06/03/2022


Ενενήντα οκτώ τολμηροί δρομείς τίμησαν με τη συμμετοχή τους την εφετινή 4η έκδοση  του ορεινού αγώνα «Κροκόδειλος trail» συνολικού μήκους 20500μ με οργανωτή την «Παλαιόχωρα TRT», δλδ την ομάδα δρομέων ορεινού τρεξίματος και ασφάλτου εκεί στη ΝΔ δύσβατη αλλά πανέμορφη άκρη του νομού Χανίων. Οι προκλήσεις του αγώνα εισέρχονται στη σκέψη σου όταν αποφασίσεις την εγγραφή…Εν αρχή σε προκαλούν και σε προσ–καλούν ο τόπος με τους άνθρώπους του. Αξίζει να τους γνωρίσεις! Ο δρόμος του πηγαιμού δύσκολος…Με όχημα τα εβδομήντα ένα χλμ από τα Χανιά επάνω στις Μαδάρες (Λευκά Ορη – 2453μ) απαιτούν 80λ προσεκτικής οδήγησης. Ο θαλάσσιος από τη Χώρα Σφακίων αυτή την εποχή αποτελεί παιχνίδι τύχης ώστε να μη πιάσει σοροκάδα…

Αλλά, υπάρχει το «αλλά»…Εκεί στην μεγαλόνησό μας όλα ξεπερνιούνται και όλα είναι δυνατά! Με άλλα λόγια ο…Κροκόδειλος, ακίνητος και εξημερωμένος, περιμένει τους επισκέπτες να ανακαλύψουν τις ομορφιές της ευρύτερης περιοχής. Παράδειγμα: ναι, έπνεε σιρόκος την ημέρα του αγώνα…Διεξήχθη κανονικά το έξτρα δρομολόγιο, χορηγία της ΑΝΕΝΔΥΚ, του FB «Σαμαριά» για τη μεταφορά των δρομέων από την Παλαιόχωρα στη Σούγια όπου το σημείο εκκίνησης. Ολοι θαύμασαν τις ικανότητες και τους χειρισμούς του πληρώματος υπό τις οδηγίες του καπετάνιου! Κατά την ασφαλή αποβίβαση απάντων ακούστηκαν εν χορώ οι λέξεις «μπράβο» και «ευχαριστούμε»… Ακολούθησε ο αγώνας. Εξελίχθηκε επάνω σε μονοπάτια στη διαδρομή από Σούγια προς Αρχαία Λισσό, Λύχνου Λάκκο, παραλίες Αμμουτσάκι και Γυαλισκάρι με πλήρη ταύτιση ως εκεί με το ίχνος του διεθνούς μονοπατιού Ε4.

Συνεχίστηκε μέσα από το φαράγγι και τον Προφήτη Ηλία Ανύδρων, το Παπούρι, τις Κερατιδές, τον Μύλο, τις Βίγλες με κατάληξη στην Παλαιόχωρα. Εφτασαν πρώτοι ο 36χρονος Βαγγέλης Νούλας εκ Καστοριάς σε 1ω59:56 στους άνδρες και η 37χρονη Νικολέτα Τζαβάρα εξ Ιωαννίνων σε 2ω35:53. Τα βάθρα συμπλήρωσαν – 2ος Βασίλης Τσιαπρούνης 1977 ΣΔΥ Ρεθύμνου 2ω06:19, 3ος Φώτης Ματσίγκος 1987 Σύλλογος «Αρκαλος» 2ω06:53 και 2η Ελένη Ζαχαράκη 2ω41:38, 3η Tracy Harrington 3ω10:40. Τερμάτισαν συνολικά 84 δρομείς, 74 άνδρες+10 γυναίκες. Το πλήρες αποτέλεσμα εδώ: https://results.chronolog.gr/resultsv3.aspx?ev=78c80d966a858b8cd4be4538656ecf6f&c=0&pp=9b24 Για τρέξιμο (… και ποτέ «για δέσιμο») βρέθηκαν στην Παλαιόχωρα οι Διόσκουροι της δρομικής κοινότητας εκ Χανίων, ο Αντώνης Κωστάκης και ο Σταύρος Ζαγκανάς.

Συνεργάστηκαν στη σκυταλοδρομία και πρώτευσαν σε 2ω12:11. Ακολούθησαν 2οι Μαριέλα Τσίπα+Γιάννης Οικονομάκης All Terrain 2ω35:5, 3οι Ανδρέας Περράκης+Valentin Punka Run Forest 2ω34:10. Περισσότερα από 150 παιδιά αγωνίστηκαν στο «Κροκοδειλάκι», δλδ στο μικρό αγώνα των 1500μ σε μια ανανεωμένη, καλά χαραγμένη διαδρομή με στοιχεία trail. Συνέβη και το babyKrok, ο αγώνας των πολύ μικρών… H ονομασία «Κροκόδειλος» αποδόθηκε στον αγώνα γιατί στην άκρη του ακρωτηρίου ανατολικά της Παλαιοχώρας Χανίων σχηματίζεται μορφή ομοιάζουσα με γιγάντιο πετρωμένο κροκόδειλο  που κολυμπά. Παράλληλα λαμβάνει μεταφορική έννοια καθώς το προφίλ της διαδρομής επιδεικνύει τέσσερα πολύ κοφτερά «δόντια», δλδ τέσσερα πολύ δύσκολα σημεία με κοφτερές πέτρες, κοκ.