». Ακολούθησε απονομή τιμής στον κο Λαλούση.

Θυμίζω ο εξέχων στρατιωτικός θήτευσε ως δ/τής του Δ΄Σώματος Στρατού με έδρα την Ξάνθη. Πραγματοποιήθηκε επίσης ημερίδα με θέμα «Αθλητισμός & Υγεία». Μίλησαν για τα οφέλη της άθλησης και της σωματικής άσκησης ειδικοί επιστήμονες, εκπρόσωποι φορέων και δρομείς. Όλοι  συμμετείχαν δωρεάν στον αγώνα. Ελαβαν αναμνηστικό μπλουζάκι και κατά τον τερματισμό  το πρωτότυπο ανάγλυφο μετάλλιο του VIA EGNATIA RUN με αποτύπωση της «Νίκης» της Σαμοθράκης. Συνέδραμαν εθελοντικά δεκάδες πολίτες και συνέβαλαν στην ομαλή διεξαγωγή. Την αιγίδα τους προσέφεραν η ΓΓΑ και ο ΣΕΓΑΣ.

Συνεργάστηκαν ο δήμος Αλεξανδρούπολης, η XII Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού «Εβρος», η Αστυνομική Διεύθυνση Αλεξανδρούπολης, το Τμήμα Τροχαίας, το ΕΚΑΒ Θράκης, ο ΕΕΣ, η ΕΟΔ Έβρου και Ροδόπης, το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών με τους Διασώστες & Ναυαγοσώστες του ΕΕΣ, το ΓΠ Νοσοκομείο Έβρου, ο Κρατικός Αερολιμένας «Δημόκριτος», ο ΟΛ Αλεξανδρούπολης, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου, ο ΑΣ ΑμεΑ «Κότινος», ο ΝΣ ΑμεΑ Έβρου, ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών, τα μέλη του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών της περιοχής, οι Δημοτικές Κοινότητες και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι επί της διαδρομής, το Αστικό ΚΤΕΛ της πόλης, το Moto Club «Οι Αγριάνες», ο σύλλογος Baila Conmigo και η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Έβρου. Χορηγοί επικοινωνίας ανέλαβαν η ΕΡΤ3, η ΕΡΤ Ορεστιάδας και η ΕΡΤ Κομοτηνής. Υποστήριξαν η Βιομηχανία ξύλου AKRITAS, η ΤΕΚΑΛ ΑΕ, η Dole και η ΒΙΚΟΣ. Όλα τα αποτελέσματα εδώ: https://via-egnatia-run-2022.azurewebsites.net/Report/TotalRankForRace