31/12/2023

 
Αναβαθμισμένος παρουσιάστηκε ο εορταστικός αγώνας «Γύρος Καδμείας» στις οδούς της Θήβας. Ο ΔΟΘ και ο τοπικός ΣΔΥΜ, οι συν – οργανωτές, φρόντισαν την αποχαιρετιστήρια του 2023 δρομική συνάντηση…Ενισχύθηκε το «σώμα» των εθελοντών, η σήμανση έγινε έντονη και πλαισιώθηκε με μπαλόνια, οριοθετήθηκε με φορητά κάγκελα η περιοχή του τερματισμού επί της πλατείας, μοιράστηκαν αναμνηστικά T – Shirts σε όλους, κοκ. Ισως τα 6Κ μαζί με τις δυσκολίες εφάνηκαν πολλά σε όσους είχαν συνηθίσει την προ πανδημίας διαδρομή των 4500μ… Το όλον μήκος της δεν στάθηκε ως εμπόδιο στους δύο νικητές, τον Κώστα Γκόρτζη (γεν: 2007) και την Στεφανία Μπενάκη (γεν: 2002),  δρομείς του νέου συλλόγου ΓΑΣ «Ηρακλής» (σημ: γι’ αυτό και ο τίτλος).

Δεύτερος της overall προσήλθε ο διαχρονικός Χριστόφορος Γεωργόπουλος του ΓΣ Αμαρουσίου και δικηγόρος στο επάγγελμα. Αγωνίζεται ανελλιπώς σε όλους τους αγώνες δρόμου εντός ορίων δήμου Θήβας (πχ του Επαμεινώνδα, των Λεύκτρων, κα). Η εκκίνηση ορίστηκε μπροστά από το ξενοδοχείο «Μελετίου» και ο τερματισμός επί της πλατείας. Οι δρομείς κινήθηκαν προς τον σταθμό του ΚΤΕΛ και από εκεί εξήλθαν στην οδό Βόγκλη. Μετά την αριστερή στροφή με κατεύθυνση προς το Μουσείο έτυχαν όλοι μιάς συνάντησης γεμάτης συγκίνηση…

Τρόφιμοι της τρίτης ηλικίας, διοίκηση και προσωπικό του Γηροκομείου ΟΧΕΚ υποδέχθηκαν άπαντες έξω από το κτίριο του ευαγούς ιδρύματος προσφέροντας το δικό τους ενεργειακό κέρασμα συνοδευόμενο από χειροκρότημα και λόγια ενθάρρυνσης! Ακολούθησε μικρή ανάβαση, πέρασμα από το Μουσείο και κάθοδος προς έξοδο επί του περιφερειακού για την επιστροφή στο κέντρο της πόλης, στον τερματισμό… Με δύο λόγια ο αγώνας εξελίχθηκε γύρω από την αρχαία Ακρόπολη, την ονομασθείσα «Επτάπυλη». Νωρίτερα συνέβη ο αγώνας 1000μ των παιδιών. Εκκίνησε από το πάρκο της Χρυσορρόας και τερμάτισε επί της πλατείας.

Με το πέρας των τιμών στους διακριθέντες το ντουέτο Σωτήρης και Βασιλική επιμελήθηκε μουσικό πρόγραμμα με εορταστικές και άλλες μελωδίες. Παράλληλα προσφέρθηκαν σουβλάκια και ντόπιος οίνος. Υποστήριξαν το δρομικό γεγονός οι καιρικές συνθήκες ♦ Τον αγώνα – θεσμό εμπνεύστηκε σε νυκτερινή «έκδοση» ο Γιώργος Χατζηχρόνογλου, γεννημένος στη Θήβα και τότε διορισμένος ως ΚΦΑ σε Γυμνάσιο της πόλης. Οργάνωσε τον πρώτο «Γύρο Καδμείας» το 1978 κινητοποιώντας κυρίως όλους όσους είχαν τα… μέσα (αυτοκίνητα, προβολείς, κοκ) ώστε να φωτίσουν τις οδούς κατά το πέρασμα των δρομέων. Μετέσχον πρωταθλητές της εποχής και ικανός αριθμός αθλουμένων…

♦ Ο ΓΑΣ «Ηρακλής» γίνεται ο 3ος σύλλογος σε χρονική σειρά που αναλαμβάνει την ανάπτυξη του κλασσικού αθλητισμού στην ευρύτερη περιοχή. Προηγήθηκε ο ΓΣ «Κάδμος» με ίδρυση εντός του 1974. Ως κορυφαίοι αθλητές του αναδείχθηκαν οι δρομείς αφοί Παλληκάρη. Τον Απρίλιο του 2000 ύστερα από διαφωνίες και…ρήξεις ανάμεσα σε παράγοντες και προπονητές προέκυψε ο ΓΣ «Πίνδαρος». Σπουδαιότερος αθλητής αναδείχθηκε ο δρομέας Τάσος Φράγκος. Ο νέος σύλλογος δοκίμασε από νωρίς το…επικίνδυνο «φρούτο» των μετεγγραφών. Εντάχθηκαν στις τάξεις του με γενναίο αντίτιμο αθλητές με έδρα τη Θεσσαλονίκη αλλά και τη…Ρουμανία!!! Θέμα χρόνου φαινόταν η παρακμή… Στο μεταξύ είχε εκμηδενιστεί το τμήμα στίβου του ΓΣ «Κάδμος». Οψόμεθα αν ο ΓΑΣ «Ηρακλής» θα αποδειχθεί υγιής απότοκος ή θα διαιωνίσει την παθογένεια της μικρής «οικογένειας» του στίβου εκεί στην πανάρχαια πόλη του Λάιου, της Ιοκάστης, της Αντιγόνης, του Ετεοκλή, του Επαμεινώνδα, κοκ. Σημειωτέον ότι ο ΓΣ «Πίνδαρος» θεωρείται…τελειωμένος!  

♦ Εικονίζεται εδώ στην ανάβαση ο Χρήστος Αθανασόπουλος, φυσιοθεραπευτής σήμερα, και ικανότατος δρομέας στη νιότη του. Εντάχθηκε στις αρχές της δεκαετίας του '70 στο τμήμα στίβου του "Εθνικός" ΓΣ. Φορά μία σπάνια, συλλεκτική φανέλα του "SUB 4". Πρόκειται για το club των Αμερικάνων milers που έχουν τρέξει τα 1609μ κάτω από τα 4λ. Πρώτος κατάφερε αυτό ο εκ Καλιφόρνιας Don Bowden. Την 1η Ιουνίου 1957 κατέγραψε 3:58.7 σε αγώνα στο Stockton. Ως εκατοστός αναφέρεται ο Jim Spivey με τα 3:58.9 την 9η Φεβ 1980 σε indoor αγώνα στη Louisville. Το club ιδρύθηκε εντός της δεκαετίας του '70. Σήμερα μετρά 732 δρομείς sub των 4λ. Οι εξήντα εννέα προστέθηκαν κατά τη διάρκεια του 2023. Ο Βρετανός Roger Banister σημείωσε 3:59.4 την 6η Μαίου του1954 στο στάδιο της Iffley RD και έγινε ο 1ος στον κόσμο δρομέας κάτω από αυτό το "φράγμα". Το χρονόμετρο εκείνου του αγώνα απέφερε 97250 λίρες (!!!) σε πλειοδοσία του 2011 υπέρ του Oxford Uni AC.