29/03/2022


Λαμβάνοντας στον καιρό της την προκήρυξη και σήμερα το δε.τυ των οργανωτών, προφανώς γραμμένο δια χειρός Κώστα Τσαγκαράκη, εστίασα στο «35». Ναι, προχθές Κυριακή συνέβη η 35η έκδοση του αγώνα δρόμου με την επωνυμία «Μπλόκο της Καλογρέζας». Είναι ένα δρομικό γεγονός αφιερωμένο στους 22 πατριώτες, τους εκτελεσθέντες από τους Ναζί κατακτητές την 14η Μαρτίου 1944 σε ένα σημείο διαγωνίως απέναντι από το στάδιο της Νέας Ιωνίας όπου τη σκέψη μας επισκέπτεται ένα απέριτο μνημείο. Εύκολα, πολύ εύκολα η μνήμη μου γύρισε πίσω τη χρονιά του 1986 όταν τα μέλη του Φυσιολατρικού Ομίλου ΝΙ (ΦΟΝΙ) εμπνεύστηκαν, σχεδίασαν και υλοποίησαν το γεγονός σε μια εντελώς διαφορετική διαδρομή συνολικού μήκους 7400μ. Ημουν ένας από τους δρομείς εκείνου του πρώτου αγώνα. Το σημείο εκκίνησης ορίστηκε επί της λεωφ Ηρακλείου, στην «καρδιά» της πόλης… Κατηφορίσαμε ολίγον την λεωφόρο. Μετά το κλειστό γυμναστήριο λάβαμε κατεύθυνση προς τη Νέα Φιλαδέλφεια. Μείναμε σε έδαφος Ιωνίας αλλά ολίγα μέτρα από τα όρια με την ΝΦ. Μέσω των οδών Βαινδηρίου, Παραδείσου και πίσω από την τότε σχολή της ΕΛΑΣ εισήλθαμε στην Σμύρνης, την οδική αρτηρία σύνδεσης των δύο προσφυγουπόλεων.  Μικρή άνοδος και δεξιά στροφή στην Ελ Αλαμέιν προς επάνοδο στο κέντρο.

Κίνηση ευθεία, πέρασμα μπροστά από το ΙΚΑ και κατεύθυνση προς Καλογρέζα. Μέσω γειτονιάς Ανατόλια και οδών Κασταμονής, δεξιά Βιθυνίας και πάλι δεξιά στην Εθνικής Αντίστασης φτάσαμε στο μικρό πάρκο όπου το μνημείο πεσόντων και ο τερματισμός. Τότε ήταν ένας από τους λίγους ελεύθερους για όλους αγώνες δημοσίου δρόμου εντός Αττικής όλης της χρονιάς…Εσπρωχνα τις ημέρες για να έλθει η επόμενη χρονιά, η επόμενη έκδοση! Ο αγώνας αναβαθμιζόταν…Ανέλαβε τις ευθύνες του ο δήμος ΝΙ με τον Οργανισμό Αθλητισμού και τον πρώτο δ/ντή του, τον εξαίρετο σε όλα Κώστα Παπασταθόπουλο, τον εισηγητή πανελλήνια της ανάγκης ίδρυσης οργανισμών στους ΟΤΑ. Αργότερα βασικός συνεργάτης προσήλθε ο αξέχαστος Γιάννης Ιωάννου και μετέπειτα δ/ντής. Ολοι πρόσθεταν, προσέφεραν…Τα χρόνια πέρασαν γρήγορα! Συνάντησα τον αγώνα στα 27 μου, τον έτρεξα πολλές φορές και τον ξαναβρήκα στα +50 μου. Ολες οι συναντήσεις μου με το γεγονός είχαν και επικοινωνιακό χαρακτήρα. Πρόβαλα πάντα όσα συνέβαιναν επί των οδών της ΝΙ στο μμε με το οποίο εκάστοτε είχα συνεργασία…Γράφω όλα αυτά για να δικαιολογήσω τη συγκίνησή μου αλλά και γιατί σήμερα ο αγώνας τυγχάνει της επιμέλειας από ανθρώπους με γνώση, μεράκι, ευαισθησία, κοκ με πρώτη την σπουδαία κυρία, τη δήμαρχο Δέσποινα Θωμαίδου.

Βέβαια η «δέσποινα» της πόλης μεταφέρει αρμοδιότητες εκτέλεσης της οργάνωσης στον ΟΠΑΝΝΙ και τη δ/ντριά του, την Γεωργία Μπίμη, σύζυγο του αδικοχαμένου Γιάννη Ιωάννου, στον ΑΓΣ «Ανατολή» με άξιους και πιστοποιημένους ως στελέχη του, τον πρωτοπόρο ΦΟΝΙ, κ.α. Καθόλου τυχαίο ότι είναι πλέον ένας λαικός αγώνας δημοφιλέστατος και δυναμικός!!! Τερμάτισαν συνολικά 371 δρομείς. Αναλυτικά – 10χλμ: 166 = 141 άνδρες+25 γυναίκες, 5χλμ: 116 = 88+28 και 1500μ: 89 = 43 αγόρια+46 κορίτσια. Οι τριάδες – 5χλμ: 1. Αγγελική Τζώτζου 1986 «Αίας» Σαλαμίνας 21:10, 2. Ευγενία Παρθενίδη 2002 ΑΓΣ «Ανατολή» 21:32 και 3. Μαρία Παππά 1974 ΑΓΣ «Ανατολή» 21:58 - άνδρες: 1. Αντώνης Βασιλάκης 1988 «Οδεύω» 18:32, 2. Φώτης Ρηγόπουλος 1973 ΑΣΕΔΑΣ 18:48 και 3. Δημήτρης Σκρέτας 1983 19:33 -  10χλμ γυναικών: 1. Τάνια Γούπου ΑΓΣ «Ανατολή» 45:36,2. Ειρήνη Γαβαλά 1980 46:56 και 3. Βιολέττα Μαυρομάτη 1964 47:36 - άνδρες: 1. Θανάσης Καρβουνιάρης 1976 ΑΓΣ «Ανατολή» 35:28, 2. Γιάννης Καλύβας 1985 «Πανελλήνιος» ΓΣ 36:20 και 3. Νίκος Δρούτσας 1970 ΑΠΣ «Απόλλων» 38:49 - 1500μ 1η Δέσποινα Κακογιάννη ΓΑΣΙΛ 5:11 και 1ος Αυγερινός Μπόϊντας ΑΓΣ «Ανατολή» 4:36. Οι αγώνες εξελίχθηκαν σε διαδρομές out – and – back επί της λεωφ Εθνικής Αντίστασης. Εκκίνηση/τερματισμός εντός σταδίου Νέας Ιωνίας.

Σύμμαχος αναδείχθηκε ο καιρός… Αίθριος γενικά ευνόησε την προσπάθεια των δρομέων. Η εκδήλωση ξεκίνησε με απονομή τιμής. Ο ΑΓΣ «Ανατολή», ένας από τους συν – οργανωτές, βράβευσε δια χειρός Ευάγγελου Βασιλείου την Κυριακή Φιλτισάκου, πρωταθλήτρια του  βάδην με συμμετοχή στους ΟΑ «Tokyo 2020» και το Ναπολέοντα Κεφαλόπουλο, κόουτς των επιτυχιών του τεχνικού και επίπονου αγωνίσματος. Υποστήριξαν την επιτυχή διεξαγωγή του γεγονότος το τμήμα Τροχαίας και το τοπικό ΑΤ της ΕΛΑΣ, η δημοτική αστυνομία και +60 εθελοντές ερχόμενοι κυρίως από το σύλλογο Ινεπολιτών – Κασταμονιτών, την Ένωση Καππαδόκων, τη Ρουμελιώτικη Εστία, τον Ιωνικό Σύνδεσμο,  τον ΦΟΝΙ, το σύλλογο Σμυρναίων, το σύλλογο Ποντίων, αυτούς των γονέων 1ου, 8ου Δημ σχολείων, 3ου Γυμνασίου και το Λύκειο Ελληνίδων. Συνέβαλαν το Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου και η κα Ουρανία Κοτούλα. Βέβαια το γενικό πρόσταγμα είχαν τα στελέχη του ΟΠΑΝΝΙ και του ΑΓΣ. Ένα πλήρως εξοπλισμένο ασθενοφόρο του ΓΝ «Αγία Ολγα» με πλήρωμα τους νοσηλευτές Γιάννη Παγκράτη, Ιωάννα Καραγιώργου βρισκόταν σε ετοιμότητα… Προσέφερε ευγενικά τις φωτό ο Παύλος Τσίγκας.  Παραβρέθηκαν και τίμησαν με την παρουσία τους η δήμαρχος Δέσποινα Θωμαΐδου, η Αγγελική Σακαλόγλου αντιδήμαρχος, η Γεωργία Μπίμη πρόεδρος του ΟΠΑΝ, η Ρούλα Μπρόλιου, η Ελσα Ανθρακίδου,  ο Νίκος Χομπάς, ο Δημήτρης Ανθόπουλος, ο Τάκης Κωστιδάκης και ο Κώστας Βελλιανίτης ως εκπρόσωποι φορέων/συλλόγων, κ.α. Όλα τα αποτελέσματα εδώ: https://ftt.gr/mploko-kalogrezas-2022/