20/06/2022


Διακόσιοι τριάντα πέντε δρομείς, 189 άνδρες+46 γυναίκες, ανταποκρίθηκαν στην κλήση των οργανωτών (Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος+δήμος Πύδνας Κολινδρού+ΑΠΣΔ Πιερίας «Ζεύς») και συμμετείχαν στην 6η έκδοση του αγώνα ανάμνησης της διέλευσης του Αποστόλου Παύλου από τη βόρεια Πιερία. Εκκίνησαν από το μνημείο του Αποστόλου στη Μεθώνη, κινήθηκαν νότια επί μιάς ειδυλλιακής παραλιακής επί το πολύ διαδρομής απόστασης 9700μ και τερμάτισαν στην Αρχαία Πύδνα, ολίγον πριν από την έδρα της Βυζαντινής Επισκοπής Κίτρους. Ξεχώρισε η 57χρονη Αλεξάνδρα Σουλιώτου του τοπικού ΑΠΣΔ «Ζεύς». Ηταν γρήγορη, όπως συνηθίζει…Τερμάτισε 28η overall και ταχύτερη γυναίκα σε 45:17. Ακολούθησαν με ικανό μειονέκτημα 2η η Ολγα Αμβροσιάδου 1974 ΑΠΣ «Τριάς» σε 49.21 και 3η η Ευγενία Σαρηγιαννίδου σε 51.08.

Νικητής overall αναδείχθηκε ο 40χρονος Κώστας Γραμμένος από τον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης. Επίδοση 34:19. Μονομαχία συνέβη για το δεύτερο σκαλί του βάθρου. Υπερίσχυσε ο Πέτρος Μηνάς (γεν: 1981) του ΣΔ Βέροιας  στον ανταγωνισμό με τον Todor Anchev του AK «7 Noemvri» της Gevgelija. Επιδόσεις = 36:05 έναντι 36:21. Αγωνίστηκαν δρομείς όλων των ηλικιών από την Ελλάδα αλλά και από χώρες του εξωτερικού. Εστιάζω σε δύο δρομείς ΑμεΑ. Ο Βασίλης Σταμουλάκης, μέλος του ΑΣ Τυφλών «Ήφαιστος» συνοδευόμενος από την δρομέα – οδηγό Νατάσα Πατιράκη τερμάτισε 200ος σε 1ω28:14. Η Ελευθερία Ναβροζίδου έλαβε μέρος και τερμάτισε τον αγώνα με το αμαξίδιό της. Η εκκίνηση δόθηκε από τον κο Γεώργιο Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος. Πλαισιώθηκε από τον Αναστάσιο Μανώλα τον δήμαρχο Πύδνας – Κολινδρού και τη Ράνια Σαλαμάντη πρόεδρο του ΑΠΣ  «Ζεύς».

Πριν από το «πάμε» ο Σεβασμιώτατος σε σύντομη ομιλία του προς όλους τόνισε:   «Στην Πιερία ευρίσκονται πολλά και ζωντανά τεκμήρια της παρουσίας, του περάσματος του Αποστόλου Παύλου. Η οργάνωση αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων σε συνδυασμό πάντα με την λατρευτική και λειτουργική ζωή, δίνει προστιθέμενη αξία στην Πιερία από κάθε πλευρά, πρωτίστως θρησκευτικής πίστης και έπειτα ιστορική και τουριστική. Καλωσορίζουμε όλους τούς δρομείς, αθλητές και μη αθλητές από πολλά μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού. Σας ευχαριστούμε γιατί τιμάτε το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός λαϊκού και μαζικού χαρακτήρα της Βόρειας Πιερίας. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους συνέβαλαν με κάθε τρόπο στην επιτυχία της σημερινής διοργάνωσης. Καλώς ήρθατε και καλό τερματισμό».

Με τη σειρά του ο δήμαρχος είπε: «Το πέρασμα του Αποστόλου Παύλου αποτελεί πλέον θεσμό και πόλο έλξης αθλητών και τουριστών απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Εγινε ένα σημαντικό γεγονός για την περιοχή μας. Εντείνουμε την προσπάθεια αναβάθμισής του. Ευχαριστώ θερμά τον Μητροπολίτη μας κο Γεώργιο για την συνεργασία.  Ευχαριστώ και τον κάθε ένα ξεχωριστά που συνέβαλε στην σημερινή οργανωτική επιτυχία». Αμέσως μετά τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στην μνήμη όλων όσων έφυγαν από τη ζωή και συμμετείχαν ως δρομείς είτε ως εθελοντές σε προηγούμενες εκδόσεις. Μετά την τελετή ακολούθησε παραδοσιακό καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Οι οργανωτές (Μητρόπολη, Δήμος και «Ζεύς») ευχαριστούν για την υποστήριξή τους το Αστυνομικό Τμήμα Αιγινίου με δ/τη τον Δημήτριο Κουκιώτη, τον π.Γεώργιο Μιάουρα εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Μακρυγιάλου, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο καθώς και τις κυρίες του Ενοριακού Φιλοπτώχου Ταμείου, την Εφορία Αρχαιοτήτων Πιερίας και ιδιαίτερα την τομεάρχη Βυζαντινών Εφη Δουλγκέρη, τον τηλεοπτικό σταθμό 4Ε για την κάλυψη του αγώνα καθώς και όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου για την προβολή του, το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών και Ναυαγοσωστών του ΕΕΣ παράρτημα Κατερίνης), τον Ιατρικό Σύλλογο Κατερίνης, τον ιατρό του αγώνα Δημήτριο Παγωνίδη ορθοπεδικό, τον Σύλλογο Ραδιοερασιτεχνών Πιερίας, το Σύλλογο St Fast Μακρυγιάλου, τον ΑΠΣ «Τριάς», τον ΦΠΛΣ Μακρυγιάλου «Η Στέγη της Αγάπης», τον ΑΓΣ «Κεραυνός», το σύλλογο «Κοινότητα Νέων Παλαιού Ελευθεροχωρίου», τη Φιλαρμονική Μακρυγιάλου με τον μαέστρο Γιάννη Κούκα, τον κο Γαβριηλίδη πρόεδρο της Κοινότητας Μεθώνης, τον κο Αναστασιάδη πρόεδρο της Κοινότητας Μακρυγιάλου, τον Μιχάλη Κατιρτζή για την φωτογραφική κάλυψη, τον Μπάμπη Κοκκινίδη για την ηχητική κάλυψη του αγώνα, τον Χρήστο Κετσετζή επιμέλεια έκδοσης αποτελεσμάτων, όλους τους εργαζομένους του δήμου Πύδνας Κολινδρού για τη συμβολή τους στον αγώνα, όλους τους εθελοντές και σε όλους τους με όποιο τρόπο χορηγούς, επώνυμους και ανώνυμους.