05/11/2022

Παρά την απόκλιση από την διαδρομή ολίγα μέτρα πριν από το τέρμα o Abdihamid Nur (γεν: 14 Οκτ 1997) εκεί εντός του Central Park της NYC διόρθωσε την πορεία του και  διέσωσε τη νίκη!  Στέφθηκε άξια πρωταθλητής USA των 5Κ. Αυτός εστί ο πρώτος τίτλος του… Σημείωσε γρήγορη επίδοση = 13:24. Αποδείχθηκε πολύτιμο το πλεονέκτημα που απέκτησε μετά τα 3500μ από τον ανταγωνιστή του, τον  Hillary Bor (2ος με 13:29). Δεν είναι ασυνήθιστα τα λάθη δρομέων γιατί ακολουθούν το όχημα – προπομπό, γιατί η υπερ – προσπάθεια μειώνει ή υπερβάλλει την αίσθηση του χώρου, κοκ. Σπάνια συμβαίνει το λάθος εκεί όπου διέπραξε αυτό ο Nur.

Η γραμμή τερματισμού με την αψίδα απλωνόταν μπροστά του, ορατή και μόλις 15 μέτρα μακριά! Εστριψε προς τα αριστερά ακολουθώντας τον προπομπό αλλά ευτυχώς διόρθωσε έγκαιρα και απέφυγε την αυτοκαταστροφή. Ο δρομέας τόνισε: «Ναι, γνώριζα ότι η γραμμή ήταν ακριβώς εκεί… Παρασύρθηκα γιατί οι κριτές έλεγαν να ακολουθώ το όχημα. Είχα την εντύπωση θα κατευθυνόταν προς τη γραμμή τερματισμού!  Χαίρομαι γιατί διόρθωσα…Ο Χίλαρι δεν βρισκόταν πολύ κοντά. Εκανα ένα λάθος τις συνέπειες του οποίου δεν θα μπορούσα να αντέξω οικονομικά…». Aυτός ήταν ο πρώτος αγώνας του ως επαγγελματίας με την ομάδα της Nike. Ελαβε $12000 ως επίσημη αμοιβή για τη νίκη. Τρίτος τερμάτισε ο Kirubel Erassa σε 13:37.

Η Weini Kelati (γεν: 1 Δεκ 1996) της Under Armour στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου πρόλαβε ένα τίτλο, τον δεύτερο προσωπικό της. Νίκησε στις γυναίκες με 15:16 βελτιώνοντας κατά 2δ την δική της επίδοση διαδρομής. Υποστήριξε την επιτυχία με το γρήγορο ξεκίνημά της…Απέκτησε ικανό πελονέκτημα έναντι της Erika kemp της BAA (2η με 15:30) και της Emily Infeld της NIKE (3η επίσης με 15:30). Τερμάτισαν 28 άνδρες και 29 γυναίκες. Το πρωτάθλημα εντάχθηκε εντός του Abbott Dash to the Finish Line 5K, παράλληλου αγώνα του 2022 TCS New York City Marathon. Οι δρομείς κινήθηκαν στο λεγόμενο "midtown" Manhattan, δλδ νότια. Εκκίνησαν από την πλατεία "Dag Hammarskjold" επί της First Avenue στο ύψος της East 44th Street. Τερμάτισαν συνολικά 10988 δρομείς = 5822 γυναίκες+5166 άνδρες.