11/09/2022


Τίμησε ο Μητροπολίτης Μεσογαίας & Λαυρεωτικής σεβ. Νικόλαος την εφετινή 7η έκδοση του αγώνα δρόμου Παναγίας Μερέντας. Ευλόγησε άπαντες τους παρόντες: δρομείς, οργανωτές, εθελοντές, διασώστες, κλπ. Εως σήμερα, δλδ στις έξι διοργανώσεις του παρελθόντος, ο εξέχων Ιεράρχης προσέφερε την έγκριση περί της διεξαγωγής και την ευλογία του εγγράφως. Το «βαρύ» πρόγραμμα εμπόδιζε τη φυσική παρουσία του… Προσήλθε συνοδευόμενος από τον Κώστα Αλλαγιάννη, δήμαρχο Μαρκόπουλου. Υποδέχθηκαν οι έχοντες το γενικό πρόσταγμα του αγώνα, ο πατήρ Σταμάτιος με τον Γιώργο Δράκο.

Χαιρέτησε προσωπικά τους παρόντες εκείνες τις στιγμές, είχε μια καλή κουβέντα για όλους, επέδειξε δρομικές γνώσεις και χιούμορ… Βέβαια εισήλθε στον απέριττο μικρό βυζαντινό της Παναγίας και προσκύνησε. Αμέσως μετά αναπτύχθηκε συζήτηση περί του μνημείου. Διευκρίνησε ότι πρόκειται για έναν από τους 220 (!!!) παρόμοιους ναούς εντός της ΙΜΜΛ. Αμέσως μετά στάθηκε κάτω από τον καυτό ήλιο και υποδέχθηκε τους δρομείς…Απέδωσε τα αναμνηστικά μετάλλια στους πρωτεύσαντες. Τόλμησε χαμογελώντας μια πρωτότυπη αλλά ταιριαστή ορολογία για το μεταλλικό έπαθλο: «εγκόλπιον»!

Η έντονη προσωπικότητά του με την απορρέουσα πνευματικότητα των λόγων του εντυπωσίασαν όσους δεν τον είχαν εισέτι γνωρίσει από κοντά…Αποχωρώντας ευλόγησε εκ νέου άπαντες. Ο αγώνας εκεί στη Μερέντα έχει καθαρά λαικό και μη ανταγωνιστικό χαρακτήρα. Εφέτος μετακινήθηκε η ημερομηνία διεξαγωγής. Προτιμήθηκε η σύμπτωση με το Γενέσιον της Θεοτόκου (8η Σεπτ) αντί των Εισοδίων (21η Νοε). «Τσέκαρα» τους πρώτους προσελθόντες με τη βοήθεια του Γιώργου Μάλλιαρη ως ανεπίσημου χρονομέτρη…Ο Κλεάνθης Γκουντελιάς (γεν: 1977), κάτοικος Γλυφάδας, κατέφθασε ως ο ταχύτερος όλων στο τέρμα. Επίδοση κατά Γιώργο = 44:18 για την απόσταση των 11χλμ. Μία νεάνιδα η Εμμανουέλα Πλάκα (γεν: 2003) του «Ολυμπιακός» ΣΦΠ αναδείχθηκε η ταχύτερη των γυναικών με ελάχιστο πλεονέκτημα από την Αγγελική Τζώτζου (γεν: 1986) κατοίκου Σαλαμίνας.

Εδώ ο «χρονομέτρης» απώλεσε την συγκέντρωσή του και απέδωσε επίδοση στο περίπου = γύρω από τα 52λ. Οι δύο κυρίες προσπέρασαν την Σπυριδούλα Σούμα (γεν; 1965) του Cosenza K42 μετά το 7ο χλμ κατά δήλωσή της… Η διαδρομή είχε κοινό σημείο εκκίνησης/τερματισμού έξω από το ναό της Παναγίας. Εξελίχθηκε αρχικά επί ασφάλτου έως την είσοδο στο χώρο του Ιπποδρόμου. Εκεί οι δρομείς έτρεξαν σε χωμάτινο τερραίν για +9000μ. Υπήρχε προσεκτική σήμανση με όλες τις χιλιομετρικές ενδείξεις, τροφοδοσία σε δύο επίκαιρα σημεία, κάλυψη από προσωπικό ασφαλείας, κοκ. Κατά τον τερματισμό όλοι παρέλαβαν τσάντα με πλούσιο περιεχόμενο: ντόπια σύκα για πρώτη φορά, βουτήματα, μαρμελάδα, μελάσσα, ψωμί του τοστ, φιάλη τοπικού οίνου, μπάρες, κοκ.

Όλα αυτά προσέφεραν επιχειρήσεις της περιοχής. Υποστήριξαν την όλη οργάνωση η Πολιτική Προστασία δήμου Μαρκόπουλου, η ΕΛΑΣ, η Εφορεία Αρχαιοτήτων, η «Αιγέας» ΑΜΚΕ, το Μαρκόπουλο park, η Ελληνική Ομοσπονδία Ιππασίας και +40 εθελοντές. Παραβρέθηκαν επίσης ο Δημήτρης Κολλιαβασίλης αντιδήμαρχος, ο Χρήστος Μπισιώτης πρόεδρος ΚΔΕΜ, ο Ευάγγελος Δημητρίου πρόεδρος Λιμενικού ταμείου Πόρτο Ράφτη, κ.α. Την οργανωτική ευθύνη ανέλαβαν, όπως πάντα, οι ιερείς και το εκκλησιαστικό συμβούλιο του ΙΝ Αγίου Ιωάννη Μαρκόπουλου.    

   

Παναγία η Μερέντα: ο μικρός, λιτός ναός ευρίσκεται στις υπώρειες του όρους Μερέντα, ΝΑ της πόλης του Μαρκοπούλου εκεί όπου κατά την αρχαιότητα προσδιοριζόταν ο δήμος του Μυρρινούντος. Παραφθορά της αρχαίας ονομασίας αποτελεί η σύγχρονη, δλδ η Μερέντα. Είναι αφιερωμένος στα Εισόδια της Θεοτόκου και εορτάζει την 21η εκάστου Νοεμβρίου.  Η γιορτή αυτή συμπίπτει με την εποχή της σποράς των σιτηρών…Γι΄αυτό ονομάζεται και «Μεσοσπορίτισσα». Ο ναός ακολουθεί τον τύπο της μονόκλιτης βασιλικής με δίρριχτη στέγη. Εχει υποστεί καταστροφές και επεμβάσεις στο πέρασμα των αιώνων… Αποτέλεσμα η απουσία του αρχικού σχεδίου. Βέβαιον φαίνεται από τις τοιχογραφίες ότι η πρώτη οικοδομική φάση χρονολογείται στα τέλη του 13ου αιώνα.