16/10/2022


Προσπάθεια απαιτεί μια τόσο ηχηρή αποτυχία! Ναι, η ΟΕ του 7ου ημιμαραθωνίου Μαραθώνα υπερ – προσπάθησε και κατάφερε την πλήρη αποτυχία… Πάμε «θέμα» το «θέμα» και συνοπτικά. Ικανό πλήθος δρομέων προσήλθε στον ιστορικό χώρο της εκκίνησης, εκεί στην εξοχική κωμόπολη της ΒΑ Αττικής…Προβλεπόταν αυτή η αθρόα προσέλευση γιατί ο αγώνας των 21097μ ένεκα της χρονικής εγγύτητας με τον ΑΜΑ έγινε μια ελκυστική ευκαιρία για το long run των πολλών στο «ένα τέταρτο», το ευκολότερο της κλασσικής διαδρομής.

Πρόταξαν (οι δρομείς) την ασφάλεια και την άνεση κίνησης σε όλο το πλάτος της «κλειστής» στην κυκλοφορία οχημάτων λεωφ Μαραθώνος. Εως εδώ «όλα καλά»…Η επιλογή της ημερομηνίας αποδείχθηκε ότι εξυπηρετούσε τις ανάγκες για long run, προσαρμογή, κ.α. Κατά την εξέλιξη το «όλα καλά» μετατράπηκε σε «τέλος κακό»! Οι δρομείς, κατά πλειοψηφία, αποχώρησαν με αρνητικές εντυπώσεις και ερωτηματικά… Ολοι ψάχνουν ένα λινκ με τα αποτελέσματα αλλά πουθενά!

Αυτό (το λινκ) δεν ευρίσκεται ούτε σε γνωστή ιστοσελίδα της οποίας ο διαχειριστής έχει αναλάβει καθήκοντα εντός ΟΕ του 7ου half Μαραθώνα με το αζημίωτο προφανώς…Μέσω της προκήρυξης βεβαίωσε (η ΟΕ)  περί πλούσιας τροφοδοσίας με «έξτρα» σταθμούς. Ηταν φτωχή, ελλιπής (η τροφοδοσία) και άφαντοι οι «έξτρα» σταθμοί! Επιπρόσθετα τονιζόταν η ύπαρξη χιλιομετρικών ενδείξεων ανά 1000μ. Όλα καλά μέχρι το 4ο χλμ, εκεί στη διασταύρωση προς τον Τύμβο γιατί υπάρχουν οι σταθερές χρώματος καφέ πινακίδες, οι τοποθετημένες πριν πολλά χρόνια…

Συνεχίζοντας οι δρομείς αντίκρυζαν την πινακίδα με την ένδειξη «7ο χλμ» αλλά μόλις είχαν ολοκληρώσει το 5ο γιατί στον half εισέρχονται στον Τύμβο κατά την επιστροφή. Με δυό λόγια: απουσία της «έξτρα» σήμανσης… Απουσίασαν καθ΄όλη τη διαδρομή οι ομάδες ετοιμότητας για όποιο περιστατικό!!! Ολοι έτρεχαν σε ένα έρημο τοπίο χωρίς τις  απαραίτητες υποστηρικτικές «υποδομές». Ένα ασθενοφόρο διαθέσιμο έπαιξε τον ρόλο της «σκούπας»…Ρώτησα τον πρόεδρο της ΚΕΔΜΑ: «γιατί δεν υπάρχει σε ετοιμότητα και εν κινήσει ιατρικό προσωπικό επί της διαδρομής;»

Ελαβα αυτή την απάντηση: «Πως το γνωρίζεις; Κινήθηκες στη διαδρομή…Απαγορεύεται!». Εγινα επίμονος… Νέα απάντηση: «Ρώτα το Χαμόγελο του Παιδιού»!!! Τρεις handbikers αγωνίστηκαν και τερμάτισαν χωρίς όχημα προπομπό… Πριν από ολίγες ημέρες η ΟΕ πανηγύριζε μέσω ανακοινώσεων το «κλείσιμο» εγγραφών με sold out, δλδ παρουσίασε σύνολο 1500 δρομέων σε όλες τις διαδρομές! Δεν ανακοινώθηκαν αποτελέσματα…Δεν μέτρησα αλλά οι αγωνισθέντες φάνηκαν πολύ πολύ λιγότεροι. Κρατώ το νούμερο = 1500!!!

«Κλεισμένη» θεωρείται η ολοκληρωμένη εγγραφή, δλδ η πληρωμένη και ποτέ αυτή σε αναμονή πληρωμής...Με τις ανακοινώσεις της η ΟΕ δέχεται ότι εισπράχθηκαν 12000 ευρώ από το δικαίωμα εγγραφής. Προσθέτω 24800 ευρώ, τη συμμετοχή της ΠερΑττ στον αγώνα όπως αυτή εμφαίνεται στη «Διαύγεια» (αρ. πρω 876507/15Σεπ2022 Δ/νση ΟικΔιαχ). Εχομεν ένα σύνολο +36000 ευρώ. Η ΟΕ ας καταθέσει απολογισμό εξόδων. Επιβάλλεται… Πόσα και ποιος για τη χρονομέτρηση, τα έπαθλα, τα μετάλλια…κοκ. Προ πολλού έχει αποσύρει σιωπηλά τη συμμετοχή του στα οργανωτικά ο τοπικός ΑΠΣ "Τελμησσός" ως ένδειξη δυσφορίας για τον τρόπο οργάνωσης, την απαξίωση, κοκ. Εξέφραζε στα λόγια μία υποστήριξη τηρώντας τις ισορροπίες...Ολίγοι δρομείς του αγωνίστηκαν! Η κα Ελευθερία, η γραμματέας του ΑΠΣ παραβρέθηκε ως απλή θεατής...Ο κος Βλάσης, ο πρόεδρος απουσίασε προφανώς για να αγωνιστεί σε άλλα μέρη!    

Επιστέγασμα = η τοπική κοινωνία έδειξε την «πλάτη» της στο δρομικό γεγονός. Απουσίασαν οι κάτοικοι του Μαραθώνα από το χώρο της εκκίνησης και αυτοί της Νέας Μάκρης από τα κράσπεδα της λεωφόρου…Οι δρομείς βίωσαν την ερημιά!!!  Τιμώντας τον αγώνα τους (σημ: ευτυχώς συνέβη αυτός όσο το δυνατό…) απλώνω τις δια χειρός μου φωτογραφίες από την υπέρ - προσπάθειά τους. Θα επανέλθω ώστε να προσθέσω νέες δέουσες  τιμές στους αγωνιστές όταν η ΟΕ σε συνεργασία με τον χρονομέτρη δημοσιεύσει τα αποτελέσματα…