14/08/2022


Ενας σημαντικός αγώνας για το πλούσιο ιδεολογικό περιεχόμενο, ο Επικούριος δρόμος,  επανήλθε μετά την παύση ένεκα της πανδημίας με την 11η έκδοσή του. Επανήλθε και ο 35χρονος Grecoire Schmitzeberger…Ο Γάλλος δρομέας του Paris Universite Club και εν δυνάμει κάτοικος Κυπαρισσίας αναδείχθηκε νικητής, όπως είχε πράξει και στον αγώνα του 2019. Εχθές κάλυψε σε 52:46 τα 14Κ στις πλαγιές του Κωτύλιου όρους, συνέχεια του Λυκαίου, από τον μοναδικό σε όλα ναό του Απόλλωνα (υψόμετρο 1140) έως την Αειφόρο Κρήνη έξω από την αρχαία Φιγαλεία (υψ 450). Η νικηφόρα επίδοση του 2019 = 49:09. Δύο διαχρονικοί δρομείς, ο 55χρονος Φώτης Καπελές του ΣΔΥΑ και ο 61 ετών Ντίνος Τριάντος από το Ναύπλιο μονομάχησαν για τη 2η θέση. Επικράτησε ο Καπελές με 54:59 έναντι 55:15 του Τριάντου. Ανετη νίκη στις κυρίες, όπως αναμενόταν, πέτυχε η Παναγιώτα Τόκα (γεν: 1997) του ΓΣ Αρκαδίας με 57:19. Ακολούθησαν 2η η Μαίρη Χριστοπούλου (γεν: 1978) σε 1ω12:02 και 3η η Αθανασία Καραβούλια (γεν: 1973) του ΣΜΑΧ σε 1ω15:00. Τερμάτισαν συνολικά 59 δρομείς = 45 άνδρες+14 γυναίκες. Εντονη καταγράφηκε η παρουσία δρομέων του ΑΠΣ «Αθηναίοι Δρομείς». Ξεχώρισε ο Ευάγγελος Λεμπέσης (γεν: 1971), ο πρόεδρος. Τερμάτισε 7ος σε 59:23. Ο αριθμός μετασχόντων ικανοποιεί πλήρως με κριτήρια το εορταστικό τριήμερο, την εποχή διακοπών για το μέγα πλήθος των Ελλήνων και την ενεργειακή κρίση που υποχρεώνει σε περικοπή δραστηριοτήτων…Ολοι κατά τον τερματισμό τους στην αρχαία κρήνη είχαν κατά νου το «ιάθημεν».

Εκεί στα υψώματα που χωρίζουν την Ηλεία από την Αρκαδία ο θεός Απόλλων παρουσιαζόταν και λατρευόταν κυρίως με μία από τις πολλές ιδιότητές του, τη θεραπευτική. Παράλληλα ένωσαν τη φωνή τους με την επίσημη απαίτηση περί επιστροφής της ζωοφόρου του ναού. Εκτίθεται στο Βρετανικό μουσείο. Εχει παραστάσεις από την Κενταυρομαχία και την Αμαζονομαχία, δύο αγαπημένα θέματα κατά την αρχαία εποχή. Την οργάνωση ανέλαβαν ο «Φίγαλος», σύλλογος των απανταχού Φιγαλέων, με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τη συνεργασαία των Πολιτιστικών συλλόγων Περιβολίων και Δραγωγίου. Την αιγίδα τους προσέφεραν ο δήμος Ζαχάρως, το ΔΔ Φιγαλείας και το ΔΔ Περιβολίων. Δυσλειτουργία έφεραν στο όλο γεγονός οι αλλαγές σε πρόσωπα με οργανωτικές ευθύνες. Παρατηρήθηκε υπερ – συγκέντρωση αρμοδιοτήτων…Κρίσιμες διαδικασίες ατόνησαν γιατί υπήρξε «one man show». Ο Σύλλογος των Απανταχού θεωρείται σίγουρο ότι θα επαναφέρει την ισορροπία…     
► Η αρχαιολογική σκαπάνη απέδειξε ότι ο ναός του Απόλλωνα είναι θεμελιωμένος πάνω σε άλλο προϋπάρχοντα αρχαϊκό ναό του θεού. Είχε ιδρυθεί από του Φιγαλείς ίσως μετά το 659 π.χ.   Σ’ αυτό το ναΐδριο υπήρχε ένα ξύλινο λατρευτικό άγαλμα άτεχνο αλλά θαυματουργό, του Βασσίτα Απόλλωνα. Η επωνυμία του Θεού σχετίζεται με το χωρίο της περιοχής Βάσσαι (Βάσσα και Βήσσα = χούνη, φαράγγι). Ταλαιπωρημένοι από κάποιο λοιμό οι Φιγαλείς, ήλθαν και προσευχήθηκαν σ’ αυτό το θαυματουργό ξόανο ζητώντας τη θεραπεία. Το θαύμα έγινε! Επήλθε η θεραπεία… Εξαλείφθηκε η νοσηρότης στην περιοχή.  Οι κάτοικοι απολάμβαναν ξανά τον καθαρό αέρα και τον ζωοδότη ήλιο. Θεώρησαν ότι ο θεός κατήλθε ως επίκουρος, δλδ βοηθός στις ανθρώπινες ασθένειες…Αποφάσισαν να κτίσουν τον καινούριο και μεγάλο ναό στη θέση του παλιού ναού, αφιερωμένο βέβαια στον Απόλλωνα με την ονομασία «Επικούριος». Προέκυψε το αριστούργημα!!!. Λέγεται ότι επιμελήθηκε σχέδια και εργασίες ο Ικτίνος.