30/04/2023


Ένα τεράστιο πλήθος 1097 δρομέων (= 677 άνδρες+420 γυναίκες) πλημμύρισαν τους δρόμους της Καλαμάτας και ανέδειξαν αυτή την 21η έκδοση του αγώνα 10Κ επί δημοσίας οδού ως την πολυπληθέστερη της σύντομης ιστορίας του θεσμού. Ο επιμελούμενος όσων γράφονται στην ιστοσελίδα του οργανωτή συλλόγου, του ΣΔΥ Μεσσηνίας, σε μεταγωνιστική ανάρτηση ανάμεσα στα πολλά αναφέρει και αυτό: «…όσοι συμμετείχαν με κάθε τρόπο, έδωσαν μια δυναμική που πλέον κατατάσσει τον αγώνα στους κορυφαίους της Ελλάδας…». Συμπληρώνω και διευκρινίζω: είναι ο κορυφαίος αγώνας 10Κ στη μετά την πανδημία εποχή! Βέβαια εξαιρούνται τα 10άρια εντός του ΑΜΑ και του «Μέγας Αλέξανδρος». Αυτή η άνοδος οφείλεται σε μια σειρά παράγοντες (πχ τόπος, διαδρομή, εποχή, κοκ) αλλά συνοδεύεται από την ανάλογη παράλληλη βελτίωση της συνολικής ποιότητας του γεγονότος…

Οι μετασχόντες, ως σύνολο, ξεπερνούν τους 1500 με την πρόσθεση των περιπατητών, των παιδιών του αγώνα των 1500μ και των 1000μ ΑμεΑ. Οι ΣΔΥΜίτες δεν κολλούν…στους αριθμούς! Εργάζονται πάντα με γνώμονα την παροχή των καλύτερων υπηρεσιών. Λαμβάνουν το «μετάλλιό» τους με το χαμόγελο των ικανοποιημένων δρομέων, τα θετικά σχόλια, τις προτάσεις, κα. Το ηλιόλουστο απόγευμα του Σαββάτου επί της ευνοικής και πανέμορφης διαδρομής όλοι οι μετασχόντες χάρηκαν τον αγώνα…Ο καθένας στο ρυθμό του! Αυτή η διαδρομή είχε κοινό σημείο εκκίνησης/τερματισμού την κεντρική πλατεία (Γεωργίου Β΄). Εξελίσσεται επί της Αριστομένους και της Ναυαρίνου, της παραλιακής.

Οι δρομείς αναστρέφουν στο ύψος του «Φιλοξένια». Ο Παναγιώτης Καρούτζος (γεν: 1990) του ΟΑΚ Αίγινας με καταγωγή από το Πολύλοφο δήμου Μεσσήνης και μόνιμος κάτοικος Καλαμάτας αναδείχθηκε νικητής για δεύτερη συνεχή χρονιά. Τερμάτισε σε 32:38, μια σπουδαία επίδοση! Τέθηκε από την εκκίνηση επικεφαλής…Πέρασε από το 5ο χλμ (αναστροφή) σε 16:06 έχοντας πλεονέκτημα 18δ από τους ακολουθούντες, τον καταγόμενο εκ Μάνης Νικόδημο Νικολακέα (γεν: 1994) της ΑΕΠ «Ολυμπιάς» και τον ανερχόμενο Γιάννη Καλογερόπουλο (γεν: 2003) του «Μεσσηνιακός» ΓΣ. Πέρασαν παρέα σε 16:24. Τερμάτισαν αντίστοιχα 2ος σε 33:15 και 3ος σε 33:19.

Συμπλήρωσαν την εξάδα – 4ος Δημήτρης Μειντής 1994 ΑΣΑ «Κόροιβος» 34:14, 5ος Παναγιώτης Αλεβίζος 1991 34:29 και 6ος Νίκος Σταθακόπουλος 1985 Αμαλιάδα 36:03. Η Κρίστυ (Χριστίνα) Χριστοπούλου (γεν: 1991) του Συλλόγου Αθλουμένων Μεσσήνης κατέκτησε με  42:53 τη νίκη στις γυναίκες. Κατάφερε την ανατροπή! Προσπέρασε τη Γαλλίδα Claire Josquin (γεν: ), την εξ αγχιστείας Μεσσήνια, στο δεύτερο «μισό», δλδ κατά την επιστροφή προς τον τερματισμό. Η Claire διαφύλαξε τη 2η θέση από την επιθετική Κατερίνα Μπερδούση (γεν: 1993) του ΓΣ Αρκαδίας, την πρωταθλήτρια του πολύ κοντινού παρελθόντος. Τελικές επιδόσεις – 43:45 έναντι 43:50. Ακολούθησαν άλλες τρεις Μεσσήνιες!

Η Ελένη Εξερτζόγλου (γεν: 1974) του ΣΔΥΜ γιατρός – αναισθησιολόγος, τερμάτισε 4η σε 44:15 έχουσα διακριτή διαφορά από την 5η, τη συνομήλικη Σταυρούλα Μπάκα, τη Σπαρταθλήτρια και επίσης του ΣΔΥΜ (44:46). Τονίζω ιδιαίτερα την 6η, τη Σοφία Αθανασόπούλου (γεν: 1982) πρωταθλήτρια του «Μεσσηνιακός» ΓΣ υπό τις οδηγίες του Δημ Πουλόπουλου και σήμερα μέλος του Συνδέσμου Διαιτητών Ποδοσφαίρου Μεσσηνίας. Τερμάτισε σε 45:27. Όλα τα αποτελέσματα εδώ: https://ftt.gr/21os-dromos-10km-kalamatas-2023-live-results/ Ο αγώνας κατέδειξε ή επιβεβαίωσε, αν θέλετε τις άριστες σχέσεις των συλλόγων της Μεσσηνίας εντός κλίματος σύμπνοιας και συνεργασίας.

Παρόντες όλοι, ο καθένας με τη δική του πολύπλευρη συμμετοχή! Ενδεικτικά αναφέρω ότι με +60 δρομείς μετέσχε ο ΓΣ Kalamata Running Project, πολυάριθμη αντιπροσωπεία είχε ο ΑΟ Φιλιατρών, παρούσα δυναμικά η νεοσύστατη ομάδα δρομέων του «Χανδριναικός», κοκ. Αγωνίστηκε ο Θανάσης Βασιλόπουλος, ο δήμαρχος Καλαμάτας, συνοδεύοντας τα παιδιά του… Ο Παναγιώτης Πούπουζας, ο στρατηγός της ΕΛΑΣ και δ/της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων επέστρεψε στον αγαπημένο αγώνα του. Τερμάτισε 339ος σε 57:12. Τιμήθηκε κατά την τελετή των απονομών από τον ΣΔΥΜ για την όλη προσφορά του!

Ο οργανωτής σύλλογος ευχαριστεί θερμά τους συν – οργανωτές, το δήμο Καλαμάτας με την ΠΕ Μεσσηνίας και την Αστυνομική Δ/νση, την Τροχαία και το Λιμεναρχείο για την επιδειχθείσα επιμέλεια περί της απόλυτα ασφαλούς διεξαγωγής. Ευχαριστεί επίσης τους υποστηρικτές: Επιμελητήριο Μεσσηνίας, Οδοντιατρικό Σύλλογο, ΚΕΘΕΑ «Κύτταρο», Σύλλογο Ατόμων με Εμπειρία Καρκίνου «Ξαναρχί - ζω», ΕΟΣ Καλαμάτας, ΑΠΣ «Παράδεισος», Μορφωτικό Σύλλογο Μεσσηνίας, Αστικό ΚΤΕΛ Καλαμάτας, ΚΤΕΛ Μεσσηνίας, «Μοτοανεξάρτητοι», Σώμα Νοσηλευτών ΕΕΣ, Κέντρο Αποκατάστασης «Διάπλαση», FiRST AiD Αmbulance, ΕΚΑΒ, Σχολή Διασώσεων Aquarescue, τούς γιατρούς του αγώνα, τη Γεωργία Πράσινου με τον Γιώργο Χάλαρη και βέβαια τους πολύτιμους εθελοντές.

► Ο επόμενος, ο 22ος Αγώνας Δρόμου 10Κ Καλαμάτας ορίστηκε να πραγματοποιηθεί το Σάββατο 27η Απρ 2024 ► Οι φωτό ελήφθησαν από τις φίλες ιστοσελίδες Θάρρος news και MessiniaLive με έδρα την Καλαμάτα.