16/11/2022

H 11η Νοεμβρίου αναγνωρίζεται ως επετειακή ημέρα του τέλους του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου, του πλέον θανατηφόρου στη σύγχρονη ιστορία! Θεωρείται επίσημη αργία σε πολλές χώρες και λαμβάνει διάφορες ονομασίες, πχ «Ημέρα των Βετεράνων» στις ΗΠΑ,  «Ημέρα Μνήμης» στον Καναδά, κοκ. Δυστυχώς ενεργά πεδία μάχης υπάρχουν εντός του 2022: εμφύλιος στην Αιθιοπία και η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία!

Η Συρία αντιμετωπίζει τις δικές της εσωτερικές «μάχες» με διάφορες ομάδες όπως του ISIS…Αναταραχή και αβεβαιότητα! Γι΄αυτό η Δαμασκός, η πρωτεύουσα ή the City of Jasmine, θεωρείται πόλη…ακατάλληλη προς επίσκεψη, εργασία, κλπ. Αυτή την ημέρα επέλεξαν η Ολυμπιακή Επιτροπή της Συρίας και το υπουργείο Εσωτερικών για να οργανώσουν τον 1ο μαραθώνιο της Δαμασκού! Οι δύο συν – οργανωτές κατάφεραν τα εξής δύο σπουδαία – 1ο έστειλαν δρομικό μνμ Ειρήνης και 2ον το όλον γεγονός εξελίχθηκε με ηρεμία, ησυχία και εντός πλαισίου πλήρους ασφάλειας.

Χαράχθηκε διαδρομή out – and – back μήκους 8200μ επί της κεντρικής λεωφόρου Fayez Mansour. Το κοινό σημείο εκκίνησης/τερματισμού ορίστηκε μπροστά στο Dama Rose Hotel και απέναντι από την πλατεία Umayyin. Tόλμησαν, ταξίδεψαν και μετείχαν δρομείς από 14 χώρες: ΗΠΑ, Καναδάς, Ιταλία, Ελβετία,  Πολωνία, Φινλανδία, Ισπανία, Τσεχία, Μεγάλη Βρετανία, Ουγγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Σλοβακία και Ιρλανδία. Ο Σύρος δρομέας Samer al-Samir νίκησε στους άνδρες σε 3ω11. Ακολούθησαν 2ος ο Ελβετός Alexander Shires σε 3ω22 και 3ος ο Πολωνός Piotr Bojka σε 3ω29.

Η Αμερικάνα Sarah Paul αναδείχθηκε νικήτρια στις γυναίκες με 4ω30. Η Δαμασκός θεωρείται ιερό κέντρο του Ισλάμ. Κερδίζει μια θέση στη λίστα με τις αρχαιότερες πόλεις του κόσμου. Διάφορα στοιχεία δείχνουν ότι η πόλη ιδρύθηκε πιθανότατα γύρω από το 6300 πΧ. Ενα σύντομο βίντεο έχετε εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=m9ftBuxM1IY