02/10/2023


Εξαντλημένος προσήλθε στο τέρμα ολίγα λεπτά μετά τις 11:00 ένας δρομέας κατά την ολοκλήρωση της προσπάθειάς του στα 21097μ του δρομικού γεγονότος 8ος Ημιμαραθώνιος Μαραθώνα με οργανωτή την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου της ΒΑ Αττικής. Πέρασε τη γραμμή και σωριάστηκε! Ευτυχώς επανήλθε δεχθείς την περιποίηση του γιατρού και των διασωστών. Συνηθισμένο γεγονός ένεκα της υπερ – προσπάθειας; Ναι αλλά και όχι... Ο δρομέας κατ’ επιλογή ή με βάση τις δυνατότητές του εκινείτο αργά! Δεν καταδίωκε την επίδοση, την κατάταξη, κοκ. Πιθανότερο εστί ότι εξαντλήθηκε ένεκα του συνδυασμού ζέστης (= 25β) και υγρασίας (=56%). Μη βιαστούν κάποιοι να προβάλουν το «ΕΝΑΣ μόνο…» συνοδευόμενο από το «…και τι έγινε».

Το ζητούμενο σε όλους τους αγώνες =  ΚΑΝΕΝΑΣ!!! Ικανός εστί ο αριθμός δρομέων οι οποίοι έδειξαν ενόχληση από τις συνθήκες…Τέσσερις υποχρεώθηκαν να διακόψουν την προσπάθειά τους. Ενας εξ αυτών, ο Στράτος Ζαρίφης (bib 2184), ικανός για την πρώτη δεκάδα σε τέτοιους αγώνες, δεν…έχει στο «παλμαρέ» του αποχωρήσεις! Εννοείται δεν τους έψαξα αναζητώντας αιτίες γιατί αποχώρησαν σε κάποιο σημείο της…έρημης λεωφ Μαραθώνος. Υποχρέωση οργανωτή αυτό… Εδώ διακρίνω άγνοια κινδύνου και αμέλεια πρόληψης!  Ο τεχνικός δ/ντής Αργύρης Αλεξανδρής με τον Μάνο Γεωργάτο, τον πρόεδρο της ΚΕΔΜΑ και υπογράφοντα την προκήρυξη διάλεξαν κακώς ως ώρα εκκίνησης την 09:00. Με άλλα λόγια επέλεξαν όλοι οι δρομείς να εκτεθούν στη ζέστη και την υγρασία!

Σημειωτέον ότι συνέβη καθυστέρηση άφεσης έως 15 λεπτά και εκεί στο χώρο εκκίνησης/τερματισμού επικρατούσε ταυτόχρονα άπνοια…Επιβάλλεται οι αγώνες από «ημι» και πάνω να ξεκινούν ανάμεσα στις 07:00 και τις 08:00. Συμβαίνει παγκοσμίως! Απαιτείται επίσης «μάζεμα» της διαδρομής ώστε να υπάρχει εντονότερη επιτήρηση των δρομέων μαζί με τη δυνατότητα ταχύτερης προσφοράς βοήθειας. Ετσι προλαμβάνονται πριν τη γένεσή τους φαινόμενα εξάντλησης, θερμοπληξίας, δυσφορίας, κοκ. Ως «μάζεμα» προτείνω το out – and – back προς τον ΤύμβοΧ4. Είχα τονίσει στο ρεπορτάζ του 2022 ότι το «άπλωμα» της διαδρομής έως την Αγία Μαρίνα εγκυμονεί κινδύνους…Παρατηρήθηκαν άλλες ελλείψεις, πχ δεν επαρκούσαν για όλους οι μπανάνες!

Τρανταχτή… έλλειψη σημειώθηκε στις συμμετοχές και την παρουσία θεατών = ερημιά παντού! Οι φωτογραφίες και οι αριθμοί αποδίδουν αυτή…Τερμάτισαν συνολικά 372 δρομείς στον «ημι», δλδ οι λιγότεροι ever! Τεράστια… νούμερα συμμετοχής καταγράφηκαν στους άλλους δύο αγώνες: 5Κ = 60 και 10Κ = 64 δρομείς!!! Ολίγες ημέρες πριν οι οργανωτές κόμπαζαν για +1000 δρομείς. Για την ακρίβεια των δοθέντων αριθμών όλα τα αποτελέσματα εδώ: https://results.mysportevent.gr/results.php?id=20230060 ♦ Συνέβη… αριθμολαγνεία με τον αγώνα των παιδιών συνοδεία γονέων, δλδ εξελίχθηκε προσπάθεια παραπλάνησης… Οι αισιόδοξοι είδαν 600 μετασχόντες. Ουάου επιτυχία!!! Παραθέτω τη σχετική φωτό.  Ολοι οι εικονιζόμενοι παιδιά και ενήλικες δεν ξεπερνούν τους 60 (εξήντα). Ναι;        

 

♦ Ολο αυτό το προεκλογικό… δρομικό πανηγύρι (ναι, τέτοιο ήταν…) κόστισε πάνω από τις 32000 ευρώ. Αυτό εμφαίνεται τουλάχιστον από δύο αποφάσεις ληφθείσες μέσω του συστήματος «διαύγεια». Η πρώτη χρονικά της ΚΕΔΜΑ (ημερομηνία υπογραφής σύμβασης με προμηθευτή 20η Σεπ) ορίζει ποσό 9291 ευρώ. Τη δεύτερη υπογράφει ο αντιπεριφερειάρχης την 21η Σεπ (αρ πρωτ 1138914) με ποσό 22747 ευρώ. Οι αγώνες που φιλοξενούν έως 500 δρομείς, όπως ο χθεσινός 8ος half του Μαραθώνα δεν υπερβαίνουν σε κόστος τις 10000 ευρώ. Είναι βέβαιο ότι οι οργανωτές θα απαντήσουν με δημιουργική…λογιστική, πχ αντιπαραβολή εξόδων με έσοδα σε μια προσπάθεια ισοσκελισμού. Γράφω και μιλώ μόνο για το ΚΟΣΤΟΣ!!! Αν επιμένουν στα έσοδα παρακαλώ ας επιδείξουν όλα τα παραστατικά…