11/03/2022

 
Ολοκληρώθηκε ο ορεινός μαραθώνιος «Barkley 2022», ο προκλητικός, ο πιο απαιτητικός και «brutal» αγώνας προσανατολισμού, χωρίς τερματίσαντες, δλδ χωρίς νικητή! Ο τόπος και το σενάριο του οικοδεσπότη Λάζαρου «νίκησαν» και πάλι… Μόνο δεκαπέντε από τις 35 «εκδόσεις» του έχουν αναδείξει νικητή!!! Οι δύο απομείναντες διαγωνιζόμενοι, ο Karel Sabbe και ο Greig Hamilton, υποκλίθηκαν στις αξεπέραστες, όπως αποδείχθηκε, δυσκολίες του 4ου γύρου των 20 και πλέον μιλίων εκεί στα όρη Cumberland του Tennessee. Ο Sabbe πραγματοποιούσε αποτελεσματικό αγώνα. Τερμάτισε  τρεις διαδρομές σε σύνολο χρόνου τις 32ω40:49 και όριο αποκλεισμού τις 36 ώρες. Παρέμεινε εντός camp επί 19λ για εφοδιασμό Η έξοδός του για το 4ο σκέλος μέσα στη νύχτα δεν του έκανε τη χάρη… Βρέθηκε εκτός πορείας σε άλλo χωριό, το Petros των 583 κατοίκων, σε κατάσταση ντελιρίου να «συνομιλεί» με έναν κάδο σκουπιδιών! Ισως νόμιζε ότι ήταν άνθρωπος… Αδυνατούσε να προσανατολιστεί και έτρεχε επί ώρες γύρω από αυτό το σημείο.

Προσέφερε ζωτική βοήθεια ο τοπικός σερίφης. Διέκοψε την πορεία του και τον μετέφερε σε χώρο ανάνηψης. Πρόλαβε τα χειρότερα! Όταν ο Karel συνήλθε τον συνόδευσε πίσω στην κατασκήνωση όπου η προσπάθειά του στο Barkleys του 2022 έλαβε επίσημα τέλος αλλά ευτυχώς δεν τρώθηκε περαιτέρω η ακεραιότητά του, σωματική και ψυχική. Ο Hamilton, ένας ειδικός στον προσανατολισμό, αγωνίστηκε στα δύο πρώτα σκέλη παρέα με την Courtney Dauwalter και τον Harvey Lewis, τους αστέρες του Big's Backyard Ultra. Παρέλαβε προβάδισμα όταν έφτασε κοντά στο φινάλε του τρίτου…Εκεί Dauwalter και Lewis υποχρεώθηκαν να αποχωρήσουν. Ο Hamilton κινήθηκε αρκετά καλά…Είχε σχεδόν τρεις ώρες μειονέκτημα από τον Sabbe αλλά ένα ολόκληρο σκέλος, το 4ο, για να επανορθώσει, να μαζέψει χρόνο. Αυτά στα «χαρτιά»… Δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τη δοκιμασία των 20 μιλίων με τέτοια επίδοση ώστε το σύνολο χρόνου να είναι μικρότερο από τις 48 ώρες, το όριο και τον απαραίτητο κανόνα για να αποκτήσει δικαίωμα συνέχειας με την 5η περιστροφή και ίσως τη νικηφόρα… Τουλάχιστον τερμάτισε έστω εκτός χρόνου, δεν χάθηκε και αυτό είναι κάτι!!!

O John Kelly, ο Thomas Dunkerbeck, στην πρεμιέρα του στον αγώνα και η Jasmin Paris, η νικήτρια του Spine Race 2019, συμπλήρωναν την πεντάδα των δρομέων που είχαν αποκτήσει δικαίωμα συμμετοχής στο τρίτο σκέλος. Δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν εντός του ορίου…Ο αγώνας του 2022 ξεκίνησε την Τρίτη 8η Μαρτίου 2022 στις 06:54 με ένα field συμμετοχών που υποσχόταν νικητή. Ο μαραθώνιος του Barkley είναι ένας αγώνας επιβίωσης και προσανατολισμού εντός του Frozen Head State Park στην άγρια φύση των ορέων Cumberland της κομητείας Morgan του Tennessee δυτικά της Knoxville. Διατίθενται 40 θέσεις συμμετοχής κάθε χρόνο. Οι δρομείς έχουν στη διάθεσή τους 60 ώρες για να ολοκληρώσουν τα πέντε σκέλη των 20 μιλίων έκαστο (12χ5) σε ένα άγριας ομορφιάς τόπο με απόκρημνο και δύσκολο έδαφος. Απαιτούνται μαζί με την προετοιμασία δεξιότητες στον προσανατολισμό και ικανότητες πλοήγησης στη σωστή πορεία, η οποία δεν έχει σηματοδοτηθεί. Απαγορεύονται τα ρολόγια με GPS. Αποδίδεται σε κάθε δρομέα ένα Casio με τις βασικές λειτουργίες, πχ χρονόμετρο. Οι δρομείς πρέπει επίσης να βρουν κατά την κίνησή τους κρυμμένες σελίδες του route book. Λαμβάνουν βέβαια πριν από την εκκίνηση κάθε σκέλους ένα οδηγό διαδρομής…Τρεις ορίζονται ως οι κύριες «παραβάσεις» που οδηγούν σε αυτόματο αποκλεισμό – 1η παραβίαση ορίου χρόνου, 2η αποτυχία προσανατολισμού και 3η αποτυχία εύρεσης του «βιβλίου».