13/06/2022

Σήμερα σ’ έχω τσ’ όρεξης
όλης της Γης τα πλούτη
μέρα δεν εξημέρωσε
καλύτερη από τούτη...

Mε αυτή τη μαντινάδα υποδέχθηκε η μικρή κοινωνία της Γαύδου, εκεί στο νοτιότερο άκρο της Ελλάδας στο μέσον του Λιβυκού πελάγους, τους δρομείς που τόλμησαν να ταξιδέψουν για να αγωνιστούν στην 1η Γιορτή Αθλητισμού «Γαύδος 2022»…Πρώτη βέβαια στην υποδοχή στάθηκε η Λίλιαν Στεφανάκη, η δήμαρχος. Τόνισε κατά τη σύντομη ομιλία της πριν από την εκκίνηση: «Ο σκοπός της σημερινής διοργάνωσης είναι να δώσει τη δυνατότητα στους ανθρώπους του  νησιού  αλλά και σε ανθρώπους απ΄έξω όπως λέμε εμείς να μετάσχουν σε μια αθλητική γιορτή μαζικής συμμετοχής. Να δοθεί επιπλέον η ευκαιρία στους δρομείς  να γνωρίσουν την περιβαλλοντική ταυτότητα και τη φυσιογνωμία του νησιού ώστε η αγώνας να συμβάλει στην ανάπτυξη αθλητικού τουρισμού εδώ στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης. 

Προσδοκία μας είναι αυτή η Γιορτή να γίνει θεσμός.  Η ευρεία ανταπόκρισή σας μας κάνει βέβαιους γι αυτό. Ευχαριστώ από καρδιάς την ΟΕ.  Με πολύ κόπο αλλά και πολύ μεράκι τα στελέχη της δούλεψαν για την προετοιμασία του σημερινού δρομικού γεγονότος. Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον Ανδρέα Ανδρουλιδάκη.  Ευχαριστώ την Περιφέρεια Κρήτης, προσωπικά τον Περιφερειάρχη κο Αρναουτάκη και τους συνεργάτες του. Πάντα είναι στο πλευρό μας… Θερμές ευχαριστίες απευθύνω στο μέγα χορηγό μας, την ΑΝΕΝΔΥΚ seaways. Χωρίς τη συνδρομή της θα ήταν δύσκολο να πραγματοποιηθεί αυτή η γιορτή». Ο μικρός παράδεισος των 29,6 τετ χλμ έχει 152 μόνιμους κατοίκους. Ευρίσκεται νότια των Σφακίων. Ανήκει στο νομό Χανίων. Το σύστημα χρονομέτρησης της Hex Chronolog  “τσέκαρε” κατά τον τερματισμό του αγώνα των 7χλμ του «Γαύδος 2022» 115 δρομείς = 68 άνδρες + 47 γυναίκες.

Ευρεία συμμετοχή και βασικό στοιχείο της εξαιρετικής επιτυχίας!!! Εγγραφή πραγματοποίησαν 150 δρομείς. Αυτό, το τεθέν όριο από την ΟΕ, υπερ – καλύφθηκε εντός τριών ημερών!!! Οι 115 δρομείς προέρχονται κύρια από την Κρήτη, την Αθήνα και αλλού. Προσήλθαν να αγωνιστούν και τουρίστες! Επικράτησαν οι δίδυμοι αφοί Καμπιτάκη (γεν: 1967 - ΟΦΗ/ΣΔΥ «Μεγαλόνησος»). Νίκησε ο Μιλτιάδης με 30:39.44. Ακολούθησε 2ος ο Νίκος με 31:27.95. Τρίτος κατέφθασε ο Χρήστος Τάλλας (γεν: 1984) επίσης του ΣΔΥ «Μεγαλόνησος» με 32:57.73. Η τριάδα των γυναικών – 1η  Μαρία Μαννιάνα Μιγάδη 48:00.03 (29η γενικής), 2η Μαριάννα Γαλεράκη 50:10.21 και 3η Δανάη Αρβανίτη 50:37.19. Ενταση ανταγωνισμού ανάμεσα σε δύο φίλους συνέβη στο ανηφορικό τμήμα της διαδρομής. 

Ο Δημήτρης Λαχνιδάκης εκ Ρεθύμνου… απείλησε τον Νίκο Πενθερουδάκη. Ο ελθών εξ Αθηνών άντεξε στην επίθεση…Η κατάταξη = Νίκος 9ος σε 38:17.69 και Δημήτρης 11ος σε 39:28.29.  Συνέβη παράλληλα παιδικός αγώνας επί διαδρομής 1000μ. Ολοι οι μικροί δρομείς τερμάτισαν ΜΑΖΙ δείχνοντας ότι η συμμετοχή και η ευγενής άμιλλα είναι δυο βασικές και θεμελιώδεις αρχές στη ζωή μας. Τις απονομές επάθλων και μεταλλίων επιμελήθηκαν η Λίλιαν Στεφανάκη δήμαρχος Γαύδου, ο Σταύρος Μαραβελάκης ως εκπρόσωπος της ΑΝΕΝΔΥΚ, ο  Μανώλης Μπικογιαννάκης ιερέας του νησιού, ο Στρατής Λαμπάκης πρώην δήμαρχος, ο Θεοχάρης Αρκαλάκης δημοτικός σύμβουλος και ο Μανώλης Χατζάκης πυροσβέστης. Υποστήριξαν το ΚΤΕΛ Χανίων - Ρεθύμνου, η εταιρεία εμφιάλωσης νερού «ΣΑΜΑΡΙΑ», το ελαιουργείο Γαλανός, η ΚΑΡΑΒΑΡΑΚΗΣ SYSTEMS, η εταιρία BELLA FRUTTA, το διαγνωστικό κέντρο  «ΙΑΣΙΣ» Γαβριλάκης, ο γιατρός κος Μαραγκουδάκης και το ΕΑΚ Χανίων «Ελενα Βενιζέλου».

Βέβαια συνέβαλαν και οι επιχειρήσεις της Γαύδου, το GAVDOS PRINSESS, το «ΜΕΤΟΧΙ»,  το «Panorama”, η  «KIKI”, η ταβέρνα «ΧΕΛΩΝΑ», το Gavdos boat trips και το «STELLA BAKERY». Η Γαύδος χαρακτηρίζεται ως ένας περιβαλλοντικός και αρχαιολογικός θησαυρός. Εχει ενταχθεί εξ ολοκλήρου στο δίκτυο NATURA. Μεγάλο τμήμα του να είναι χαρακτηρισμένο ως  περιοχή απολύτου προστασίας. Λαμβάνει δίκαια τον προσδιορισμό: «μικρός παράδεισος». Απαιτούνται ενέργειες ανάδειξης και προστασίας αυτού ΣΕ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ, όπως η αειφορική διαχείριση. Όλα τα αποτελέσματα εδώ: https://results.chronolog.gr/resultsv3.aspx?ev=bc33ce44c21d948294064a4955663932&pp=c9f1&c=0