10/04/2022

Η δρομική κοινότητα πλαισίωσε την τριήμερη γιορτή τιμής στους αγωνιστές της νικηφόρας μάχης του Λεβιδίου. Σαράντα πέντε ενήλικες και 39 παιδιά μετείχαν στους δυό Σαββατιάτικους αγώνες δρόμου, των 20χλμ και των 1000μ αντίστοιχα. Συνέβη έτσι μια ελπιδοφόρος πρεμιέρα στο αγωνιστικό δρώμενο το οποίο λαμβάνει τη θέση του στο όλο πρόγραμμα εφεξής… Την οργανωτική ευθύνη ανέλαβε ο δήμος Τρίπολης σε συνεργασία με την ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Πελοποννήσου και το Σύλλογο Λεβιδιωτών.

Το σημείο εκκίνησης/τερματισμού ορίστηκε επί της πλατείας του γραφικού και ιστορικού χωριού. Ο «μεγάλος» αγώνας των 20χλμ εξελίχθηκε ως out – and – back επί της ΕΟ προς Νεμέα με δεξιά στροφή προς Κορώνεια και αναστρoφή στο Αρτεμήσιο. Οι τριάδες – άνδρες: 1. Θεόδωρος Δημητρακάκης 1ω30:49, 2. Παναγιώτης Δημητρόπουλος ΣΔΥ Τρίπολης 1ω32:36 και 3. Γιάννης Αργιάννας 1ω33:01 – γυναίκες: 1. Γιούλη Κουκοπούλου 1ω55:13, 2. Ιωάννα Μαρίτσα «Μωρή Κότα» 2ω00:02 και 3. Παναγιώτα Βαλσαμάκη ΣΔΥΜ 2ω00:36.

Νίκησαν στον αγώνα των 1000μ ο Ντόριαν Ρουστέμης και η Εβελίνα Μέτα.  Ο Κώστας Τζιούμης, ο δήμαρχος Τρίπολης παρών στα γεγονός δήλωσε: «Τιμούμε αυτό το τριήμερο και με τους αγώνες δρόμου τη νικηφόρα  μάχη επί των Τούρκων κατακτητών εδώ στο Λεβίδι, πριν από 201 χρόνια… Αναδεικνύουμε την αξία του αθλητισμού και συνδυαστικά τιμάμε την ένδοξη Ιστορία μας. Η ενότητα των Ελλήνων και ο Αγώνας του ’21 αποτελούν διαρκώς φάρο για όλους μας στη σημερινή δύσκολη εποχή».

Ο Δημήτρης Μακαρούνης, ο καθ’ ύλην αντιδήμαρχος, βεβαίωσε ότι το δρομικό γεγονός θα διατηρηθεί στο πρόγραμμα και θα εμπλουτιστεί…Ξεχώρισε την προσφορά στην όλη εκδήλωση της κας Μαρίας Κουβαβά – Παρασκευοπούλου, προέδρου του Συλλόγου Λεβιδιωτών Τρίπολης. Παρέστησαν επίσης, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, βουλευτής Αρκαδίας και αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ο Γιώργος Λαγός με τον Γιώργο Οικονομόπουλο αντιδήμαρχοι, ο Θεόδωρος Καραλής με τον Ιωάννη Παρασκευόπουλο σύμβουλοι, ο Παναγιώτης Ξύδης πρόεδρος της ΤΕ Λεβιδίου, ο Χρήστος Λούρας, κ.α.

Η μάχη κατά των Τούρκων συνέβη εκεί την 14η Απρ 1821. Εβδομήντα εν αρχή Ελληνες αγωνιστές αντιμετώπισαν +3000 Τούρκους τακτικού στρατού. Κατά την εξέλιξη ενισχύθηκαν από άλλους προσελθόντες…Επεσε μαχόμενος ο Αναγνώστης Στριφτόμπολας. Με την ηρωική νίκη στέριωσε η επανάσταση στο οροπέδιο! Ακολούθησε η άλωση της Τρίπολης. Το εορταστικό τριήμερο έκλεισε την Κυριακή με την επίσημη δοξολογία στον Ι.Ν. Τιμίου Προδρόμου χοροστατούντος του κ. Αλέξανδρου, μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας, την εκφώνηση πανηγυρικού από την Ουρανία Αναγνωστοπούλου, επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του μνημείου πεσόντων, κατάθεση στεφάνων και παρέλαση μαθητών σχολείων και φορέων. Ολα τα αποτελέσματα εδώ: https://ftt.gr/i-machi-sto-levidi-20k-amp-1000m-09-aprilioy-2022-live-results/