06/04/2022

«Η έντονη κακοκαιρία στην περιοχή της La Spezia έφερε το χιόνι έως και την ακτή. Από χθες το βράδυ χιονίζει σφοδρά… Οι νιφάδες έχουν ασπρίσει τους λόφους γύρω από την πόλη. Παρά ταύτα ο αγώνας δρόμου Sciacchetrail των 47530μ μόλις ξεκίνησε στην Cinque Terre με περίπου 300 συμμετέχοντες…». Αυτό ανέφερε ανάμεσα στα άλλα η ιστοσελίδα Breakinglatest.news στην ανάρτησή της με το σχετικό ρεπορτάζ πρωί πρωί της περασμένης Κυριακής… Η Αλέξια Παππά, η πρωταθλήτριά μας μόνιμη κάτοικος της Καλιφόρνια, έλαβε εκκίνηση ως ένας από τους «300»! Μαζί της ξεκίνησε η 40χρονη Elisa Desco, η πρωταθλήτρια κόσμου ορεινού τρεξίματος (skyruunning) του 2014 και ικανή μαραθωνοδρόμος (PB 2ω36:54). Βέβαια βρέθηκαν και άλλοι σπουδαίοι δρομείς βουνού στην εκκίνηση, εκεί στην Piazza Garibaldi του Monterosso al Mare 14χλμ βόρεια της La Spezia στον 45ο παράλληλο. Ξεχωρίζω τους Αμερικάνους Katie Schide (γεν: 1992 - bib 4) και Cody Reed (γεν: 1991 - bib 102).

Υστερα από 90 λεπτά και όταν ο επικεφαλής πλησίαζε το 18ο χλμ, οι οργανωτές διέκοψαν τον αγώνα και προχώρησαν σε περισυλλογή των δρομέων για την ασφαλή επιστροφή τους στο Monterosso. Ετσι η Αλέξια, όπως όλοι, δεν ολοκλήρωσε έναν προγραμματισμένο αγώνα…Εισέρχεται αυτή την εποχή σε αγώνες cross και trail χαμηλής δυσκολίας σε μια προσπάθεια ομαλότερης ένταξης στο απαιτητικό πρόγραμμα επανόδου σε ρυθμούς πρωταθλητισμού. Βρέθηκε στην όμορφη, εύφορη και τουριστική γη της Cinque Terre ύστερα από πρόταση του Enrico Casarosa, καλού φίλου της και σκηνοθέτη. Μετείχε ο ίδιος…Σχολίασε στο fb με αυτά τα λόγια: «Ο αγώνας Sciacchetrail εξελίχθηκε σε περιπέτεια. Διακόψαμε δυστυχώς στο ένα τρίτο της διαδρομής ένεκα του χιονιού.. Εντελώς τρελός καιρός για την Cinque Terre! Ως εμπειρία ήταν σουρεάλ…και κατόπιν ολίγο λυπηρό γιατί  στάθηκε αδύνατο να τρέξουμε ολόκληρη την πορεία». Υπήρξε ένας αιφνιδιασμός…Το Σάββατο κατά την παράδοση των bib ενοχλούσε μόνο το παγωμένο ψιλόβροχο.

Η Αλέξια παρέλαβε το «5». Όπως συνηθίζει πριν από τους αγώνες της τακτοποίησε το bib στη φανέλα της, πλαισίωσε με τα άλλα «όπλα» της και πίεσε το κλικ…Ανέβασε τη φωτό στο Instagram γράφοντας: «Μετέχω σε αυτό τον αγώνα των +30 μιλίων παρέα με την καλύτερη φιλενάδα μου, την Amanda Tolleson και τον σπουδαίο Enrico Casarosa. Η περιπέτεια αφιερώνεται στην αξία της φιλίας και στην ταινία Luca του Enrico που γυρίστηκε εδώ, στην Cinque Terre. Ψιλοβρέχει, ενδιαφέρον αυτό! Ενδιαφέρομαι βέβαια και για τον pasta συναγωνισμό μετά την κούρσα. Let’s go…». Η Amanda έλαβε το bib “57” και ο Enrico το “111”. Την επομένη έλαβαν εκκίνηση αλλά αργότερα ανακλήθηκαν. Η ιστοσελίδα gazzeta.it μετέφερε στους αναγνώστες τις εξελίξεις με αυτό το κείμενο:

«Ο αγώνας των 47 χλμ στους δρόμους και τα μονοπάτια της Cinque Terre διεκόπη λόγω έντονης χιονόπτωσης, μιας ακραίας κατάστασης που έφερε το θαύμα του χιονισμένου τοπίου έως τις ακτές…Κυριάρχησε στους οργανωτές η συνειδητοποίηση ότι το γεγονός ήταν δύσκολο να μετατεθεί και στους δρομείς απελευθερώθηκε η διάθεση να αγωνιστούν. Γι΄αυτό δόθηκε η εκκίνηση! Ζώ το περιβάλλον τρέχοντας: αυτή είναι η πεμπτουσία των αγώνων trail… Προκαλούν τα όρια και τα τοπία. Απαιτείται προετοιμασία αθλητική, τεχνική και ψυχική. Το σώμα καλείται να ανταποκριθεί σε όλες τις προκλήσεις του τοπίου, των καιρικών συνθηκών, κοκ. Εκεί στη Cinque Terre μεταμορφώθηκε το εξαιρετικό σε μια αξέχαστη στιγμή… Η καθετότητα της γεωγραφίας του μικρού τόπου επέβαλε όπως φαίνεται έστω και με καθυστέρηση την καθετότητα της σκέψης, δλδ η σύνεση υπερίσχυσε της ανταγωνιστικότητας…». H βατή διαδρομή κινείται κυκλικά στο παραλιακό μέτωπο και στους γύρω λόφους των Capuchins. Υψόμετρο 778 έχει το υψηλότερο σημείο της.